7 načinov, kako odpustiti samemu sebi

Še vedno žalujete za nečem, kar ste storili v preteklosti, ali pa ne morete preboleti odločitve, ki se ni izkazala za najboljšo? Odpuščanje je proces, ki se ne zgodi čez noč, ampak če vztrajate, lahko zopet polno zaživite ... Preberite, kako si lahko pomagate.

7 načinov, kako odpustiti samemu sebi (foto: pexels) pexels
25. 7. 2021

1. Definirajte svoje vrednote in jim sledite

Se sramujete stvari, ki so jih naredili v preteklosti, predvsem zato, ker niso več v skladu z vašo naravo? Vse, kar naredimo, je korak na poti večnega učenja, zato poskusite na pretekle polomije pogledati s pozitivne strani – če jih ne bi doživeli oziroma si jih ne bi ustvarili, ne bi bili to, kar ste danes. Tukaj in zdaj definirajte, kakšne so vaše vrednote in živite po njihovih načelih! Bodite ponosni nase – uspelo vam je preseči tisto, kar vas je nekoč vleklo navzdol.

2. Preteklost je v preteklosti

Tega se racionalno prav vsi zavedamo, a da bi to zares verjeli in živeli za trenutek, pa je težja naloga, kajne? Na vsak način se je treba sprijazniti z dejstvom, da se preteklosti ne da spreminjati, lahko pa spremenimo svoj pogled na dogodke, ki so se tedaj zgodili in naše reakcije nanje. Odpuščanje gre z roko v roki s sprejemanjem. Ko boste sprejeli, kar se je zgodilo, se bo pričelo zdravljenje.

3. Ponovni poskus

Če se nikakor ne morete sprijazniti s tem, kar se vam je zgodilo ali kaj ste vi naredili drugemu in vam to onemogoča življenje naprej, je vaja 'ponovnega začetka' odlično orodje za prebolevanje situacije, ki vas duši. Napišite, kaj bi danes naredili drugače in si predstavljajte, da so se stvari odvile po tem scenariju. Na ta način se zaveste, kaj je šlo narobe in si potrdite, da ste se naučili iz napake – če bi se podobna situacija zgodila danes, bi na podlagi izkušnje iz preteklosti reagirali drugače, kar je dragocena popotnica za naprej.

4. Nehajte si očitati

Morda ste v situaciji, ki vas še vedno maltretira, reagirali s strahom oziroma ni bilo druge opcije,  da se zaščitite, kot da pobegnete. Ali pa ste reagirali, kot ste, ker niste imeli zadostnih informacij in možnosti, da bi na zadevo pogledali objektivno? Če vas je vodil stres, potem ni čudno, da ste se odzvali na način, ki ni v skladu z vašim notranjim jazom … karkoli je že bilo, prenehajte se mučiti! Privoščite si ljubezen in sočutje! Pri tem vam lahko pomagajo tehnike Louise Hay: Vaje za krepitev ljubezni do sebe. Naredili ste pač najbolje, kot ste lahko. In če ste se iz zoprne situacije nekaj naučili, potem ni bila zaman.

5. Napišite seznam stvari, ki jih obžalujete

Terapevtka Megal Hale pravi, da svojim pacientom pogosto pomaga, če obžalovanja identificirajo oziroma jih napišejo na list papirja. »V tistem, kar ljudje napišejo, pogosto prepoznam vzorce, na katerih lahko delamo. Veliko bolj učinkovito je reševati vzorce, kot pa se ukvarjati z dejansko stvarjo, ki jo nekdo obžaluje – večinoma vzroki za to vselej izhajajo iz vzorcev in ko oseba enkrat sprevidi vzorce, lažje pride do razumevanja, zakaj se ji dogajajo oziroma ponavljajo določene stvari, lažje si odpusti in posledično zaživi na novo.«

6. Opravičite se samemu sebi

Četudi se morda sliši trapasto, saj smo ves čas sami s seboj, je to učinkovita metoda za odpuščanje – ko smo zahakljani v en in isti miselno vzorec, ko si kar naprej vrtimo film o tem, kar se ni izšlo, kot bi si želeli, nam to ne prinaša nobene odrešitve. Tudi drugi lažje odpustimo, če nam pokažejo, da se zavedajo, da so nas prizadeli in se  iskreno opravičijo, kajne? Zakaj se torej ne bi opravičili samemu sebi? Dovolite si iti še enkrat skozi celo izkušnjo v mislih, nato pa nadaljujte v srcu: začutite vse, kar ste začutili takrat, in si nato na glas recite Oprosti! Dajte si čas – morda boste to naredili enkrat samkrat, morda bo trajalo cel mesec. Ampak je vredno! Nežno se objemite in opazujte, kako postopoma pada breme iz vaših ramen.

7. Bodite hvaležni

Četudi so nekatere izkušnje v našem življenju zelo boleče in bi jih najraje pometli pod preprogo, so se zgodile z namenom. Poskusite izkazati hvaležnost vesolju, da vas je kljub temu čuvalo, saj ste še vedno tukaj. Izkažite hvaležnost tudi sebi – redno delajte na tem, da se imate radi - ne glede na vse!

Po navdihu: Mind Body Green

Preberite še: