5 ritualov za boljše življenje

Ko govorimo o ritualih, ne mislimo nujno na mantranje ob polni luni (čeprav tudi to ni slaba ideja). Rituali so lahko majhne navade, ki nam pomagajo, da svoje namere spremenimo v dejanja ter poskrbimo zase, ko življenje postane preveč stresno.

5 ritualov za boljše življenje (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
19. 6. 2019

Ko prenehamo skrbeti zase, se kot domine prične podirati tudi vse ostalo - naše fizično in čustveno-miselno počutje.

Tako kot že imate določene svoje dnevne rituale, kot je morda jutranja kava ali čaj, dodajte še nove večerne rituale, ki vam bodo postali navada in prinesli veliko dobrega. 

Rituali za vsak dan

1. Nagrada

Po napornem dnevu si zaslužite nekaj za svojo dušo. Naj bo to najljubša večerja, ki vašemu telesu prija, brezskrben čas z bližnjimi, obisk najboljšega prijatelja, vadba joge, branje ali sprehod s psom. Vsak dan si zaslužite nekaj, kar vas napolni z radostjo! Vsak večer se zato vprašajte, kaj sem danes naredil za svojo dušo?

2. Večerni sprehod

Privoščite si kratek sprehod. Pomembno je, da vsak dan vsaj malo razgibate svoje telo. Sprehod pa bo vplival tako fizično kot mentalno, sprostil napetosti in vas pripravil na počitek. Med sprehodom lahko prakticirate nekaj minutno zavestno dihanje.

3. Tuširanje

Tuširanje verjetno že je vaš dnevni ritual. Lahko pa mu pridate novo komponento. Na koncu dneva, ko si privoščite topel tuš, si predstavljajte, kako se vsa negativna energija tistega dne spira iz vas. Vsi stresi, jeza, žalost, nemir… vse gre v odtok. Lahko si privoščite tudi kopel, ki bo iz vas potegnila vse toksine. Po tušu poskrbite za (naravno) nego kože in uživajte v čistoči - ne samo telesni, tudi čustveni.

4. Meditacija

Prižgite nekaj svečk, meditativno glasbo ali uživajte v tišini, uležite se. In samo bodite. 30 min ali bolje eno uro poskušajte samo biti. Stresne misli naj počasi odhajajo... Nasveti za meditacijo: Kako umiriti um?

5. Dnevnik misli

Včasih so naše misli in čustva tako zmedene, da ne vemo točno, kaj naj z njimi. Vzamite blokec in si zapišite svoje misli. Zapišite, za kaj ste hvaležni v tem dnevu in kaj bi radi spremenili, tako se vam bodo stvari lažje razjasnile. 

Preberite si še: