5 pogojev, da lahko partnerja hodita po skupni poti

Za pravo ljubezen (partnerstvo) se je potrebno boriti? Ne vem, kdaj in s strani koga je nastal ta pregovor. Čeprav sem dolgo verjel vanj, se mi danes zdi totalni nesmisel.

5 pogojev, da lahko partnerja hodita po skupni poti (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
19. 5. 2020

Ljubezen, za katero se je vredno boriti, je zame samo tista do samega sebe, ker če nismo srečni, sreče ne bomo mogli deliti z drugimi.

Sam mogoče nisem ravno najboljši "svetovalec" za razmerja, ker sem v svojem 32. letu (srečno) samski in sem se pred dvemi leti ločil, vem pa, kaj sem se naučil iz svojih razmerij skozi leta.

Teh 5 stvari je zame ključnih za zdravo razmerje:

1. PRILAGAJANJE

Prilagajanje zame pomeni, da počnemo stvari s partnerjem, na katere pred njim sploh nismo pomislili. Seveda je "pogoj" in bistvo prilagajanja, da se ob tem počutimo prijetno in ne gremo preko sebe. Prilagajamo se lahko njegovim navadam in (slabim) razvadam, vendar - ne preko sebe samega

2. PRIJATELJSTVO

Če v svojem partnerju, razen ljubimca, nimamo tudi najboljšega prijatelja, kaj je smisel? Jaz sem svoje "težave" vedno najprej povedal svoji partnerki, saj sem z vsako zgradil vez zaupanja, ki je presegala meje posteljnih aktivnosti. Če svojemu partnerju ne morete zaupati nekaterih skrivnosti in se čutite odrinjene, nerazumljene in pozabljene... Čemu vztrajati?

3. KOMUNIKACIJA

Kako (in če sploh) komuniciramo s partnerjem? Zame je slaba komunikacija posledica zgoraj omenjene točke prijateljstva. Če partner ni vaš najboljši prijatelj, lahko pozabite na komunikacijo. In ko komunikacija izgine, izgine os, ki drži zdravo razmerje. Če se ne zmoreta odkrito pogovarjati brez, da bi z besedami prizadela drug drugega, kaj je smisel?

S partnerjem bi morali govoriti o vsemu brez sramu ali zadržkov.

4. OPROSTI

Ne obstaja idealno razmerje ali popolni partner. Vendar, če ne zmoremo reči "oprosti" nekomu, ki naj bi ga imeli najraje od vseh ljudi na svetu in s katerim si delimo svojo intimo, potem je nekaj hudo narobe. Ravno tako, če ne zmoremo sprejeti opravičila in resnično odpustiti drugi strani, če nas je z besedami ali dejanji razočarala in prizadela. Seveda je odvisno od tega, v kolikšni meri.

In tudi če odidete, vedno odpustite. Zaradi sebe.

5. KOMPATIBILNOST

Ne obstajata dve osebi, ki bi bili identični ena drugi. Obstajata pa osebi, ki v svojem načinu življenja, pogleda na svet, prioritet ter navad delita podobne vrednote. Se vam zdi, da nekoga poznate že vse življenje, vas "zmrazi", ko ugotovite, da vaju povezujejo in veselijo podobne stvari? To so zdravi in pravi temelji za rast in skupno pot, ki bo iz obeh potegnila najboljše in omogočila, da osrečita drug drugega na skupni poti na dolgi rok.

Ni lepšega občutka od tistega, ko s partnerjem lahko počneš ogromno stvari, brez da bi se moral truditi ali na silo prilagajati. Samo s takšnimi zdravimi temelji je mogoče zadovoljiti ostale štiri točke, ki po mojem mnenju tvorijo harmonijo in srečo v partnerskem odnosu in omogočajo skupno premagovanje ovir v življenju.

Luka Vrbančić

in Kako otročje je iskati popolno žensko!