5 sprememb, ki jih spoznamo, ko doživimo pravo ljubezen

26. 2. 2019
Deli
5 sprememb, ki jih spoznamo, ko doživimo pravo ljubezen (foto: Unsplash.com)
Unsplash.com

Odkritje ljubezni v resnici ni hormonska eksplozija čustev in strasti, kot nas to morda učijo filmi. Je bolj kot nežno prebujenje v neko novo stanje. Je običajno vse prej kot evforija - je pomiritev in blagostanje. 

1. Stvari, ki jih ljubimo, postanejo boljše - stvari, s katerimi se borimo, postanejo jasnejše

Ljubezen je kot nekakšen filter, ki se spusti nad naše življenje in stvarem da izreden kontrast, izredno jasnino, ostrino. Tisto, kar nas pesti, postane še bolj izrazito in definirano, ker začnemo to z ljubljeno osebo analizirati in obravnavati preko dialoga. Na drugi strani pa vse tisto, kar ljubimo, postane še boljše. Dom, hobiji, odkritja, služba, zabava in vse kar nas še veseli, postane še bolj sveto, ker to lahko delimo z nekom, ki nas razume - in obenem vse tisto, kar ljubimo, še vedno ohranjamo kot nekaj samo našega.

2. Občutek ljubezni je prej občutek miru kot pa neobrzdane strasti

Telesna predanost in strast imata svoj čas in prostor, a to ni ljubezen. To je seks. To je privlačnost. To je kemija. Ljubezen presega vse to in je dolgoročna. Trajna. Zato nas njeno odkritje pomirja, sprošča. Ne sili nas v divjanje, ampak nas prizemlji, da postanemo bolj opazujoči, pozorni, decentralizirani od samo svojega sveta, obstoja in smisla - in ta občutek prevzame vsak kotiček našega telesa. Ljubezen je zavedno stanje.

3. Ljubezen nas bolj naredi to, kar smo (in ne manj!)

Večina razmerij ne omogoča obema partnerjema, da razvijata tisto, kar v resnici sta. Razmerje običajno nekoga od obeh popolnoma absorbira in tudi družbeno bolj sprejemljivo je, če se partnerja v razmerju obravnavata kot "midva" in ne več kot dve individualni osebi. Prava ljubezen naredi nasprotno - poudari vaše želje, sanje in cilje. Ker v ljubezni se ljubi osebo, ki smo jo spoznali -  z njenimi izkušnjami in vsem kar je in kar si želi biti.

4. Prihodnost ni obremenjujoča

Razmerja so običajno neprestano prežeta s skrbjo glede samo-definicije. S svojim lastnim stanjem in obstojem. Soočanje s tem, kaj bo in kdaj bo, je za oba v razmerju izredno obremenjujoče. Prava ljubezen ne pomeni, da se s prihodnostjo ne ukvarjate, le to, da misli na prihodnost niso nekaj stresnega in zaskrbljujočega - ni pomembno kaj bo, kdaj bo in kako bosta to rešila. Sprejmeta, da je jutrišnji dan skrivnost, ki jo bosta reševala, ko bosta tam - ker v ljubezni obstaja le sedanjost.

5. Ljubezen je enostavna

Življenje je težko. Preživimo okoliščine, ki v nas pustijo posledice. Zato v razmerje vedno prinesemo demone in pomisleke, ki so rezultat našega preteklega življenja in preživetih okoliščin. Temu primerno je pot do ljubezni in pot do obstoja ljubezni naporna, nepredvidljiva in polna ovir - medtem ko je ljubezen sama enostavna. Ljubezen ni nekaj, za kar se moramo potruditi, je nekaj, kar moramo le dovoliti, da se zgodi.

Dodatno zanimivo branje:

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu