5 znakov, ki nakazujejo na razmerje z NARCISOM

8. 8. 2023
Deli
5 znakov, ki nakazujejo na razmerje z NARCISOM (foto: shutterstock)
shutterstock

So navidezno samozavestni. Lahko so neverjetno šarmantni. A njihova hiba ni le uživanje v podobi, ki jim jo vrača ogledalo. V ozadju se skriva manipulativna oseba, ki vas lahko oropa dostojanstva. Poskrbite, da boste znali takšno osebo prepoznati pravočasno in boste morda postali le hipna in ne kroniča žrtev. Vse je v vaših rokah. 

1. Pomanjkanje empatije

Narcisi nimajo sposobnosti, da bi se lahko dali v čevlje drugega. V prijaznosti in dostopnosti ljudi pa vidijo šibkost, ki jo lahko izkoristijo za napad - zmerljivke, odrezavost, ignoriranje mnenja ali načina razmišljanja, pri čemer se potem še radi pohvalijo, kako spretno so demantirali sogovornika in dokazali svojo superiornost. Ta užitek v verbalnemu teptanju je koncentrat njihovega pomanjkanja vsakršne empatije. 

2. Pravijo, da ste popolni - dokler niste

Njihovi izrazi ljubezni se včasih zdijo kot bombni napadi čustev, a to je zgolj način, s katerih želijo vplivati na osebo, da ta postane od njih odvisna. Da se prične zanašati na njihovo dobronamernost in ljubezen. Ko so na lovu, se namreč zelo potrudijo. Sčasoma pokažete, da ste tudi vi pod kožo človek - takrat, pa se zgodba obrne. Takrat ste v vsakem trenutku, ko je le mogoče, opozorjeni, kako zelo nepopolni ste. Poniževanje, sramotenje, izpostavljanje in pretirani odzivi - najpogosteje molk in zavračanje pozornosti - za tudi najmanjša nestrinjanja, ki jih napihnejo v pretirane prepire, v katerih ste krivec vedno - vi.

3. Ne poznajo osebnih meja

Ne razumejo, kje so meje drugih ljudi. Ker obvelja samo njihova beseda, saj so nezmotljivi, prestopajo te meje brez vsakršnih zadržkov. V razmerju vedno silijo v nekaj, kar se njim zdi prav. Če jim priznate, da se bojite višin, vas bodo na naslednji zmenek peljali na skakanje z padalom. Če jim priznate, da se poskušate odvaditi kajenja, bodo pred nemudoma vami prižgali cigareto. In ko jih pustite same doma, bodo brskali po vašem življenju in našli skrivnosti, ki jih bodo lahko uporabili proti vam.

4. Lažejo

To niso le dramatične laži. Odkrili boste, da lažejo tudi o malenkostih, zgolj zato, da bi svoje, sicer popolnoma nevpadljivo življenje, predstavili večje, kot v resnici je. Lažejo o številu bivših partnerjev, o zaslužku, o filmih, ki so jih pogledali, o koncertih, ki so jih obiskali, o trivialnostih, za katere ne morete niti razumeti, zakaj bi lagali.

In sprva tudi lažejo, da jih zanimajo čisto vse stvari, ki zanimajo vas. Še ena manipulativna taktika.

5. Imajo pogoste nenadzorovane izbruhe besa

In ne zgolj majhne temperamentne izbruhe, temveč izbruhe nenadzorovanega besa, v katerih se poslužujejo težkih žalitev, obsodb in poniževanj. Razlogi za te izbruhe so običajno kritike, ki jih dojemajo kot zlovešč osebni napad. Za njih je recimo hudo žaljiva kritika tudi, če jim zgolj omenite, da so vas prizadeli. Ker so po svojem prepričanju popolni, ne razumejo koncepta, da lahko naredijo karkoli narobe - vključujoč to, da vas lahko prizadenejo. 

Novo na Metroplay: "Slovenski hribi postajajo preobremenjeni" | Matjaž Šerkezi