Alenka Rebula: "Ko ženska podpira druge ženske, podpira sebe"

"Ženske se naučijo miroljubnosti šele, ko se znajo povezati z drugimi ženskami, ker šele tam odkrijejo moč ženskega in nepotrebnost grobosti in napadanja," pravi pisateljica Alenka Rebula v Sensinem intervjuju. 

Alenka Rebula: "Ko ženska podpira druge ženske, podpira sebe" (foto: Mare Milin) Mare Milin
7. 7. 2014

Alenka se strinja, da je v življenju ženske zelo pomembmo, da sreča 'prave ženske' - ženske, s katerimi lahko skupaj joče in se smeji, razmišlja, govori in raste, da torej najde pravo sestrstvo.

»To je vsaj tako pomembno, kot je bilo imeti mater in očeta. V odnosu z ženskami lahko ženska varno izpove vse, kar druge zlahka razumejo in poslušajo, moški pa težje. Ko podpiramo druge ženske, podpiramo sebe. Svet ženskega je prostor, v katerem se poraja življenje, zato naj bi bil poln nežnosti, tako kot ljubeča maternica, in obenem energetsko močan, hranljiv. Ženske se naučijo miroljubnosti šele, ko se znajo povezati z drugimi ženskami, ker šele tam odkrijejo moč ženskega in nepotrebnost grobosti in napadanja. Seveda pa ne gre zlahka, ker nam je bilo vcepljene veliko tekmovalnosti, grenkobe in nasilja do sebe in drugih. Med ženskami pogosto potekajo prave krvave vojne, ženska zna biti z žensko kruta in neizprosna. A prav med ženskami zato odkrijemo svoje silnice in se odločamo za preobrazbo v drugačno žensko. Velik del družbenega nasilja se rojeva prav med materjo in hčerko, med snaho in taščo, med prijateljicami in kolegicami, med zapuščeno ženo in novo partnerko.«

Celoten intervju lahko preberete v poletni številki revije Sensa.