5 razlogov, zakaj bi morali odpustiti staršem

Ko odrastemo oz. se podamo po poti osebnostnega razvoja, običajno opazimo, da nosimo v sebi marsikateri vzorec, ki nas ovira in smo ga dobili v družini oz. prevzeli od staršev. Ozavestimo njihove napake in dejanja, ki niso bila najboljša.

5 razlogov, zakaj bi morali odpustiti staršem (foto: pexels) pexels
8. 6. 2021

Ko to ugotovimo, imamo dve možnosti: ali jih krivimo ali pa jim odpustimo.

Če jih krivimo, bo v nas tlela zamera in jeza, kar nam bo preprečevalo srečo in zdravje. Odpuščanje pa lahko ustvari pomembne premike v našem življenju.

Več o moči odpuščanja lahko preberite v tej zgodbi

Razlogi, da odpustimo staršem:

1. Hoteli so dobro

Vsakdo dela najbolje po svojih močeh, zmožnostih in glede na svojo raven zavesti in duhovnega razvoja. Popolnih staršev ni, vsakdo dela napake in se uči sproti, to ugotovi vsakdo, ki ima svoje otroke. Morda so bili neizkušeni in se obnašali neprimerno, a želeli so vam dobro, zato jim lahko odpustite. Zelo verjetno vam niso namensko škodovali ali povzročali bolečino. 

2. Zaslužimo si notranji mir

Preprost razlog za odpušanje je, da z zamero v sebi škodujemo predvsem sebi, saj je ta pravi strup – še bolj za nas, kot za njih. Velikokrat pa se zgodi, da je za odpuščanje prepozno oz. odpustimo šele, ko staršev več ni. Ne zapravljajte časa.

Odpuščamo zato, ker si zaslužimo mir

3. Vzpostavljamo lepše odnose

Ne glede na to, kaj čutite do staršev, ali jih krivite za napake, so oni tisti, ki so vam omogočili to življenje, vam podarili to možnost in vas vzgajali. Bodite jim hvaležni za to. Odpuščanje vas bo morda tudi nepričakovano zbližalo in morda spremenilo odnos.

4. Postavljamo vzor svojim otrokom

Imate svoje otroke in niste odpustili svojim staršem? Otroci to začutijo bolj kot si mislite, tudi ponotranjijo to, saj ste vi njihov vzor. Si želite, da tudi vaši otroci nosijo zamere do vas? Ali si želite, da vam odpustijo za vaše napake? Bodite vzor in jih naučite moči odpuščanja, to bo največji dar, ki jim ga lahko date za popotnico v življenju.

5. Življenje je prekratko za zamere

Morda se sliši klišejsko. A je res. Morda boste nekoč obžalovali, da jim niste odpustili in se spraševali, kako bi bilo, če bi vendar vzpostavili komunikacijo s starši in jim povedali z ljubeznijo, da se ne strinjate z njihovim obnašanjem, ko ste odraščali, da vas je bolelo, da še danes čutite posledice… Vendar jim odpustite. Iskreno in iz srca.

Olajšanje, ki ga doživimo ob odpuščanju je vredno… Poskusite. Ne privoščite si obžalovanja.

Opustite preteklost. Izrazite se. Povejte staršem. Pomislite na svoje zamere in žalost v sebi ter si predstavljajte, kako odhajajo. Osvobodite se. Občutite, kako lažji in čistejši ste, kako ustvarjate prazen prostor za lepše stvari v življenju.

Vir: consciousreminder.com

Preberite si še: