5 stavkov, s katerimi lahko premagate manipulatorja

24. 1. 2024
Deli
5 stavkov, s katerimi lahko premagate manipulatorja (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Strokovnjaki razkrivajo 5 načinov, kako se zoperstaviti manipulaciji.

Manipulatorji so zviti in taktični. Pridejo, ko jih najmanj pričakujemo in ugotovimo, da smo bili zmanipulirani šele po tem, ko smo se ujeli v past. Vendar pa obstaja način, kako se jim zoperstaviti že na samem začetku.

1. "Vidim, kaj poskušaš narediti"

Manipulatorji so uspešni le, če ne vidite skozi njih. V trenutku, ko ugotovite, kakšni so njihovi resnični nameni, lahko razkrijete njihove karte. Če nekdo skuša manipulirati z vami, da bi nekaj dobil, mu lahko preprosto poveste, da veste, kaj išče in se mu s tem zoperstavite. Tako se bo naučil, da ne nasedate njegovim trikom.

2. "Strinjajva se o tem, da se ne strinjava"

Veste, kaj je najhujša nočna mora manipulatorja? Nekdo, ki ni pripravljen popustiti – niti malo. Manipulatorji radi najdejo način, kako vas prepričati o svoji resnici in obrniti pripoved sebi v prid, a da bi to storili, potrebujejo, da je druga oseba odprta za razpravo.

Če se z nekom pogovarjate in ugotovite, da imate opravka z manipulatorjem in ne z osebo, ki jo resnično zanima sama tema, lahko preprosto skomignete z rameni in rečete: "Strinjajva se, da se ne strinjava." Na ta način končate pogovor, preden uide izpod nadzora in prihranite svojo energijo. Če manipulator še naprej pritiska, je poštenost vaša obramba. "Glej, nočem več govoriti o tem. Moram iti, ampak hvala za pogovor.”

3. "Se slišiva" ali “Bom razmislil/a”

Manipulatorji lahko izkoristijo dejstvo, da oseba nima časa predelati čustev in analizirati situacije. Ko se morate odločiti v trenutku, je večja verjetnost, da se boste ujeli v past in naredili nekaj, kar ni v vašem interesu in manipulatorji se tega seveda zavedajo. Zato ne marajo tega, da zavzamete prostor in rečete, da boste o tem še razmislili. Ne marajo stavkov, kot je "Naj razmislim o tem", ker to pomeni, da imate več časa za neodvisno in kritično razmišljanje, kar zmanjšuje njihove možnosti za zmago.

4. "To mi ni všeč"

Morda se zdi ranljivo in "šibko" priznati, da vam je nekaj neprijetno, a v resnici je neverjetno elegantno in samozavestno. Ker to pomeni, da lahko odločno postavite svoje meje brez krivde ali strahu. Pomeni biti iskren glede tega, kdo ste. To pomeni, da ste brez opravičila zvesti sebi. In če manipulatorji česa ne marajo, je to človek, ki se dobro počuti v svoji koži in za nikogar ne želi premikati svojih meja.

5. "Hvala, a vseeno ne"

Manipulatorji običajno s pomočjo čustvene manipulacije dobijo, kar hočejo. Zaradi občutkov, ki jih vzbujajo v nas smo bolj dovzetni za manipulacijo. Zato se najbolje zaščitite tako, da delujete čim bolj distancirano in oddaljeno. Tako bo manipulator sčasoma obupal in vas pustil pri miru.

Vir: Sensa.mondo.rs in hackspirit.com

POGLEJTE SI TUDI FILM S PATROM KARLOM GRŽANOM:  

Novo na Metroplay: "Slovenski hribi postajajo preobremenjeni" | Matjaž Šerkezi