5 stvari, za katere vi NISTE odgovorni

Včasih je težko najti mejo, kje se naše odgovornosti končajo – sploh na področju medosebnih odnosov.

5 stvari, za katere vi NISTE odgovorni (foto: shutterstock) shutterstock
25. 1. 2023

Tu je koristen seznam, ki vam lahko pomaga pri ožanju seznama odgovornosti, ki jih nosite. 

Niste odgovorni za ...

1.  Mediacijo med družinskimi člani

V želji po ohranjanju miru se zlahka ujamemo v vmešavanje v življenja drugih ljudi. To še posebej velja za družinske člane. Posredovanje med družinskimi člani lahko včasih povzroči še več težav, čeprav jim želimo le dobro.

Če so vaši družinski člani odrasli, potem lahko stvari rešujejo sami. Če pri komu vidite, da čustveno še ni sposoben za spopadanje z določenimi konflikti, raje poskusite najti način, kako mu pomagati, namesto da bi konflikte reševali namesto njega.

2.  Spreminjanje in rast druge osebe

Ne glede na to, kolikokrat smo to že slišali, je še vedno potrebno poudariti, da drugim ne moremo zares pomagati ali jih spremeniti, če si sami tega ne želijo. Naša ljubezen in čustva niso dovolj močno sredstvo, da bi nekoga prisililo v spremembo. To je odgovornost in odločitev te osebe. To, kako se odloči, ni vaša odgovornost.

3. Varovanje drugih pred nepremišljenimi odločitvami

Vsi imamo svobodo izbire. Izbiramo lahko, kako se bomo odzvali na stvari in kako bomo oblikovali svoje življenje. Seveda lahko naletimo na ovire ali situacije, zaradi katerih se nam zdi, da nimamo izbire – a na koncu je vse odvisno od nas. 

Nikakor pa niste odgovorni za odločitve drugih ljudi. Lahko svetujete ali predlagate rešitve – vendar v vsakem primeru odgovornost za odločitev in njene posledice nosi oseba, ki se odloča.

4. Spreminjanje mnenj, stališč in vere drugih ljudi

Čeprav vsi na tem svetu izkušamo, kaj pomeni biti človek, to izkušnjo vsak od nas doživlja na svoj način. Skozi izkušnjo življenja razvijamo, gojimo in ohranjamo različna prepričanja – to so naše osebne resnice, ki smo jih ustvarili glede na naše izkušnje.

Zato ni vaša naloga, da spreminjate ideje ali prepričanja drugih ljudi. Lahko predstavite različne poglede, vendar ne silite drugih ljudi v to, da bi razmišljali  tako, kot razmišljate vi.  

5. Pričakovanja drugih ljudi

Kot družba imamo radi etikete. Definiranje stvari nam zagotavlja jasnost in varnost. A te etikete se sčasoma spremenijo v pričakovanja in ne glede na to, ali so dobre ali slabe, ustvarjajo pritisk.

Za mnoge od nas ima beseda pričakovanje negativno konotacijo, saj jo povezujemo z zahtevami naših staršev in družbe. V današnjem času pričakovanja uveljavljajo tudi družabna omrežja in nas spodbujajo, da jih ustvarjamo tudi sami.
Čeprav je dobro imeti cilje in ambicije, pa moramo pri tem ostati zavestni – da živimo življenje po lastnih pričakovanjih in ne tistih, ki so nam jih vsilila družabna omrežja.

Verjamemo, da je težko izpustiti vse odgovornosti, ki ste jih prevzeli – a upamo, da vam bo ta seznam pomagal olajšati breme, ki ste ga nosili.

Vir: psych2go.net