Zakaj je dobro krepiti odnose z babicami in dedki

Kdaj ste nazadnje obiskali svojega dedka ali babico? Preberite, zakaj so medgeneracijski odnosi zelo pomembni za fizično in mentalno zdravje mladih in  odraslih otrok ter starejših.

Zakaj je dobro krepiti odnose z babicami in dedki (foto: profimedia) profimedia
9. 8. 2019

Nedavna študija je razkrila, da imajo otroci in najstniki, ki so si blizu z dedki in babicami manj konfliktnih odnosov in težav z obnašanjem, medtem ko se starejši počutijo bolj vitalno in motivirano!

Stari starši ob stiku z vnuki izboljšujejo svoj spomin in telesno pripravljenost, kar podaljšuje življenje. Nedavna avstralska raziskava je pokazala, da so se babice, ki redno spremljajo vnuke na igrišče ali pa se z njimi igrajo doma, veliko bolje odrezale na kognitivnih testih od tistih, ki nimajo priložnosti za druženje z otroci.

Druga študija je pokazala, da imajo odrasli, ki so se veliko družili s starimi starši v času svojega odraščanja, manjšo možnost za pojav depresije.

5 razlogov, da okrepite odnose s starejšimi člani svoje družine:

1. Starejši so zakladnica življenjskih modrosti

Leta izkušenj naredijo svoje. Če potrebujete nasvet, se obrnite na nekoga, ki je že dolgo na svetu. Morda se je vaša babica v vaši starosti soočala s podobno težavo? Morda ima vaš dedek najboljši recept za tisto, kar vas tare … Morda vam pogovor s staro teto odpre novo perspektivo ali pa vsaj izveste kakšno zanimivo anekdoto iz mladosti.

2. Razumevanje svojih korenin prispeva k našemu občutku pripadnosti

Močne družinske vezi so pomemben del izoblikovanja naše samopodobe in identitete. Ko vemo, od kod prihajamo, smo bolj pomirjeni in imamo boljše razumevanje svojega življenja. Obenem nam pomaga, če vemo, kakšne gene oz. predvsem, kakšne družinske vzorce nosimo, zaradi katerih nastajajo bolezni v družini in kdo je tisti, ki je 'odgovoren', da imamo določen temperament.

Raziskave kažejo, da so otroci, ki so v rednem stiku s starimi starši, bolj prilagodljivi, razumevajoči in manj podvrženi izsiljevanju. Otroci ločenih staršev, ki še vedno preživljajo čas s starimi starši, veliko bolje prenesejo proces ločitve od tistih, ki te možnosti nimajo.

3. Pogum in vztrajnost naših prednikov nam lahko pomagata pri osebnih izzivih

Starejši so dali v življenju že marsikdaj skozi. Nekateri so preživeli vojne, utrpeli lakoto, izgubo bližnjih, menjavo režima … Njihove zgodbe nas lahko navdihnejo za spremembe, ki jih želimo uvesti v svoje življenje, nam vlijejo več upanja in moči za soočanje s težavami.

4. Povečano sočutje

Ko svoje stare starše spozna(va)mo na globljen nivoju, lažje razumemo in sprejmemo vse njihove muhe in navade. Ob njih uvidimo, kako izgleda življenje na stara leta, morda kaj lahko sami naredimo drugače, se učimo potrpljenja, sočutja in tudi tega, kako jim priskočiti na pomoč pri osebni negi in raznih opravkih okrog hiše.

5. Trdne družinske vezi nas vzgajajo v boljše osebnosti

Ob druženju z različnimi generacijami treniramo svoj občutek za empatijo, sočutje in spoznavamo zelo različne osebnosti. Naučimo se pristopiti k starejši osebi in z njo učinkovito komunicirati. S pomočjo starejših in učenja o njihovih vrednotah lažje definiramo svoje in tudi tiste, ki so skupne vsej družini. Spoznavamo družinske tradicije in običaje, ki jih lahko potem kasneje s ponosom prenesemo naprej.

Kako poglobiti odnose s starejšimi sorodniki:

Ko smo zaposleni, hitro pride do zanemarjanja sorodnikov, še posebej, če so te že v pokoju in se nam zdi, da imajo tako ali tako zmeraj čas. To seveda ne drži, saj je veliko starejših zelo aktivnih, zagotovo pa si vsi želijo, da bi skupaj z nami preživeli kakšno kvalitetno urico. Če so vaši obiski zelo redki, poskusite obuditi odnose na te načine:

1. Planirajte obiske! Ne prepuščajte jih naključju in ne omejite videvanj zgolj na 'obvezne' družinske obletnice. Če ne utegnete osebno do domovanja starih staršev, pa jih vsaj večkrat pokličite po telefonu.

2.  Povejte dedku, da ga imate radi. Pohvalite babičino kuho! Čeprav globoko v sebi to vse že vedo, radi slišijo prijazno besedo iz vaših ust.

3. Vprašajte jih za nasvet. Počutili se bodo koristne in pomembne, kar je v njihovi starosti redkost, kar se tiče splošnih potreb družbe. Ne pozabite, da vam lahko ogromno dajo, ker imajo dolgoletne izkušnje.

4. Izkažite interes za njihovo zdravje in tudi za njihove aktivnosti. Najsi gre za vrtnarjenje, pletenje, zbiranje znamk ali dogodek, ki ga organizirajo v sklopu  lokalnega društva … če se le da, jim priskočite na pomoč - bodisi s časom bodisi s talentom … 

5. Presenetite jih z majhno pozornostjo. Včasih so radi pisali pisma in dobivali razglednice … zakaj ne bi napisali pisma tudi vi! Lahko se tudi ponudite, da jim pripeljete stvari iz trgovine, greste namesto njih na tržnico po zelenjavo, lahko jih peljete na tortico ali pa na predstavo, za katero veste, da jim bo všeč.

6. Pojdite skupaj na sprehod ali na izlet.

7. Skupaj si oglejte družinske albume.

8. Povabite jih k sebi domov na kosilo.

9. Z njihovo pomočjo izdelajte družinsko drevo.

Negovanje odnosov s starejšimi je kot oskrbovanje vrta. Potrebni so predanost, čas, ljubezen, potrpežljivost in načrtovanje. Na koncu pa, kot vselej, žanjete tisto, kar ste posejali!

Noben odnos se ne more primerjati s tistim, ki ga imate z dedki in babicami. Bodite hvaležni, da so še v vašem življenju in jim to pokažite čim bolj pogosto.

Vir: Psychology Today

Preberite še: