6 znakov, da ste čustveno zrela oseba

Čustveno zrele osebe se mnogo lažje spopadajo z nepredvidljivimi življenjskimi situacijami, sprejemajo spremembe in poskušajo razumevati zakone življenja.

6 znakov, da ste čustveno zrela oseba (foto: pexels) pexels
29. 9. 2021

V današnji družbi zrelost morda ni pomembna vrednota, na nivoju osebne rasti pa nam lahko prihrani mnoga razočaranja. Preverite, kako čustveno zreli ste in kje je še prostor za izboljšave.

Starost pri emocionalni zrelosti ne igra nobene vloge. Vsak je že kdaj naletel na izredno čutnega, subtilnega in pametnega osemletnika, pa tudi na otročjega in nespametnega moškega ali žensko v srednjih letih … Čustvena zrelost je zagotovo pogojena z izkušnjami, ampak te se ne merijo s časovnimi enotami. Nekdo kar naprej ponavlja eno in isto lekcijo, nekdo pa hitro nauči in osebnostno zraste.

Preberite, katerih 6 značilnosti poseduje vsaka zrela oseba.

1. Samozavedanje

To ne pomeni, da ste egocentrični. Gre za to, da ste v stiku s seboj in svojimi čustvi. Kdor se zaveda samega sebe, svojih lastnih vsebin, je sposoben nase pogledati z distanco in oceniti svoje prednosti in slabosti. Trudi se zavestno doseči notranjo harmonijo in preprečiti, da bi zunanji dogodki porušili njegov notranji mir.

2. Odgovornost

Čustveno zrela oseba ve, da ima vsako dejanje posledice. Vsaka življenjska izbira vodi na drugačno pot … in oseba, ki je že dosegla določeno stopnjo zrelosti se zaveda, da naključij ni. Takšna oseba jemlje usodo v svoje roke, ne prelaga stvari na kasneje, ne čaka na tisti magični 'jutri', ne polaga svojega uspeha v tuje roke in ne krivi drugih za svojo nesrečo.

3. Ponižnost

Skromnost je vrednota, ki je v današnjem svetu zelo iskana. Arogantni ljudje prav gotovo niso čustveno zreli. Kdor je ponižen, se zaveda svojega mesta v vesolju in obenem spoštuje ter sprejema vsa druga bitja. Ceni raznolikost, ne obsoja, ne izsiljuje, ne ponižuje. Ni misli, da je nekaj več … pravzaprav se sploh ne primerja z drugimi. Nima potrebe po tem, saj ve, kdo je.

4. Sprejemanje

Zrel človek se zaveda, da ni mogoče imeti vsega in da vsaka stvar zahteva svoj čas. Ne tekmuje in se ne primerja, saj ve, da s tem samo zapravlja svojo dragoceno energijo. Uči se sprejemanja samega sebe z vsemi napakami vred, in sprejemanja situacij - iz vsake se nekaj nauči in razume, da ne morejo biti vse pozitivne.

5. Zavedanje in hvaležnost

Zrel človek je hvaležen, ker je živ. Ljubi življenje in ceni prav vsak dan, ki mu je dan. Ničesar ne jemlje za samo po sebi umevno. Opazi malenkosti. Razveselijo ga vsakdanje reči. V majhnih stvareh prepozna neskončno lepoto. In tudi v ljudeh. Svoje misli izbira tako kot bi ločeval gnila jabolka od zdravih. Zaveda se, da se je treba za dobre odnose truditi in da sreča ne pade z neba. Ne zapada v paniko in se ne predaja drami, kadar se stvari ne iztečejo, kot je želel. Verjame v globlji smisel in ve, da je vsaka stvar za nekaj dobra. Hvaležen je za vse, kar ga preseneti na poti.

6. Sočutje

Brez sočutja ne bi bilo bratstva in komunikacije med ljudmi. Čustveno zrela oseba se zaveda, kako pomembno je ostati občutljiv, čuten, razumevajoč in skrben v svetu, ki je pohlepen in nagnjen k konfliktom. Globoko v sebi razume, da notranjega miru ni mogoče kupiti in da nobena materialna stvar ne poteši človeka tako zelo kot prijazna beseda, iskren pogled ali ljubezniv objem.

Vir: The Mind's Journal

Preberite še: