7 značilnosti, ki jih imajo duhovno bogati ljudje

Kaj pravzaprav pomeni, da je nekdo duhoven? Potrebno je negovati sočutje in ljubezen do celotnega vesolja … In kaj še?

7 značilnosti, ki jih imajo duhovno bogati ljudje (foto: profimedia) profimedia
26. 2. 2022

Pravijo, da so najboljši duhovni vodje tisti, ki so šli sami skozi pekel in nazaj. Ki poznajo največjo bolečino in so jo uspešno premagali. Tisti, ki so pozabili na svoj ego in zdaj srčno pomagajo drugim. Tisti, ki imajo zavedanje, da obstaja nekaj večjega od njih samih …

Za duhovno zrele naj bi veljale slednje lastnosti:

1. Mar jim je za druge

So občutljivi in sočutni. Hitro prepoznajo globoko povezavo z ljudmi. Čutijo tudi neposredno povezavo med človekom, naravo ter vesoljem, zavedajo je, da smo vsi povezani. Duhovno zreli ljudje so odprti, nežni in ljubeči, obenem pa se znajo zaščititi pred morebitno negativno energijo, so trdni, direktni, lahko tudi ostri, če je to potrebno. 

2. Na ves glas se smejijo

Tudi humor je lahko znak duhovne širine! Smeh je zelo sproščujoč in zdravilen. Kadar ne morejo poiskati rešitve, kadar ne najdejo odgovora, se ne obremenjujejo, pač pa se prepustijo in se iz srca nasmejijo paradoksom, ki jih obdajajo, človeški krhkosti in vesolju, ki ima dober smisel za humor. Za to sposobnost je potrebna precejšna duhvona širina!

3. Ljubijo globoko 

Antični Sanskrit je opisoval 96 imen za ljubezen, perzijci so jih poznali 80, mi pa poznamo eno samo! V mnogih duhovnih praksah je ljubezen prisotna na takšnem ali drugačnem nivoju. Lahko gre za ljubezen do sočloveka, ki nima veze s spolno privlačnostjo, ali za močno in globoko povezanost, ki se kaže tudi z dotiki in erotiko.

Duhovni ljudje se ne skrivajo pred čustvi in ljubijo z vsem srcem – naravo, živali, soljudi in sebe.

4. Znajo poslušati

Poslušanje ni le tišina v času, ko nekdo drug govori. Človeka je potrebno znati gledati v oči, ga začutiti in skušati razumeti tudi na globljem nivoju. Duhovno zreli ljudje imajo sposobnost, da človeka preberejo onstran njegovih besed. Zaznavajo govorico telesa, tisto, kar je in tisto, kar ni izrečeno, zvok, barvo glasu in način komunikacije. Zavedajo se, da je za poslušanje potrebna celotna prezenca uma, telesa, srca in duha, ne le ušesa. Poslušanje je sposobnost, da uvidimo perspektivo sočloveka. In tega so sposobni duhovno zreli ljudje. 

5. Ves čas se učijo

Razumejo, da je življenje učenje in da je naš planet čudovita učilnica. Vsaka situacija, dobra ali slaba, je priložnost za rast in spoznavanje ustroja sveta in sebe. So dovolj pametni, da razumejo moč svojih odločitev in prevzemajo odgovornost za svoja dejanja.

6. Imajo avtentičen korak

Duhovno prebujanje je kot bi se odločili okrog hoditi goli. Slečemo vse svoje maske in se odpremo za ranljivost, preprostost, nepopolnost in sprejemanje sebe na vseh nivojih. Šele, ko to usvojimo, lahko namreč ljubimo in v celoti sprejemamo druge. To pomeni, da smo zadovoljni s seboj, s tem, kar smo bili, s tem, kjer smo v tem trenutku in s tem, kam želimo ter kam gremo. To pomeni, da dojemamo svet okrog sebe v vsej svoji pomanjkljivi lepoti.

7. Živijo spontano

Imajo vizijo in naredijo načrt, niso pa prepolni pričakovanj, živijo za tukaj in zdaj, zato lažje sprejemajo vse, kar pride naproti. Ostajajo povezani z vesoljem in razumejo, da se svet ne vrti okoli njih. Niso obsedeni z dosežki in cilji. Vidijo lepoto v malih stvareh in čudeže, ki jih večina sploh ne opazi, ker so tako zaposleni in ker samo hitijo. Oddajajo milino in toplino. Ker je njihovo življenje avtentično in imajo jasno vizijo, lahko pomagajo tudi drugim, da najdejo pravo pot. Kažejo luč in povezujejo.

Vir: Your Tango