9 praktičnih nasvetov, kako umiriti svoj um

Želite meditirati, pa vam ne gre najbolje od rok? Pripravili smo nekaj praktičnih nasvetov, ki vam bodo pomagali, da umirite svoj brbotajoči um in se umirite. 

9 praktičnih nasvetov, kako umiriti svoj um (foto: profimedia) profimedia
17. 10. 2019

1. Pretegnite telo. Preden pričnete meditirati se razgibajte. Lahko greste na sprehod ali narediti nekaj vaj, da se telo razgiba. Tako boste lažje sprostili strese in pripravili telo na meditacijo.  

2. Ustvarite si primerno okolje za meditacijo. Potrebujete tišino, mir, svež zrak, pospravljeno in urejeno okolico. Lahko prižgete tudi svečke.

3. Lahko si pomagate tudi z meditativno glasbo. A jo pazljivo izbirajte, saj ima zvok močan vpliv. Če zvok ni v resnonaci z vami, vas lahko poruši in še bolj vznemiri.

4. Nasmejte se, smeh sprošča in odpira. 

5. Ne meditirajte takoj po tem, ko ste se preveč najedli. Tudi strupi, ki jih vnašamo v telo, vplivajo na um. Sladkor, kofein, težka hrana, alkohol, nikotin itd. vplivajo tudi na delovanje naših misli in stanje duha. 

6. Ne glejte televizije, negativnih novic ali filmov, ki v vas povzročijo še večje količine stresa. 

7. Ležite na hrbtu, v tem položaju je telo najbolj sproščeno in omogoča pretok energije skozi telo.

8. Naprosite za utišan um. 

9. Globoko dihajte. Skozi nos in usta.

Na začetku meditacije so običajne bolj brbotajoče misli, saj odhjajo stresi in skrbi. Dajte jim nekaj časa, da odidejo. Kmalu se bodo umirile. Vztrajajte. Misli samo opazujte od zunaj, ne zapletajte se v njih. Opazujte, kako odhajajo.

... In kar naenkrat se boste znašli v brezčasju in brezprostorju. V globinah svoje duše. Morda dobite kakšen uvid ali idejo. Sprejmite, karkoli že pride... Uživajte. 

Poglejte si še: