9 načinov, kako do globlje duhovne povezanosti s partnerjem

Duhovna povezava je veliko več kot igranje vloge partnerja ali zakonca, gre za srečanje dveh duš na globljem, bolj intimnem nivoju.  Vsako razmerje ima vzpone in padce, naslednji predlogi pa vam lahko pomagajo obdržati razmerje na psihičnem, fizičnem in dušnem nivoju, ki bo oba izpolnjeval.

9 načinov, kako do globlje duhovne povezanosti s partnerjem (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
10. 4. 2019

Kvalitetno partnerstvo odlikujejo naslednje vrednote:

  • Odkritost
  • Empatično poslušanje
  • Medsebojno spoštovanje
  • Hvaležnost
  • Avtentična interakcija
  • Odprta komunikacija
  • Globoki pogovori
  • Intimen seks
  • Avtonomnost
  • Ljubezen, ki ne postavlja pogojev in zahtev

Bistvo duhovne povezanosti je, da smo v razmerju lahko ranljivi, aktivni, pozorni, odprti in da sprejemamo drugo osebo takšno, kot je.

Če se vam zdi, da vaše razmerje stagnira, lahko občutke večje povezanosti dosežete na sledeče načine:

1. Več očesnega kontakta

Živita skupaj, a si le še redko kdaj zares pogledata v oči. To intimno početje je bilo včasih nekaj samoumevnega, s časom pa ste se navadili živeti eno mimo drugega. Ko partnerja pogledate globoko v oči, pokažete, da vam je mar zanj in da vas resnično zanima vse, kar vam ima povedati in kar se mu dogaja. Obenem je to znak spoštovanja. Lahko poskusita tudi "soul gazing" – način, kjer partnerja sedita in se gledata v oči ter usklajeno dihata dlje časa … tako se bolj povežeta in razkrijejo se vama notranji svetovi, ki jih poprej nista opazila.

2. Čas samo za vaju  

Ob vseh obveznostih pogosto pozabimo, da zveze ne držijo pokonci pogovori o hrani in računih, pač pa kvalitetno preživet skupni čas, ki daje obema energijo za ostale podvige. Četudi ste zelo zaposleni, organizirajte urnik tako, da bosta imela vsak dan vsaj pol ure samo zase. Ni treba, da počneta nekaj posebnega, že držanje za roke ob sprehodu ali pogovor ob dobri skodelici čaja bo dovolj, da se spet povežeta.

3. Duhovne lekcije, ki se jih učita drug ob drugem

Obnašanje in besede partnerja nam, včasih na nezavednem nivoju, veliko sporočajo. Razmislite o tem, česa vas uči vaša druga polovica. Vsak dan je priložnost za rast.

4. Več dotikanja

Dotik je eden izmed najpomembnejših elementov povezovanja in povečevanja duhovne povezanosti. Neguje nas, pomirja in nam daje občutek varnosti, ki jo vsak od nas potrebuje. Včasih dotik pove več kot tisoč besed. Prisluhnita mu!

5. Globoki pogovori

Kaj vam leži na duši? Gotovo obstaja nekaj, kar bi si želeli deliti s partnerjem, pa za to ni bilo priložnosti? Morda imate zanimivo idejo, ki bi jo radi predebatirali? Kaj so vam prejšnjo noč povedale sanje? Ne omejite pogovorov na nujno zlo vsakdana, tisto, kar vaju povezuje, so sanje, strahovi in izražanje medsebojne naklonjenosti.  Če nimate nič 'pametnega' za reči, povejte svoji ljubezni, kaj čutite do nje.

6. Smejte se

Smeh odpira srce in nas avtomatično povezuje. Naučite se, kako se smejati sami, s partnerjem in v družbi. Tudi ogled komedije pride v poštev.

7. Odprto spregovorite o svojih čustvih

Psiholog Marshall Rosenberg svetuje, da se naučite izraziti vse, kar čutite. Temu pravi 'nenasilna komunikacija'. Če se počutite prizadete, jezne, osamljene, če vas je strah ali sram … vse to je povsem v redu in ko partnerju to poveste, bo vajin odnos lažji, saj nihče ne zna brati misli.

8. Negujte ljubezen do sebe

To smo slišali že stokrat, pa še vedno drži: kdor ni v stiku s seboj in se ne sprejema, ne more zares ljubiti drugega. Osvojite katero izmed tehnik prakticiranja ljubezni do sebe in tudi vajin odnos se bo zaradi tega poglobil. Namesto, da partnerju govorite, česa ne sme ali kaj bi moral, se osredotočite nase z zavedanjem, da spremembe vselej pridejo od znotraj. Nič ne gre na silo. Če želite, da je vajino razmerje bogatejše, delajte na tem, da boste najprej bogatejši v sebi.

Preberite še: Znaki, da ste se končno začeli imeti radi 

9. Odpuščanje

Gojenje zamer ogrozi še tako dobro zvezo, saj rojeva vedno večjo distanco med vama. Poskusita se odprto pogovoriti o vsem, kar je morda še v zraku in kvari vajino sinergijo. Nato pa enkrat za vselej pustite preteklost za seboj in začnite na novo.

Vir: Consciuos Reminder

Preberite še: