5 stvari, ki jih naše živali obvladajo bolje od nas

Živali se znajo veseliti čisto preprostih reči. … Kaj pa mi?

5 stvari, ki jih naše živali obvladajo bolje od nas (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
1. 6. 2020

Čeprav so naši hišni ljubljenčki v veliki meri odvisni od lastnikov, čeprav so podvrženi sterilizaciji in kastraciji, čeprav ne uživajo sto odstotne avtonomnosti, nam lahko v današnjem ponorelem svetu služijo kot opomin, da smo lahko boljši in bolj v stiku s samim seboj.

Raziskava je pokazala, da se psi poslužujejo 5 strategij za shajanje z ljudmi in svojimi vrstniki. Če te tehnike pravilno uporabljamo, lahko temeljito izboljšamo odnose, samopodobo in vsesplošno počutje, od katerega imajo korist tako naši ljubljenčki kot mi sami.

5 stvari, ki se jih lahko naučimo od naših živali:

1. Razumejo, da se ne da opravljati več stvari hkrati

"Multi-tasking" je en izmed mitov kognitivne znanosti. Raziskave so pokazale, da ljudje sicer lahko opravljajo več stvari hkrati, a jih ne bodo izvršili tako dobro in natančno, kot če bi se jih lotevali postopoma, eno za drugo. Nemogoče se je namreč skoncentrirati na dve kompleksni zadevi istočasno.

Poglejte svojo žival in spoznali boste, kako zelo to drži. Ko se lotijo ene stvari, se ji povsem prepustijo. Njihova pozornost ne bega sem in tja. Ko jejo, se igrajo ali gredo na stranišče … vedno so povsem pri stvari in se ne pustijo motiti.

2. Pomembna jim je samo brezpogojna ljubezen

Živali se ne obremenjujejo z družabnimi omrežji in se ne vpletajo v nepomembne bitke med različnimi prepričanji. Rade nas imajo, ne glede na to, kako izgledamo, v kaj verjamemo in iz kje prihajamo. Ne zanima jih, koliko denarja imamo in kje živimo. Sprejmejo, da včasih pridemo pozno domov. Občudujejo nas in so nam zveste. Učijo nas, kaj pomeni brezpogojna ljubezen.

3. Prakticirajo samo-regulacijo

Ljudje pogosto pozabljamo na to, da potrebujemo počitek in čas zase. Ženemo se do skrajnih meja in potem tarnamo, da smo utrujeni, izgoreli … Psi in še posebej mačke dobro poznajo svoje telo in živijo v skladu s svojim počutjem.

Družijo se s tistimi, ki so jim všeč, jejo tisto, kar jim prija, tisto, kar jim ni po godu, ignorirajo. Intuitivno se izogibajo potencialno nevarnim situacijam. Brez slabe vesti si privoščijo popoldanski dremež. 

4. Osredotočene so na tukaj in zdaj

Živali ne poznajo vzorcev, ki smo jih mi prevzeli v otroštvu in jih vlačimo s seboj skozi življenje. Ne obremenjujejo se s tem, kakšna bo prihodnost. Uživajo v sedanjosti. Čeprav je upanje in načrtovanje pomembno za motivacijo človeka, je potrebno vedeti, da lahko živimo sproščeno in umirjeno tudi, če nimamo popolnega načrta za naslednje dni. Živali so kraljice harmonije in nas spominjajo na to, da se imamo lahko v vsakem trenutku lepo.

5. Svobodno se izražajo

Ne obstaja prav veliko psov in mačk z nizko samopodobo (razen močno travmiranih zapuščenih in mučenih živali, ki se znajdejo v zavetiščih - po krivdi človeka, seveda), ne obremenjujejo se s tem, kako bi morali izgledati.

Živali ne skrbi, kako izpadejo. Ko nekaj potrebujejo, ko jih je strah, so lačne, bi se rade igrale ali crkljale, se oglasijo in se niti malo ne ukvarjajo s tem, ali so morda preglasne oziroma moteče.

Živali naredijo vse, kar je v njihovi moči, da bi bile srečne. Znajo se veseliti čisto preprostih reči. … Kaj pa mi?

vh, vir: Psychology today

Preberite še: