5 stvari, ki se jih lahko naučite ob opazovanju sončnega zahoda

Privoščite si miren večer ob opazovanju sončnega zahoda in spoznali boste, da …

5 stvari, ki se jih lahko naučite ob opazovanju sončnega zahoda (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
31. 5. 2020

1. ... Je življenje lepo in dragoceno

Čas je, da upočasnite. Da pozabite na vsakodnevne napore, na stresen urnik in hitenje od enega odpravka do drugega. Opazovanje sončnega zahoda vas navda z občutkom miline in vzbudi globoko spoštovanje narave. Dovolite ji, da vas povabi v svoje naročje. Opazujte jo, prisluhnite ji! Zaužijte njene barve, sledite jeziku živali, predajte se spokoju.

Povonjajte cvetlico, pobožajte travo, nastavite dlan pod izvir čiste hladne vode in si privoščite požirek. Ostanite v trenutku in dospeli boste na edino mesto, kjer morate biti: v sebi.

2. ... So najboljše stvari v življenju spontane

Življenje je proces, ne dogodek. Lahko si delamo načrte in sledimo svojim sanjam, seveda, ampak vesolje bo vselej naredilo tisto, kar mora. Dobro je za nas, če znamo to sprejeti. Če se znamo prepustiti, narediti nekaj iz samega navdiha, brez preračunavanja in racionaliziranja… Sprejmite nepredvidljivo vabilo, recite ja, namesto da bi iz strahu takoj zavrnili prošnjo… Dovolite si malce eksperimentiranja. Če nadzorujemo čas, nam lahko marsikaj uide.

Če kar naprej gledamo na uro, zamudimo lepote, ki so skrite tistim, ki hitijo. Če čutimo, da je nekaj prav, ne potrebujemo dodatnih racionalnih potrditev. 

3. ... Doživimo več, kadar smo čuječi

Nihče vam ne bo dal nagrade, če boste gledali sončni zahod. Nihče vam ne bo ploskal. Nagradili boste sami sebe. S trenutkom nepopisnega miru, kjer lahko  samo uživate v lepotah, ki jih narava slika za vas. Svobodni ste! Globoko vdihnite in izdihnite ter samo opazujte … Dovolite si čutiti veselje samo zato, ker živite. Se sploh zavedate, kakšen blagoslov je to?

Nikoli ne zapravljajte časa z nepotrebnimi opravki, če imate priložnost oditi ven in opazovati, kako sonce zahaja!  C. JoyBell C.

4. ... Lahko prav v vsakem hipu ustvarjamo lepe spomine

Ne potrebujete dokaza, da ste videli najlepši sončni zahod, da ste uživali v trenutku – ni vam treba noro pritiskati na sprožilec fotoaparata. Poskušajte si situacijo vtisniti v spomin samo z opazovanjem. Bodite 100% prisotni.

Nato razmislite: katere stvari vam v življenju veliko pomenijo? Brez katerih ljudi vaše življenje ne bi bilo enako? Vsakič, ko ste z njimi, prikličite to s svojo zavest in aktivno ustvarjajte globoke in polne odnose. Vsak trenutek je priložnost, da z nekom vzpostavite trdno vez, ki vam bo še dolga leta ostala v spominu. To velja tudi za odnos s samim seboj. Zakaj se ne bi spominjali tudi trenutkov, ko ste pomirjeni s sabo, srečni, sproščeni in mirni? Narava je v takih trenutkih vaša najboljša zaveznica.

5. ... So konci novi začetki

Sonce zahaja in daje prostor luni, da zasije s svojo polno močjo. Ni mu hudo, saj ve, da bo jutri spet nastopil njegov čas. Bodite takšni kot sonce: ne tekmujte, sprejemajte vse okoli sebe, delite toplino in ljubezen. Kadar stvari ne tečejo točno tako, kot ste si želeli, ne paničarite – sonce vzide vsak dan; vedno pride novo jutro in z njim nove priložnosti. Vaša naloga pa je, da jih prepoznate. To je najlažje storiti tako, da živite v trenutku in ne v preteklosti. Vsak dan imate priložnost za nove odločitve, vsak dan se znova rodite!

Preberite še:

vh

Navdih: Tiny Buddha

Foto: Unsplash