7 načinov, kako izboljšati družinske odnose

14. 5. 2022
Deli
7 načinov, kako izboljšati družinske odnose (foto: profimedia)
profimedia

Obstaja mnogo načinov, kako okrepiti odnose s svojo družino in ni nujno, da so težki in zakomplicirani. 

1. Ne igrajte mučenika

Ni se vam potrebno žrtvovati za svoje družinske člane do te mere, da postanete zamerljivi in zagrenjeni, kar vodi v sodbe, kritiziranje in pritoževanje. Ko naredite nekaj za svojo družino, naj to prihaja iz srca. Ni se vam treba počutiti dolžne, da morate nekaj narediti, v kolikor to pomeni, da zapostavljate sebe. Ne igrajte mučenika.

2. Pokažite zanimanje 

Vprašajte jih, kaj imajo radi, kako preživljajo prosti čas, kam želijo na počitnice, kaj so njihove strasti. Več, ko odkrijete o njih, več je možnosti, da boste našli skupne točke.

3. Pustite, da se rane zacelijo

Ob težkih trenutkih je treba sprejeti, da celjenje potrebuje svoj čas. Ne bi se smeli izogibati neprijetnim temam, pač pa izkazati podporo in vso ljubezen, ki jo premoremo. Prav tako ni zdravo, da zadržujemo negativna čustva ali bolečino - ta se mora izraziti. Potem, ko so stvari enkrat izrečene, pa ne hitimo – moramo dovoliti, da se rane zacelijo v svojem času.

4. Vsi delamo napake

Včasih rečemo nekaj narobe in nekoga nehote prizadenemo. To seveda še ne pomeni, da nismo dobri po srcu. Smo pač ljudje in še vedno se učimo biti vsak dan boljši. Najbolje je, da izrazimo vsa čustva, ki se nam porajajo, sicer bomo večno ujeti v zagrenjenost in zamere. 

5. Imejte jih radi točno takšne, kot so

Prav vsi si želimo biti sprejeti in ljubljeni. Ne glede na to, kakšni so naši družinski člani, jih moramo vzljubiti za to, kar so. Ne smemo se truditi, da bi jih spremenili ali kontrolirali. To jih bo samo odbilo in naši odnosi bodo postali slabši … 

6. Sprejemajte vse - z določene razdalje

Če je v naši družini kdo, ki nam hoče škodovati, jih ne smemo zasovražiti, ampak postaviti meje. To pomeni, da se malce umaknemo in jih imamo še naprej radi, toda z določeno mero distance. Do takšnih ljudi se obnašajmo, kot bi si želeli, da se oni obnašajo do nas. Vsi so ranljivi.

7. Izrazite svoja čustva

Vsak družinski član si želi slišati, da ga imamo radi in da ga cenimo. Če jim to poveste, boste izboljšali odnose in se še bolj povezali. Čeprav na neki ravni vsi veste, da se imate radi, si to povejte. Čim večkrat! Ljubezni ne smemo jemati za samo po sebi umevno – nikdar.

VH

Vir: Conscious reminder

Preberite še:

Novo na Metroplay: Nuška Drašček povsem iskreno o tem, da ni od nekdaj želela biti pevka | Po mojem okusu