6 popolnih neresnic o ljubezenskih odnosih

8. 11. 2019
Deli
6 popolnih neresnic o ljubezenskih odnosih (foto: Unsplash.com)
Unsplash.com

Današnja družba predvideva in pričakuje, da bo prav vsakdo imel romantičen odnos – "če ni, je z njim gotovo nekaj narobe!" Na duhovni ravni nam ljubezenski odnos lahko pomaga pri osebnostni rasti in nas uči kompromisov ter sočutja. Žal pa v zvezah obstaja kar nekaj neresničnih mitov...

6 mitov o ljubezenskih odnosih:

1. Vsak človek potrebuje partnerja!

To ni res! Nekdo potrebuje partnerja za življenjska učenja, nekdo pa lahko skozi življenje hodi brez njega oz. ima drugačne sopotnike. Vseeno pa okrog tega obstaja velika stigma in vsak od nas je že kdaj doživel, da so se sorodniki ali znanci spraševali  »kako to, da nimaš nikogar, ko si pa vendar tako lep/a, prijazen/a, pameten/a …«. Samskim ženskam je včasih še težje kot moškim, saj jih ljudje napadajo še z zasliševanjem, kdaj nameravajo imeti otroke in seveda kako, če so vendar samske.

Ljudje tudi pozabljamo, da smo svobodni in da imamo pravico, da si izberemo življenjski stil, ki nam ustreza.

In tudi, če v vašem življenju trenutno ni tiste posebne osebe, še ne pomeni, da niste sposobni ljubiti in da si ljubezni ne zaslužite. Če zavestno želite ostati sami in ste povsem srečni brez druge polovice, tudi v redu. Vsak ima svojo pot.

2.  Le partnerski odnosi temeljijo na ljubezni

Ljubezen ni nekaj, kar je prisotno le v partnerstvu. Ljubezen lahko vzpostavimo do vseh ali vsega. Tudi do čudovitega cveta lahko začutimo ljubezen. Naše poslanstvo je, da dajemo in prejemamo ljubezen, ne glede na to, v kakšnem odnosu smo z drugimi in kakšne so naše okoliščine. To morda zveni idealistično, vendar: ljubezen je bistvo vsega, ne le partnerske zveze!

3.  Ljubezen je dovolj!

V vsaki dobri zvezi se mora nahajati tudi zaupanje, dobra komunikacija, sočutje, prijaznost in odkritost … sama ljubezen kot nek romantični pojem žal ni dovolj. Biti v lepem, izpolnjujoče odnosu pomeni najti nekoga, ki vas ima rad točno takšne, kot ste. Nekdo, ki sprejme tudi temne plati ali temne dneve. Taka oseba pa ne pride mimo ravno vsako minuto, zato bodite obzirni do samskih in potrpežljivi pri 'čakanju' (glej točko št. ena).

4. Moram najti pravo/pravega!

Samo en pravi ali ena prava … je iluzija. Nekateri ljudje v nas vzbudijo močnejše občutke kot drugi, ampak prepričanje, da za vsakogar obstaja le ena oseba, je morda zgrešeno. Ljudje imamo več sorodnih duš (ni nujno, da smo z njimi romantično povezani) in drug drugega privlačimo iz različnih razlogov.  Pogosto iščemo ljubezen, da bi zapolnili tisto praznino v sebi, a dokler nismo zadovoljni s seboj, nam ne bo mogel pomagati prav nihče – niti sorodna duša! Prav tako ni zdravo, da ostajamo z nekom samo zato, ker se bojimo biti sami in osamljeni. Toda: ali ni še huje biti v zvezi in se počutiti osamljeno, nerazumljeno, nesrečno? V življenju nam pride na proti veliko ljudi, s katerimi stkemo pristne, globoke vezi. A to še ne pomeni, da moramo z nekom vztrajati za vedno, za vsak slučaj.

5. Tista prava ljubezen je "pooopolna"

Vsi smo samo ljudje in vsi delamo napake. Pika. Popolnih odnosov ni. Pika. 

V vsaki zvezi pride do konfliktov in preizkušenj. Razlika med tistimi, ki so vredni vzdrževanja, in tistimi, ki jih je bolje zapustiti, pa je v tem, kako reagiramo, ko pride do težave. Nas partner/ica podpira? Skupaj rastemo? Vsako razmerje je na začetku srečno in cvetoče, prava narava pa se pokaže šele čez čas. Kako boste vedeli, da ste z osebo, ki je dobra za vas? Ko vam noben izziv ne bo pretežak, pa se boste imeli kljub temu lepo (lepše, kot če bi bili sami).

6. Vsi ljubezenski odnosi so enaki

Ljudje smo različni, zato so različni tudi odnosi, ki jih ustvarjamo. Nobene potrebe ni, da bi svoje ljubezensko življenje in vrednote, povezane z njim, primerjali z ostalimi. Nekateri pari se odločijo, da bodo živeli skupaj, drugim bolj prija, če živijo ločeno. Pa kaj potem. Eni so pristaši odprtih razmerij, drugi so celo življenje zvesti eni osebi. Njihova odločitev! Tudi tisti, med katerimi so velike starostne in ekonomske razlike, so lahko zelo srečni v svojih zvezah, zato nikoli ne obsojajmo drugih ali sodimo po svojih izkušnjah. 

Samo vi sami ste resnično pristojni, da ocenite kakovost vaše zveze in če ste zadovoljni vi, potem vam mora biti prav malo mar, kar si mislijo drugi

vh, Navdih: Forever Conscious

Preberite še: 5 faz partnerske ljubezni

10 stvari, ki ubijajo žensko energijo

Kako prepoznati ozaveščenega, čutnega in skrbnega moškega

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja