9. dan novoletnega izziva: Adijo stari vzorci!

28. 12. 2016
Deli
9. dan novoletnega izziva: Adijo stari vzorci! (foto: profimedia)
profimedia

Danes bomo pomahali v slovo tistim vzorcem, ki nas že ves čas ovirajo, da ne dosežemo sreče. 

Tekom izziva smo se sicer že bežno dotaknili svojih vzorcev v prvem dnevu ter med solsticijskem obredom, a naši podzavestni vzorci so tako trd oreh, da potrebujejo posebno pozornost in nego - skozi celo življenje.

So večinoma glavni krivci za naša neharmonična delovanja, razmišljanja in načine življenja. Vsi se v življenju prebijamo skozi vrsto vzorcev, ki smo jih pobrali bodisi v kolektivni zavesti družbe, podedovali v družini (kjer se običajno prenašajo iz generacije v generacijo), v šoli in medijih...

Vzorci, po katerih delujemo, in se jih niti ne zavedamo, so običajno vzroki za težave, kaos v življenju, bolezni, nesrečo… Vse dokler jih ne prepoznamo in zavestno odstranimo.

Zadajmo si nalogo, da bomo pred novim letom uspeli ozavestiti in razgraditi vsaj en vzorec, ki ga opazimo pri sebi in mu pomahali v slovo. Saj nima kaj iskati v našem novem letu 2017! Adijo!

Pomislite, kakšne situacije se v vašem življenju rade ponavljajo, pa tega ne bi hoteli. Življenje ima namreč prav zabaven način poučevanja. Ko morate razgraditi določen vzorec, vam bo podajal vedno enake ali podobne situacije, ki se bodo pojavljale, vse dokler ne boste lekcije spoznali ter vzorec odpravili. 

Primeri vzorcev:

  • Nekateri tako denimo vedno znova prikličejo v življenje podobnega partnerja ali prijatelja, ki jih izkorišča, saj je njihova lekcija, da se naučijo postaviti zase ter preprečijo izkoriščevanje.
  • Nekateri bodo vedno znova obtičali v službah, projektih ali odnosih, kjer bodo nesrečni, dokler ne bodo pričeli živeti po svojih načelih in verjeli vase.
  • Nekateri bodo vedno znova pahnjeni v situacije, ki bodo v njih vzbudile ljubosumje in jezo, dokler tega ne bodo opazili pri sebi, negativna čustva zavestno prekinili in se začeli sprejemati. 

Nekateri vztrajno ponavljajo svoje družinske vzorce, ki se prenašajo iz roda v rod, vse dokler jih en član ne prekine. Te so močnejši od kakršnihkoli genov. Nekateri pravijo, da ni dednih bolezni, so le dedni vzorci razmišljanja, obnašanja, čustvovanja in delovanja.

  • Dekleta recimo podedujejo vzorce po materah, da morajo biti tiho, pridne punčke in poskrbeti za vse, se obremenjujejo z mnenji drugih, zato bodo vedno znova pahnjene v situacije, ki bodo od njih izzvale, da se končno izrazijo in iskreno povedo, kaj si mislijo in čutijo, ne glede na to, kaj bo rekla okolica. 
  • Moški so morda pogosteje zataknjeni v tekmovalnost, nadzor in dokazovanje ter bodo zato dobivali lekcije, ki jih bodo poučevale, da opustijo svoj ego.

Ko so naši vzorci na testu, pa tega ne prepoznamo, morda doživimo izgubo tudi na materialnem (denarno) ali fizičnem nivoju (zbolimo), da lažje dojamemo, da nekaj ne delamo prav in moramo nekaj pri sebi spremeniti.

Kako torej prekiniti ponavljajoče vzorce?

Le tako, da jih jasno prepoznamo in zavestno prekinemo.

Najlažje jih ozavestimo, ko smo v miru, tišini in v meditaciji. Takrat se vprašamo: Ali ponavljamo situacije, katere in zakaj? V katere vzorce smo zataknjeni, ki nas delajo nesrečne?

Ko se vam zgodi situacija, ki se je že ponovila v preteklosti, ustavite se in razmislite. Od kod prihaja vzorec? Pobrskajte po spominih iz otroštva in drugih izkustvih. Pomislite na svoje starše ali šolanje. Kaj morate dojeti in narediti drugače? 

In poskusite narediti spremembo. Četudi je za začetek čisto majhna. Za nekatere lekcije namreč potrebujemo več časa in nekateri vzorci so trdovratnejši, zato jih težje prepoznati, saj so tako globko prisotni v naši podzavesti.

Ko razmišljate o družinskih vzorcih, pomislite, kaj opazite pri svojih starših, da vas moti. Morda se prav to skriva v vas, pa tega pri sebi ne opazite. Enako velja za partnerje in prijatelje, pomislite, kaj je tisto, kar vas moti, kaj vam sporočajo odnosi?

In vi naredite nekaj drugače. Bodite sprememba. Izrazite se, postavite se zase, ne delujte z jezo, ljubosumjem, ne igrajte žrtve, bodite bolj sočutni in pozorni do drugih itd. Začutili boste neizmerno olajšanje in svobodo! Pomislite na vzorec, ki se ga želite znebiti, naprosite, da se razgradi in delujte zavestno na tem, da ga ne gojite več. Pomahajte mu v slovo! 

Podedujte od svojih staršev samo lepe vrline in prenašajte naprej le dediščino, ki je vredna, da se nadaljuje in bo oblikovala lepši svet. (Če imate otroke ali jih boste imeli seveda – tudi to, da bi morali nujno imeti otroke je lahko le vzorec, kako mora biti).

Ključ je torej v tem, da smo nenehno na preži, odprti za prepoznavanje vzorcev in z željo po razgrajevanju. Ko se bomo rešili navlake, ki jo nosimo v sebi, bomo lahko zares zaživeli življenje, po kateremu hrepeni naša duša. Dokler smo zavestni opazovalci sebe in svojega življenja, z močno željo po napredku, lahko presežemo karkoli. Juhej!

Veliki letni horoskop 2017

Danes čaka manjše darilo na vse strelce. Preberite svoj. 

Opravljeni dnevi izziva: 

Novo na Metroplay: Sprememba v srcu | dr. Sanja Rozman