6 faz duševnega prebujanja – v kateri se nahajate vi?

Duševnost je naravna funkcija telesa in stanje globoke povezanosti s samim seboj ter s svojim bistvom. Če želimo doseči boljšo povezanost s samim seboj, pa moramo sprejeti pristni vpogled v svojo osebnost in svoje življenje. Naučiti se moramo opazovati svoje globoke misli, čustva in senzacije, da lažje vzpodbudimo pozitivne in preobrazimo negativne.

6 faz duševnega prebujanja – v kateri se nahajate vi? (foto: profimedia) profimedia
11. 9. 2017

Zakaj je pomembno, da se ne vdajamo negativnosti?

Če ne znamo nadzorovati svojih negativnih čustev, misli in senzacij, potem naš ego prevzame moč in začne nadzorovati našo povezavo z dušnim bistvom. Sebični jaz prevzame glavno vlogo in s svojimi manipulativni tehnikami ruši naše povezave in življenje. Duhovni oz. osebni razvoj pomeni, da smo pozorni na svoje dušno bistvo, notranji klic ter se zavedamo, kdaj oz. v katerih primerih padamo v pasti ega. Ponovno okrepljena povezava s svojim dušnim bistvom je možna le v primeru, če vzdržujemo pristni odnos samim s seboj.

Duševno prebujanje sestoji iz 6-ih faz:

1.  Avtentičnost in iskren vpogled vase 

S podrobnim vpogledom v lastna čustva in senzacije, lahko dobimo objektivni vpogled v svoje življenje. Odprt in iskren vpogled v svojo notranjost nam pokaže tudi zgodbo, v kateri vsakdanje živimo in kateri verjamemo. Iskreni vpogled se odraža v našem načinu delovanja, izražanja in obnašanja. V prvi fazi duševnega razvoja se zato pojavita naslednji lastnosti: celovitost in pristnost.

2. Odločnost in potrpljenje

Prikaz avtentičnosti naleti na naše temeljne strahove, kot so strah pred izgubo in neznanim. Številni strahovi se pojavijo v različnih oblikah, in sicer kot odpor, tesnoba in zanikanje. Vse oblike nas provocirajo in pozivajo k temu, da spremenimo svoja temeljna prepričanja. V tej fazi se lahko počutimo osamljeni, izolirani od sveta in nezaščiteni. Vsi ti neprijetni občutki terjajo od nas veliko mero odločnosti, poguma, potrpežljivosti, volje in vztrajnosti za nadaljevanje. S potrpljenjem in samozavestjo lahko počasi nadaljujmo s hitrostjo, s katero se lahko še vedno zdravo čustveno vključujemo v družbeno življenje, vendar nismo podvrženi impulzivnim vzgibom naše senčne osebnosti.

3.  Zavračanje kritik in obtožb

Maske začnejo odpadati, s pristnim vpogledom v svojo notranjost in osebnost pa se počutite nelagodno, kot da vam je bila odvzeta »domnevna« varnost. Izkušnja vam hkrati omogoča natančni vpogled in opazovanje vaših občutljivejših plati, s čimer se naučite več o sebi in o svoji osebnosti. Običajno pri tem odkrijete staro notranjo rano, ki izhaja iz pomanjkanja naklonjenosti ali pretekle zavrnitve. Vzbudijo se tudi občutki jeze, ki vas kličejo k temu, da se razumete in ne spregledate sporočila, ki se skriva v vaši rani. Družbene situacije, s katerimi se vsakdanje soočamo, so namreč manifestacija našega notranjega bitja. Osebni razvoj se prične takrat, ko prenehamo obtoževati drugih za svoje težave, saj razumemo, da so odraz našega notranjega sveta in notranjih ran. Z zrelim odnosom in razširjeno zavestjo uvidimo tudi rane drugih ljudi, prav tako pa tudi njihove svetle plati.

4.  Zavest in odgovornost

Pri razvijanju naštetih lastnosti, razvijamo in izpopolnjujemo tudi svojo pristno samozavest. Bolj kot se zavedamo, kaj se dogaja znotraj nas in okoli nas, bližje smo svoji notranji resnici. Kot da bi stopili izven sebe in uvideli resnično sliko širšega dogajanja, zato da lažje razlikujemo resnične silnice za navidezno zunanjo podobo. Zavest je ključ do našega osebnega razvoja. Izurjeni in ostri um nam pomaga doumeti, da smo sami odgovorni za svoje življenje. Gre se za izredno pomembni korak pri duhovni rasti.

5.  Lucidni in nežni vpogled

Postati lucidni opazovalec našega lastnega bitja, se soočiti s sencami in svetlobo ne pomeni, da beležimo svoje prednosti in pomanjkljivosti ali pa da se zaradi njih počutimo krive. Kot opazovalec smo nežni s svojim notranjem bitjem kot skrben starš otrokovemu razvoju, ki vzdržuje kombinacijo prijaznosti in nežnosti s strogostjo. Z nežnostjo in sočutjem pri vpogledu vase razvijate odlično pot za zdravljenje duše in postajate bolj odprti do sebe.

6. Razvijate kvalitete bolj fleksibilnega uma

Nežni vpogled vase je dokaz, da smo sposobni stopiti korak nazaj in sebe videti v drugi osebi. S takšno držo se lahko tudi nasmejemo samemu sebi, ker znamo identificirati notranje igrice, ki upravljajo naša dejanja in odnose, in sicer od strahu, moči, želja itd. Če nase gledamo preveč resno, potem smo v nefleksibilnem in zastarelem umu. V tem primeru nas um vodi k temu, da verjamemo, da smo sila pomembna osebnost, za kar smo zopet lahko hitro zastrti od svojega bistva, iskrenosti, poštenosti in preprostosti. Pri tem seveda velja opomba, da naj smeh spremlja nežen in ljubeč pogled na nas in na druge. Ljubezen nas dvigne, ironija pa nas vodi navzdol.

Duhovni razvoj temelji na prepoznavanju naših notranjih silnic in njihovem načinu delovanja. S prepoznavo teh sil smo sposobnejši pri upravljanju s svojo energijo, oblikovanju svojega življenja po tirnicah pristnih želja ter bolj srečni, vitalni in zdravi!

consciousreminder.com

Preberite si še: