6 stvari, ki jih spoznamo med meditacijo

Mnogi so že odkrili, da s pomočjo meditacije lažje premagujejo stres, da bolje spijo, imajo kvalitetnejše odnose in se na splošno počutijo bolje. Navajamo še 6 dokazanih učinkov, ki vas nagovarjajo, da ne odlašate na jutri, ampak še danes poiščite miren in prijeten kotiček, zaprite oči in odplavajte ... 

6 stvari, ki jih spoznamo med meditacijo (foto: unsplash) unsplash
6. 11. 2019

Meditacija nas uči:

1.  Da obstaja razlika med našim jazom in našimi mislimi

Ko meditiramo, lahko opazujemo svoje misli z distance. Zavemo se, da misli lahko nadzorujemo oziroma jim vsaj ne dajemo tako velikega pomena. Povrnemo si lahko večji nadzor nad svojim počutjem, srečo in mentalnim zdravjem. Med meditacijo se poskušamo prepustiti, misli lahko opazujemo, a se ne ujamemo v začarani krog premlevanja. Ko pridejo, jim samo dovolimo, da odidejo. Možgani nam ves čas servirajo ideje, a to še ne pomeni, da moramo prav vsako zagrabiti in se ukvarjati z njo.

Ko vemo, da nismo to, kar mislimo, pač pa to, kar izberemo, spoznamo novo svobodo, ki odpira naše možnosti in pogled na svet!

2.  Kako pustiti skrbi na strani in si zagotoviti dober spanec

Če se spopadate s težavo neprestano delujočega uma, potem je meditacija edina rešitev, na kateri je dobro, da delate.

Med sproščanjem in meditiranjem lahko treniramo možgane tako, kot na fitnesu: misli nam odtavajo, nato vrnemo pozornost na eno točko, nakar zopet pride naval misli, pa jih spet preusmerimo... S tem se učimo, kako nadzorovati um na dolgi rok. Da ne bomo njegovi sužnji, pač pa bo um služil nam!

Ko spoznamo, da lahko zavestno preusmerimo svoje misli oziroma prekinemo tok negativnih misli, rastemo. Če to počnemo vsak dan pred spanjem, bomo zagotovo uživali v bolj mirnih nočeh.

3.  Sočutja in potrpežljivosti

Misli ves čas prihajajo in odhajajo, med meditacijo pa se naučimo zavedati, da jih lahko samo opazujemo – ne da bi jim pripisovali poseben pomen. Vaja zahteva potrpežljivost in veliko ljubezni do sebe. Večkrat boste poskusili, bolje vam bo šlo.

Umirjenost, ki je posledica meditacija, koristi tako vam kot vsem na tem planetu. Če bi vsi meditirali, bi bil svet mnogo lepši - manj sebičen in veliko bolj ljubeč.

4.  Naj ne sodimo drugih in sebe

Ljudje smo nagnjeni k temu, da obsojamo in sodimo druge, s tem pa še povečujemo distanco med ljudmi. Na vsako stvar hočemo prilepiti nalepko ''dobro'' ali ''slabo''. Ob meditaciji se lahko zavemo, da je vse del celote. V tišini lahko spoznamo namen vseh situaciji, ki se nam dogajajo. Ne čutimo več potrebe, da bi vsako stvar označevali, ampak se učimo sprejemati vse "barve življenja". Čuječnost in meditacija nas učita, da smo v redu takšni, kot smo, v tem trenutku. Preprosto SMO. Svoje misli in občutke lahko med meditacijo gledamo drugače: namesto, da bi se takoj obsojali, lahko rečemo »Ali ni zanimivo, da se tako počutim?«

5.  Naj ne bežimo pred svojimi čustvi

Med meditacijo se lahko prebudijo različne emocije. Nekatere so prijetne, druge manj. Tudi to je dobro, saj se očiščujemo. Z globokimi vdihi in izdihi jih sprejmemo in se od njih poslovimo. Ne skrivamo čustev, ne dušimo solz, če pridejo na plan, na ves glas se smejimo, če nas sili na smeh. Vse je dovoljeno in vse je v redu. Zavedamo se, da zatrta čustva vodijo v različne psihične in fizične bolezni, zato se preko meditacije zdravimo. Ko pustimo čustvom, da se prosto pretakajo, lahko izpustimo preteklost in zaživimo v tem trenutku. Lahko gremo lahkotni in osvobojeni naprej.

6.   Kako opustiti slabe navade in miselne vzorce 

Naše misli ustvarjajo našo zgodbo. Meditacija nas uči, da znamo misli opaziti in jih tudi preusmeriti. Ko to obvladamo, lahko v vsaki situaciji izbiramo, kako bomo reagirali na to, kar nam govori glava. Lahko se reprogramiramo in zaživimo povsem drugače. Ko se zavemo, da so skrbi, igranje žrtve in podobne zadeve le vzorci, ki jih lahko opustimo, postanemo bolj umirjeni, začnemo zaupati in kreiramo pozitivno energijo … posledično pa postanemo tudi bolj notranje izpolnjeni in kmalu ugotovimo, da mnogih navad ne potrebujemo več. Le zakaj bi žalost utapljali v alkoholu, če se lahko zjokamo in jo predelamo na zdrav način med meditacijo? Zakaj bi kadili eno cigareto za drugo, kadar smo nervozni, če lahko globoko dihamo in se umaknemo v svoj svet z vajami čuječnosti?

Vir: Tiny Buddha

Preberite še: 9 praktičnih nasvetov, kako umiriti svoj um

ali pa

Miselni vzorci, ki se jih morate znebiti!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri