9 osnovnih mej, ki jih morate postaviti v odnosih

V življenju mnogokrat izkusimo različne situacije, v katerih nas želijo določeni ljudje izžeti za svojo korist. Če ne postavimo zdravih mej, nas to lahko močno izčrpa in hitro pozabimo na svoje potrebe. Zato si preberite, kje je treba potegniti črto. 

9 osnovnih mej, ki jih morate postaviti v odnosih (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
9. 8. 2020

Če se nimamo radi, dopuščamo ljudem, da nas izžamejo in naredimo vse, samo da bi dobili njihovo potrditev. V prvi vrsti pa potrebujemo samospoštovanje in jasno postavljene vrednote. Ko postavimo jasne meje, se zavarujemo pred čustvenimi manipulatorji in vsemi tistimi, ki teh meja ne razumejo in ne poznajo.

9 osnovnih mej:

1. Recite NE vsemu, kar presega vaše zmožnosti

Včasih želimo nekomu ustreči, potem pa nas odnese v vihar stresa, saj enostavno ne zmoremo vsega napora. Če imate pomisleke, da nekaj ne boste zmogli, imate pravico zavrniti prošnjo. Četudi ste po naravi človek, ki zelo rad pomaga in ustreže vsem. Vaš notranji mir in zdravje naj bosta vedno na prvem mestu!

2. Ne dovolite, da vas nekdo izkoristi za svoje fizične ali čustvene potrebe

Tukaj ciljamo predvsem na odnose, ki temeljijo na zadovoljevanju telesnih potreb. Če privolite v odnos, v katerem ste samo sredstvo za užitek, obstaja možnost, da se boste na osebo navezali in hoteli nekaj več, ona pa tega ne bo pripravljena ponuditi, saj ji je bilo od vsega začetka mar le za telesne potrebe. Prav tako bodite pozorni na ljudji, ki čustveno izsiljujejo, da bi dosegli svoje. 

3. Ne prenašajte laži

Stremite k temu, da bodo vaši odnosi osnovani na medsebojnem zaupanju, spoštovanju in naklonjenosti. Izogibajte se ljudem, ki so vedno polni izgovorov, ki prikrivajo dejstva ali izkrivljajo resnico. Če se zanesete na svoj šest čut, boste takšne manipulante prepoznali že na daleč. Izbirajte ljudi, ki so dovolj čustveno zreli, da prenesejo resnico.

4. Ne dovolite, da vas jemljejo za samoumevne

Okrepite samospoštovanje in se poslovite od vseh, ki vas jemljejo kot plan B. Če enkrat dopuščate, da z vami ravnajo kot s cunjo, bodo to počeli v nedogled. Napišite seznam svojih dobrih lastnosti in si ga ponavljajte v mislih, kadar vas obiščejo misli, ki nižajo vašo samopodobo. Zaslužite si najboljše. To pomeni, da v svojem življenju obdržite tiste ljudi, ki vam izkazujejo spoštovanje in zvestobo, ter nudijo varnost in podporo.

5. Ne capljajte za tistimi, ki so vas zavrnili

Če odnos ne deluje, tega ne morete izsiliti. V veliki večini primerov, so ljudje, ki zavračajo globlje odnose, zmedeni glede svojih čustev do vas, ali pa preprosto nesposobni za večjo intimo. Ne prosjačite za ljubezen. 

6. Ne spuščajte se v odnos z nekom, ki vas hoče nadzorovati

Znaki posesivne osebnosti se ne pokažejo takoj. Te ljudje so najprej pozorni, potem pa kar na lepem začnejo spreminjati svoj obraz. Pazite, da se ne ujamete v njihovo mrežo. Ste svobodni v vseh pogledih in vaša pravica je, da tako tudi ostane. Naj v vašem partnerskem odnosu veljajo kompromisi, ne pa ultimati in grožnje. 

7. Takoj zapustite nasilen odnos

Najsi gre za fizično, verbalno ali čustveno nasilje. Morda ste že v takšni situaciji, pa je ne prepoznavate kot nasilno … Če se doma, v službi ali v družbi kar naprej sprašujete o lastni vrednosti, če niste srečni in notranje mirni, če dajete prednost tujim potrebam pred svojimi, potem je nekaj narobe.

8. Ne rešujte drugih za vsako ceno

Lepo je, če nekomu priskočite na pomoč, kadar je v težavah. Ne pustite pa, da bi to prevladalo in zameglilo vse vaše potrebe ter ogrožalo vaše psihično zdravje. Ni vam treba biti angel odrešenik za vsakogar, saj je vsak človek odgovoren zase. Najprej poskrbite zase.

9. Ne sklepajte kompromisov, kar se tiče postavljanja mej

Bodite trdni, ne popuščajte. Čustveni vampirji so izurjeni v tem, kako iz vas izvabiti vse, kar potrebujejo, ampak če ste notranje močni, vam ne morejo priti do živega. Izbirajte pametno.

vh, Vir: The Mind's journal

Preberite še:

4 astrološka znamenja, ki so preveč prilagodljiva

ali pa

Prenehajte absorbirati negativno energijo drugih