5 situacij, v katerih ne ponujajte svoje pomoči

Večina od nas ima naravni instinkt za pomoč drugim. Četudi imamo veliko srce, obstajajo situacije, v katerih je bolje, da se zadržimo. Poglejmo, katere so to.

5 situacij, v katerih ne ponujajte svoje pomoči (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
3. 5. 2019

V teh petih situacijah se je bolje odmakniti, kot da bi na vsak način želeli pomagati:

1. Kadar pričakujemo nekaj v zameno

Če nekomu naredimo uslugo zgolj zato, ker pričakujemo nekaj v zameno oz. pričakujemo, da nam bo ta oseba potem večni dolžnik, potem je bolje, da ji ne pomagamo. Pomoč drugemu nikoli ne bi smela biti motivirana z vračanjem uslug.

2. Kadar oseba noče naše pomoči

Kadar nekdo vztrajno zavrača pomoč, pa vemo, da bi jo še kako potreboval, nas to frustrira. Če se kar naprej zaletavamo z glavo v zid, oseba pa ne sprejema naše pomoči, je bolje odnehati, saj ob tem trpimo zgolj mi sami. Pomoč lahko dajemo le tistim, ki jo sprejmejo in želijo, sicer lahko povzročimo še večji stres.

Če nas pri neki osebi nekaj moti in ji hočemo pomagati, moramo sprejeti, da so drugi takšni, kot so in so odgovorni sami zase. Spremenimo lahko le sebe oziroma svoj pogled.

3. Kadar s tem škodujemo sebi

Včasih ni prav nič narobe, če svoje potrebe postavimo pred potrebe drugih. Če se znajdemo v situaciji, kjer nekdo od nas nekaj pričakuje, kar sami nismo spodobni dati, je prav, da rečemo ne.

4. Kadar si nekdo ne zasluži naše pomoči

Obstajajo osebe, ki kar naprej preskušajo naše meje. Ponudiš jim prst, pa ti odgriznejo celo roko. Če nekdo od nas nekaj zahteva oz. nam daje občutek, da smo mu dolžni pomagati ter se do obnaša skrajno manipulativno, imamo vso pravico, da ga zavrnemo. V takšnih primerih je najbolje poslušati svoj šesti čut. Četudi se nam oseba za trenutek zasmili, jo raje pustimo pri miru.

5. Če nismo kvalificirani za nudenje pomoči

Kadar je nekdo v stiski, mi pa nismo specializirani za svetovanje oz. nimamo dovolj znanja, je bolje, da se ne vmešavamo. Lahko ponudimo objem in prijazno besedo ter mu prisluhemo, ne smemo pa prevzeti odgovornosti za nudenje pomoči, saj lahko stanje osebe še poslabšamo.

Kadarkoli skušamo nekomu pomagati, najprej pri sebi razčistimo razlog, zakaj si to želimo, in ali si ta oseba to zasluži. Na ta način se bosmo izognili izkoriščanju in slabim občutkom.

Vir: Conscious reminder

Preberite še: