7 kozmičnih obdobij človeškega življenja

Po dostopnih pisnih virih je bil Hipokrat tudi prvi, ki je definiral sedem kozmičnih obdobij v človeškem življenju. Sodobna medicina je potrdila njegovo trditev, da se posledice nezmernega življenja kakor tudi različnih organskih okvar in poškodb začnejo jasno kazati v obdobju med 56. in 63. letom življenja.

12. 10. 2015

7 človeških obdobij življenja je Hipokrat razdelil tako:

1. Od rojstva do 7. leta starosti poteka prva in osnovna vegetativna faza v življenju vsakega posameznika. Imenoval jo je Mesečevo obdobje. V tej etapi se oblikuje naše čustveno življenje.

2. Od 7. do 14. leta je obdobje Merkurja. To je obdobje dojemanja, učenja, osvajanja znanja. V tem obdobju človek ustvarja oz. postavlja temelje za nadaljnje življenje.

3. Od 14. do 21. leta človek prehaja skozi Venerino obdobje, to je obdobje pubertete, ki ga zaznamujejo prve ljubezni in tudi prve seksualne izkušnje. To je čas odraščanja in končne faze rasti kosti.

4. Obdobje od 21. do 42. leta pripada Soncu. V tem obdobju ustvarjamo svojo družino in se soočamo z vzponi in padci na področju, ki smo si ga izbrali za svoje poklicno delovanje. Prihod potomstva spremeni življenje, razvoj naše osebnosti pa je v tem obdobju na vrhuncu.

5. Med 42. in 56. letom človekov razvoj preide pod okrilje Marsa. Za Marsovo obdobje je značilna dovršitev človekovega razvoja in delovanja ter utrjevanje doseženih pozicij.

6. Vladar življenjskega obdobja med 56. in 63. letom je planet Jupiter. To je čas pobiranja plodov minulih obdobij – sadov in rezultatov naših preteklih naporov in tudi zgrešenih priložnosti. Človek v tej fazi doživlja svojo izpolnitev in zrelost in stremi le še k varnosti in spokoju v vseh ozirih.

7. Komur je naklonjeno oz. določeno živeti po 63. letu, ta vstopi v obdobje Saturna, ki ga zaznamuje skrb za vnuke in zadnja življenjska spoznanja. To je tudi čas soočenja z boleznimi in drugimi starostnimi težavami, ko človek živi že v senci smrti.

J.L. Presnig - parapsiholog in okultist ; www.parapsihologija.si

Celoten članek lahko preberete v tiskani reviji Sensa oktober/november