8 korakov do sreče

Na starih kamnitih ploščah je v različnih kulturah in jezikih zapisan način, kako najti neminljivo srečo in notranji mir. Ti zapisi so stari več kot 5000 let in so uporabni tudi v sodobni, tehnološko napredni družbi.

8 korakov do sreče (foto: michelle Ternovšek) michelle Ternovšek
4. 5. 2017

Za pot do sreče je ključno potovanje vase

Pot do sreče je možna, če sledimo in v svojem vsakdanu upoštevamo 8 temeljev. Pripravljeni moramo biti na spremembe, predvsem pa na potovanje vase. To nikakor ne pomeni, da se bomo odrekli svojemu načinu življenja ali navadam. Spremenil se bo le način, kako ustvarjamo svojo realnost, naše reakcije in način, kako razumemo določene situacije. S pomočjo upoštevanja omenjenih temeljev se bomo naučili videti življenje in svet, kot resnično so, brez navidezne ali iluzorne resničnosti.

8 KORAKOV DO SREČE PO 5000 LET STARIH VEDSKIH ZAPISIH:

1. Yama in Nijama

Prvi korak zajema prevzemanje odgovornosti zase, za svoje misli in vedenje do drugih. Spodbuja k strpnosti, čistosti misli, telesa in dejanj kot tudi delovanje v skladu z moralnimi in etičnimi normami. Velikokrat se nam zdi, da vse to upoštevamo, pozabljamo pa, da imajo negativne misli zelo podoben, včasih celo močnejši učinek, kot bi jih imela naša negativna dejanja. Zavedanje svojih misli, občutkov, potreb kot tudi sprejemanje in upoštevanje drugih predstavljajo osnovo za postavitev prvega temelja.

2. Asana

Drugi korak se osredotoča na spodbujanje zavedne, stabilne in skoncentrirane drže našega telesa, kar istočasno vpliva na naše misli in nam pomaga pri osredotočanju le-teh. S pomočjo redne prakse se učimo zavednega gibanja, lažje razumemo in poslušamo svoje telo, se globoko sprostimo in omogočimo preusmeritev pozornosti iz uma v srce.

3. Pranayama

Tretji korak pozornost usmerja v gibanje diha, povezavo med dihom in telesom ter nam pomaga, da se naučimo načinov, kako umiriti um, medtem ko smo usmerjeni na dihanje. Dihanje je najpomembnejša funkcija našega telesa, ki nam omogoča, da smo živi. Kljub temu da bi lahko z vsakim vdihom vdihnili do 4 litre zraka, ga vdihnemo le ½ litra. S pomočjo tradicionalnih tehnik se naučimo, kako omogočiti večji količini kisika, da vstopi v naše telo in nas krepi.

4. Pratyahara

Četrti korak nas spodbudi, da odklopimo vse zunanje faktorje in se popolnoma usmerimo navznoter. Ko pridemo do te točke, se učimo globoke in zavedne sprostitve, kjer je 15 minut v globoko sproščenem stanju zavesti enakovredno 4 uram spanca. Na tej točki treniramo koncentracijo na globlji ravni.

5. Dharana

V petem koraku se učimo koncentracije na določeno točko. S tem ko pozornost držimo na točno določeni točki dalj časa, treniramo naš um k temu, da se umiri in ostane miren dalj časa. Učimo se, kako postanemo gospodarji svojega uma, namesto da bi um kontroliral nas.

6. Dhayana

V šestem koraku se zgodi meditacija. Zgodi se sama, ko je koncentracija na točki pozornosti dovolj stabilna, naš um in telo sta popolnoma mirna in ko ima dih funkcijo vodenja našega uma.

7. Samadhi

Stanje popolnega notranjega miru. Naše misli so popolnoma mirne, ne begajo, noben dogodek ali zunanji dejavnik ne more vplivati na mirnost naših misli. Popolnoma smo osredotočeni in mirni.

8. Nirvana

Stanje popolnega zavedanja in prisotnosti v trenutku, ki se ne preneha. Ves čas se zavedamo, da je vse podvrženo spremembam, da vse prihaja in odhaja. Živimo v trenutku in reagiramo mirno, jasno in sočutno. Srečni smo.

PRAKTIČNI NASVET ZA PRVI KORAK K SREČI

Razmislite, katerega od zgoraj predstavljenih korakov v svojem življenju že aktivno izvajate in v kakšni obliki. Naredite kratko analizo: ali je možno to prakso poglobiti ali ste zadovoljni kjer se nahajate trenutno?

V prihajajočem mesecu nadgradite svojo staro prakso in napravite nov korak na poti do sreče.

Michelle Ternovšek, michelle@naacal.org, www.naacal.org

Več o posameznih korakih tukaj.