Adrian P. Kezele: "Da bi lahko prejel, moram najprej dati."

3. 12. 2023
Deli
Adrian P. Kezele: "Da bi lahko prejel, moram najprej dati." (foto: shutterstock)
shutterstock

Seveda moram imeti, da lahko dam. A da bi lahko prejel in imel, moram najprej dati. Skrivnost dejanskega uspeha na vsakem življenjskem področju je v preprosti uporabi zakona darovanja; v nečem, česar bi se vsakdo med nami moral naučiti že v otroštvu.

"Darovanje je človeško dejanje," spomni Adrian P. Kezele v novi knjigi Umetnost darovanja.

"Izvira iz globin srca in duše in kot takšno se bo vrnilo k viru, spotoma pa pozdravilo vaše telo in vam pomagalo uživati v življenju."

Umetnost darovanja je še eno obsežno delo tega priljubljenega hrvaškega avtorja, ki ima za sabo že okoli štiri desetletja spoznavanja in praktičnega razširjanja starodavne veščine vnašanja svetlobe v življenje – džjotiša. Knjiga je spisana na podlagi avtorjevih izkušenj in zapletenega, obsežnega znanja, zlasti iz vedskih virov, a na razumljiv način, torej tudi za tiste, ki še ne poznajo indijskih ved. Vsak bralec lahko izbere raven, ki mu ustreza.

Darovanje - INTELIGENTNA NALOŽBA

Večkratno vračanje vsakega našega darovanja upravlja Inteligenca narave. To je ista sila, ki upravlja vse naravne zakone. Vesolje je urejeno mesto. Vse naravne pojave upravlja določen zakon, skupek teh zakonov pa je združen pod pojmom "inteligenca". Inteligenca narave ni mehanična, ampak ima jasno izražen cilj in namero. Nekateri ljudje o njej radi mislijo, da ima tudi osebnost (takšno je tudi moje stališče), zato jo imenujejo Bog ali Božanstvo. Njena edina želja je zagotoviti kar se da hiter napredek in evolucijo vsega ustvarjenega. 

V tem smislu lahko na večkratno vračanje vsega, kar ste dali, gledate kot na njeno radost ob vašem ravnanju. Ko mama vidi, kako napreduje njen otrok, mar ga ne bo nagradila? Mar mu ne bo v zameno ponudila vse, kar si otrok zaželi?

Govorimo o duhovnih zakonih, in to pomeni o zakonih, ki ne upravljajo samo materialnega vesolja, ampak upravljajo tudi našega duha.

Na tem področju so avtoritete stare tradicije, ki so nastale dosti prej, preden je življenju ljudi zavladala epidemija jemanja. Vse te stare tradicije navajajo pravilo, ki pravi, da ima vsaka akcija svojo reakcijo. Newtonov zakon akcije in reakcije je le materialni izraz globljega naravnega zakona.

Karkoli naredimo in kakorkoli to naredimo, se nam bo z enako mero vrnilo. Ne obstaja način, da bi pobegnili pred posledicami svojih dejanj. Prej ali slej nas bodo tako ali drugače dohitele.

Ko darujete, v sebi razvijate lastnosti božanskega. Takrat ste kot Stvarnik, ki nesebično in brezpogojno daje življenje. Cilj vsake evolucije je biti v Njegovi bližini, postati mu čim bolj podoben.

To je razlog, zakaj je vsak korak v to smer večkratno nagrajen. Posledica darovanja je večkratno prejemanje. Ne samo zakon akcije in reakcije, ampak tudi oplojevanje in razmnoževanje.

Če verjamem, da sem pomemben del vesolja in da Inteligenca narave skrbi za moje napredovanje, je zakon darovanja moj edini izbor. Karkoli potrebujem, bom tudi dobil. Moja vloga je namreč ohranjati tok, ne pa obdržati česa zase. Seveda moram imeti, da lahko dam. A da bi lahko prejel in imel, moram najprej dati.

Skrivnost dejanskega uspeha na vsakem življenjskem področju je v preprosti uporabi zakona darovanja; v nečem, česar bi se vsakdo med nami moral naučiti že v otroštvu. 

Nihče ni tako reven, da ne bi mogel izvajati umetnosti darovanja. Poleg tega pa umetnost darovanja sploh ni odvisna od tega, kar posedujete. Ali z drugimi besedami – ni pomembno, kaj imate, pomembno je, ali ste pripravljeni dati. Navsezadnje, ko govorim o darovanju, sploh ne govorim izključno o darovanju materialnih dobrin. Darovanje je mogoče v različnih oblikah.

Celoten članek lahko preberete v tiskani reviji Sensa december/januar 2023/24; v prodaji od 1. decembra