5 stavkov, ki pomagajo, ko otrok začne “komandirati”

4. 7. 2024
Deli
5 stavkov, ki pomagajo, ko otrok začne “komandirati” (foto: Profimedia)
Profimedia

Psihologinja svetuje, kako usmerjati vedenje malega diktatorja.

Otroka, ki ima dominantno in samozavestno osebnost, odrasli pogosto vidijo kot nadrejenega otroka, ki “komandira”. Po besedah ​​otroške psihologinje Jamie Bloch je popolnoma normalno, da majhni otroci poskušajo biti “šefi” v svetu, kjer imajo tako malo nadzora.

"Za otroke je popolnoma normalno in starosti primerno, da uporabljajo svoj glas in na splošno želijo nadzorovati vse," je povedala za newsweek.com. Pojasnjuje, da se potreba po vodenju pri otrocih razvije, ko začnejo razvijati občutek neodvisnosti in avtonomije. "Takrat se začne v njihovih možganih razvijati zavedanje in samopodoba. Takrat začnejo razumeti svoje preference in želje, vendar jim primanjkuje veščin za uravnavanje čustev in razumevanje socialnih veščin."

To seveda ne pomeni, da morate otroku dovoliti, da vsem ukazuje, pravi Blochova. To je 5 fraz, ki vam lahko pomagajo usmerjati vedenje otrok, ko ti začnejo pretirano komandirati:

  • Všeč mi je, da si iskren, ampak poiščimo način, da bodo tvoje besede zvenele bolj prijazno.
  • Slišim, da daješ veliko navodil. Vprašaj _____ (ime otroka/brata/sestre), kaj si misli o tej igri.
  • Vidim, da želiš igrati samo po svojih pravilih in idejah, a pomembno je, da spoštuješ tudi ideje drugih otrok.
  • Prav je, da si sam izbereš, kaj boš narisal, ampak tudi jaz bom sama izbrala, kaj bom narisala.
  • Vidim, da si res želiš, da ______ (ime prijatelja/brata/sestre) naredi ______ (nekaj posebnega). Vendar pa lahko odločaš le zase.

Zagotovo ni slabo, če ima otrok veliko samozavesti in močan občutek avtonomije. »Otroke želimo spodbuditi k odločnosti, a na prijazen in zavesten način,« pravi psihologinja.

Vir: yumama.mondo.rs

Preberite si še: 

Novo na Metroplay: Nuška Drašček povsem iskreno o tem, da ni od nekdaj želela biti pevka | Po mojem okusu