5 pogostih sanj in kaj v resnici pomenijo

Sanje ostajajo ena najbolj fascinantnih in obenem najbolj skrivnostnih delov naših življenj. Bile naj bi okno v dogodke in izkušnje, ki imajo na nas najmočnejši vpliv. Preverimo kako.

Katere so vaše najpogostejše sanje? (foto: Profimedia) Profimedia
5. 6. 2015

1. Sanje o zobeh

Izpadanje zob, lomljenje zob, rast zob in vse ostale takšne in drugačne sanje, povezane z zobmi, so ene najbolj pogostih sanj. Največkrat so to zelo moteče in neprijetne sanje.

Strokovnjaki pravijo, da imajo sanje o zobeh lahko pozitivno ali negativno sporočilo. Na eni strani lahko predstavljajo vaš osebni napredek, začetek nove in zelo obetavne poti, lahko pa razkrivajo vašo potrebo, da bi morali za sebe bolj skrbeti, saj v življenju izgubljate ravnotežje.

Sanje o zobeh so pogoste tudi zaradi povezav z našimi najbolj običajnimi strahovi - s strahom pred staranjem, pred nesprejetostjo v družbi in s strahom pred velikimi življenjskimi spremembami. V času velikih življenjskih tranzicij ali pričakovanj, so sanje o zobeh pogost stranski pojav. 

Sanje o zobeh so celo tako pogoste, da imajo tudi čisto svojo spletno stran: www.teethfallingoutdream.org!

2. Sanje, v katerih padamo

Kolikor pogoste so že sanje o zobeh, rekorderke med sanjami ostajajo sanje, v katerih padamo. Te sanje naj bi sanjali največkrat v našem življenjskem obdobju. 

Pojavljajo se, kadar v našem življenju izgubimo nadzor nad nečem, kar nam je zelo pomembno - nadzor nad službo, razmerjem, financami. So torej sanje, ki spremljajo najbolj stresna obdobja naših življenj, povezana z občutkom, da bomo nekaj izgubili. Ljudje, ki trpijo za depresijo, sanjajo takšne sanje še bolj pogosto. 

3. Sanje, v katerih smo goli

Običajno smo v kontekstu teh sanj postavljeni v situacijo, kjer bi si najmanj želeli, da bi bili goli. Na primer: v sanjah vodimo predstavitev za službo, pogledamo dol in ugotovimo, da smo si po nekem čudnem naključju pozabili obleči spodnje hlače in hlače. Sanje, v katerih nismo goli namenoma, ampak se tega zavemo v ključnem trenutku, ko je prepozno in smo že popolnoma izpostavljeni.

Strokovnjaki razkrivajo, da so to sanje, povezane z globokimi občutki ranljivosti in sramote. Izražajo neposreden strah pred izpostavljanjem, ki lahko vodi do osramotitve. 

Običajno se vam te sanje prikradejo v misli ob velikih spremembah k nečemu novemu - selitev, nova služba, čas diplome. So manifestacija občutka, da poskušate biti nekaj, kar v resnici niste, da ste si nakopali več, kot lahko storite in so torej neposredno manifestacija nizke samozavesti in dvomov v svoje zmožnosti.

4. Sanje, v katerih letimo

Sanje, v katerih letimo so običajno pozitivne, vesele, navdušujoče sanje. Prav tako so to sanje, v katerih se pogostokrat zavedamo, da sanjamo. Zato se lahko zgodi, da pričnemo voditi zgodbo teh sanj, jo usmerjati k še večjemu užitku ali k opravljanju stvari, ki jih v resničnem življenju ne moremo - recimo, odletimo do pisarne in šefu prisolimo zaušnico. Ali pa naredimo salto. Kar nam v trenutku najbolj ustreza.

Sanje, v katerih letimo, so preprosto sanje domišljije, uživanja, sprostitve, raztegovanja našega uma. In zelo jasen odgovor na vprašanje, katero nadnaravno moč bi si izbrali.

5.  Sanje, v katerih nas nekdo lovi

Lov v sanjah predstavlja težavo, ki se ji v življenju poskušamo izogniti. Konfrontacija, ki nas čaka, a z njo odlašamo. Bežanje lahko razumemo tudi kot beg pred realnostjo, a še vedno v smislu realnosti, s katero se bomo morali prej ali slej soočiti. Tovrstne sanje se običajno prenehajo pojavljati, ko se s težavo soočimo in potem se lahko vrnemo nazaj k prijetnim sanjam v katerim nam izpadajo zobje ali pa se znajdemo goli v sejni sobi polni sodelavcev. 

Kaj pa vi sanjate najbolj pogosto?