8 reči, ki jih lahko rečemo partnerju v težkih trenutkih

Ko je naš odnos v krizi, je komunikacija ena izmed prvih stvari, ki gre po zlu. Kar pa vodi v še večje težave … hitro pride do napačnega razumevanja in še bolj nevihtnih prepirov. Naučimo se kompromisov, poslušanja in odpuščanja. Pomagajte si z uporabo spodnjih stavkov.

8 reči, ki jih lahko rečemo partnerju v težkih trenutkih (foto: pexels) pexels
1. 8. 2021

8 stavkov, ki blagodejno vplivajo na odnos v krizi:

1. Žal mi je.

Če nekdo reče, da mu je žal, to ne pomeni nujno tudi tega, da prevzema krivdo nase. Lahko izrazi tudi sočutje do situacije, v kateri se je partner znašel ali pa potrditev, da se zaveda svojih napak, ki partnerju povzročajo bolečino.

Ko se opravičimo, odpremo vrata za pogovor in ureditev odnosa, saj damo partnerju vedeti, da nam ni vseeno in (spet) nam lahko zaupa. Bodite pozorni na to, kako izrečete besede, saj mora biti jasno razvidno, da jih ne stresate iz sebe kar tako, ampak da vam je resnično žal in da ne iščete prepira, pač pa produktivno debato.

2. Prosim, odpusti mi.

Včasih pa samo "žal mi je" ni dovolj. Ko prosimo za odpuščanje, smo ponižni in obenem dajemo jasno vedeti, da smo zaznali partnerjevo bolečino in se bomo potrudili, da napake ne ponovimo nikoli več. Dobro se je zavedati tudi tega, da določene stvari potrebujejo svoj čas. Morda bo partner potreboval kar nekaj časa, preden lahko zares odpusti. A pomembno je, da ste dali pobudo. Bodite potrpežljivi in ljubeznivi.

3. Rad/a te imam!

S tem razložite, zakaj vam je žal, zakaj se opravičujete in prosite, da vam partner odpusti. Ker ga imate neznansko radi! Tu ne gre za manipulacijo, pač pa za iskreno priznanje čustev, ki lahko rešijo odnos. Bodite čim bolj pristni, ko izražate svoja čustva. Partnerju povejte, kaj vse na njem imate radi in zakaj.

4. Hvala ti.

Poiščite nekaj pozitivnega na svojem partnerju in se mu zahvalite za to lastnost ali za nekaj, kar je storil in vam s tem polepšal dan. Lahko gre za povsem preprosto stvar. S tem pokažete, da ste osredotočeni na pozitivne plati vašega razmerja in da bi radi v tem duhu nadaljevali z reševanjem vajine situacije.

5. Kaj lahko naredim zate? Kako lahko pomagam?

S tem pokažete, da vam je resnično mar za to, kako se partner počuti in da bi naredili vse, kar je v vaši moči, da najdeta rešitev, ki deluje za oba. Če se partner odpre in vam jasno pove, kaj pričakuje ali si želi od vas, potem to tudi zares storite, sicer bo njegovo zaupanje spet splavalo po vodi.

6. Cenim te.

Kadar smo pod stresom in je naše razmerje v težavah, zlahka pozabimo na romantiko in na izkazovanje čustev. Izognite se temu tako, da jasno pokažete, katere lastnosti na partnerju so vam ljube in ne pustite, da bi jih slabi trenutki zasenčili. Že samo zavedanje, da nas nekdo občuduje, je lahko velika motivacija pri popravljanju poškodovanega odnosa.

7. Spoštujem te.

Spoštovanje je osnova ljubezni. Ne pozabite na to in partnerju večkrat povejte ali pokažite, da vam ni vseeno, kakšno je njegovo mnenje in da se trudite razumeti njegovo stališče tudi, kadar se razhaja z vašim. Če ne spoštujete njegovih vrednot, ne morete pričakovati, da bo on spoštoval vaše.

8. Od zdaj naprej bom …

Razmislite, kaj sta oba odnesla od pogovora in kako lahko aktivno prispevate k izboljšanju odnosa že danes. Kako boste preprečili, da bi se situacija ponovila?  Pokažite, da ste mislili resno in uvedite tisto spremembo, o kateri sta se pogovarjala.

Besede so dober začetek, ampak potem je potrebna akcija.

Vir: David Wolfe

Preberite še:

Zakaj imajo nekateri (ne)srečo v ljubezni

ali pa

7 čarobnih besed ljubezni