6 načinov, kako okrepiti pozitvni pogled na svet

Kako okrepimo pozitivni pogled na svet?

6 načinov, kako okrepiti pozitvni pogled na svet (foto: unsplash) unsplash
22. 5. 2018

»Če želimo narediti pomembno duhovno pot, moramo misliti znova in znova misli, katere želimo, da prevladujejo v naših življenjih« - poet Henry David Thoreau.

Kaj storimo takoj zjutraj, ko se zbudimo, nam začrta ton melodije za cel dan. Ali bo ta prijetna in sproščujoča ali pa bo bolj podobna razbijanju in bobnenju v ušesih. Prav tako kot fizična telovadba, je pomembno mentalno razgibavanje, ki nam lahko prinese vidne razlike v naših miselnih tokovih, počutju in obnašanju. Vse to je zelo pomembno pri osvajanju dneva, dan za dnem.

Zakaj je torej treniranje možganov tako pomembno? Lahko se zahvalimo naši evolucijski biologiji. Človeški možgani so ustvarjeni za preživetje, kajti naši predniki so se zaradi izogibanja divjim zverem in ostalim nevarnostim bili primorani prilagoditi na negativno. Razvili smo nevrološke povezave, ki neprestano iščejo, reagirajo na in pomnijo »slabe novice«. Toda, kar je ohranilo naše prednike, lahko ovira nas. Nevropsiholog Rick Hanson je v svojih predavanjih razložil, da so naši možgani kot samolepilni trak za negativna čustva in kot »teflonska« posoda za pozitivna. Tehnica je vsekakor na negativni strani. Če se najdemo v tem in opažamo, da nikakor ne uspemo preboleti negativnih pripomb, ki so prispele v našo smer in pozabljamo na vse dobro, kar smo dobili… imamo sedaj popolnoma razumsko razlago. Naši možgani so enostavno tako sprogramirani.

Povrhu vsega pa ne le, da se nagonsko obračamo na slabo stran, to še povečujemo. Naši umi so prepolni zaznav, ki nas ogrožajo, nam prinašajo izgube, slabo ravnanje in negativne reakcije nanje. Vse to nas privede do samoponiževanja, jemanja samega sebe za samoumevnega, kritičnih misli, prehitrih sklepanj in napak, ki še dodatno spodbudijo zagone dvoma vase. Zaradi tega smo anksiozni, nezaupljivi in razdražljivi do drugih, tudi do sebe. Nemalokrat se prikradejo še slabi občutki in krivda, da smo v preteklosti storili nekaj narobe in da bi morali izbrati drugo pot. A naj vam povem le to  - niste sami, vsi smo le ljudje.

A kljub vsemu obstaja nekaj, kar lahko storimo. Potrebno bo nekaj truda in vaje, toda naši možgani so tako čudovito in kompleksno orodje, ki se lahko spremeni in prilagodi nam in naših novim miselnim potem in povezavam. Ta koncept se v nevroznanosti imenuje nevroplastičnost. Da, sedaj resnično lahko uporabimo naše ume pri spreminjanju naših možganov, ki nam bodo spremenili naše misli. Karkoli si nenehno govorimo, dopovedujemo in ponavljamo – spremeni strukture in funkcije naših možganov. Nevrološko vezje lahko formira nove živčne povezave v možganih v odrasli dobi in nadgradi ali spremeni prejšnje miselne povezave, ki so bile statične že od otroštva.

Ameriški psiholog William James je dejal: »Najmočnejše orožje proti stresu je naša sposobnost izbire ene misli nad drugo«.  Pomeni le to, da če bomo aktivno iskali in se osredotočali le na dobro, posebej pa na tiste drobne majhne stvari, ki nam narišejo nasmeh na obraz, povezanost in spokoj – se bomo počutili bolj radostne, umirjene in ljubeznivejše v odnosu z drugimi. In tudi motivacija za delo se bo povečala.

Kadar se na nekaj osredotočimo, se določeni nevroni povežejo skupaj in bolj pogosteje kot se, močnejše povezave med njimi nastanejo. To, kar treniramo, postaja močnejše: naša sposobnost videti in se osredotočati na pozitivno in naravnati naš um višjemu cilju – biti dobro – je torej v našem dosegu. Potrebujemo le umsko »športno opremo«.

Pozornost, miselna naravnanost, odpornost in velikodušnost – vse to so dejavniki, ki so jih opazovali, in imajo svoje korenine v nevronskih vezjih, ki pa so nagnjena k spreminjanju – pomeni to, da je z vadbo mogoče ta vezja še bolj utrditi. Temu pravimo nevroplastičnost na delu. Raziskava je bila objavljena tudi v intervjuju v National Geographicu: »Dobro počutje je veščina, ki jo lahko razvijemo s treningom, najprimerneje v jutranjem času, da kar se da najbolje izkoristimo učinke čez cel dan«.

Kako naj to poteka? Po tem, ko se udobno namestimo in naredimo dihalne vaje, si izberimo enega od miselnih treningov, ki nas bodo nagnili na »sončno«, pozitivno stran: lahko je vaja, ki se imenuje ljubeča prijaznost in v kateri pošiljamo dobre in ljubeče želje drugim; druga vaja je hvaležnost, kjer vsrkavamo vse lepo, kar se nam je zgodilo, vse velike in majhne življenjske radosti; lahko pa se preprosto spomnimo na en dogodek, ki smo mu bili priča in kjer sta se ustvarila sočutje in dobrosrčnost. Vse to bo v nas prebudilo pozitivne misli in krasno počutje.

Zenovski mojster in učitelj Thich Nhat Hahn je opazoval in pokazal, da ljudje namensko »zalivamo dobra semena« pozitivizma, kadar sodelujemo v tej naravnanosti in ne obratno – »zalivanje slabih semen«. Dobrohotna miselna usmerjenost tako sama po sebi ne more prinesti nekaj slabega ali negativnega. Ni mogoče, da bi zalili slaba semena. Pogoji za srečo so nam vedno na voljo, če se jim le uspemo odpreti in jih sprejeti. Vse je odvisno od nas in tega, katere nevronske poti in vezja bomo oživeli in prepredli z elektriko.

Namesto spraševati kdaj in kako se bo neka situacija spremenila ali upati, da se bo želen dogodek čim prej pripetil, se raje naučimo utrditi naš um, da se ustavi, pogleda in užije vso lepoto, ki je že tu, v sedanjosti.

Kako?

1. Rešimo svoje misli

Pridimo v sedanji trenutek. Zavedajmo se svojega telesa, misli in čustev, kot so točno v tem trenutku, ne glede na to, ali sedimo, stojimo ali hodimo.

2. Dihajmo

Prakticiranje dihalnih tehnik le nekaj minut na dan bo prineslo resnične spremembe, kadar bomo nujno potrebovali odmor, počitek in osredotočenost na pozitivno.

3. Razveselimo srce

To je različica zgoraj omenjene vaje ljubeča prijaznost, kjer gojimo prijazne in dobrohotne občutke do sebe in drugih ter se počutimo povezane. Spomnimo se na nam ljubo osebo – lahko si predstavljamo obraz otroka, partnerja, prijatelja ali živali. Pri tem se smejmo in si predstavljamo, kako ljubezen potuje do njih in nazaj in nato znova do njih in nazaj...

4. Ljubeča prijaznost na urniku

Treniranje prijaznosti za en dan naprej. Kadar razmišljamo o vseh obveznostih, ki nas čakajo in o srečanjih z ljudmi na delovnem mestu ali neformalnem druženju – si ozavestimo posameznika ali skupino, ki jo bomo srečali – in ji pošljimo dobre želje s ponavljanjem fraze: »Bodi zdrav, bodi varen, bodi dobro, bodi srečen«. Počnimo to vsaj 5 minut na dan, kajti to je minimalni čas za efekt.

5.  Počnimo dobro in cenimo svoje delo

To lahko prenesemo na vse vloge, ki jih igramo v življenju. Cenimo svoj prispevek, ki ga dajemo svetu. Kaj vse dajemo? Je to vzgoja otrok, svoj posel ali delo na umetniškem projektu? Karkoli že, je dovolj. Vprašajmo se, kaj vse dobrega je v našem delu, kako prispevamo k temu. Da se ta proces hvaležnosti in spoštovanja ohrani, to počnimo vsaj 15 sekund na dan.

6. Opazimo in ohranimo radost

Umetnost namenskega treninga ohranjanja pozornosti na radostnih trenutkih življenja počasi pronica skozi naše pore in preoblikuje naš sleherni dan in življenje. Začnimo že zjutraj in ohranimo spomin in občutek na poljub, ki smo ga dobili na lica ali ustnice, občutimo težo pasjega repa, ki je na naših stegnih ali pa preprosto vsrkajmo sončni vzhod, ki kuka skozi naša okna.

Naj nam postane navada in obveza, da ohranjamo in negujemo radost sleherni dan. Od jutra do jutra.

Vir: thriveglobal.com, Nina Kirbiš

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri