Ali je resnično prijateljstvo v službi možno?

En od ključev sreče na delovnem mestu je vsekakor druženje s kolegi, a prijateljstva, ki se začnejo v pisarni, se pogosto končajo, ko zamenjamo službo. Vas zanima, kaj o tem menijo strokovnjaki?

15. 4. 2013

Službena prijateljstva so logična posledica časa, preživetega v istem prostoru in ob istih nalogah. V službi marsikaj lažje prenesemo, če imamo v delovnem okolju enega ali več prijateljev. "Pogosto je takrat komunikacija veliko bolj iskrena, dobimo pristnejše odzive, če smo sproščeni, smo tudi bolj konstruktivni in ustvarjalni. Navsezadnje gremo veliko raje v službo, če smo tam obdani z ljudmi, ki so naši prijatelji," pravi Barbara Kreš, specialistka zakonske in družinske terapije.

Z eno od raziskav ameriške organizacije Randstead Work Watch, ki raziskuje vidike dela, so ugotovili, da naredijo dobri medčloveški odnosi med sodelavci službo prijetnejšo in zabavno za 67 odstotkov delavcev. V tej raziskavi je 70 odstotkov vprašanih reklo, da prijateljstva v delovnem okolju povečujejo njihovo ustvarjalnost in izboljšujejo razpoloženje. Prijateljstva prav tako izboljšujejo timsko delo (60 odstotkov odgovorov), dvigujejo moralo (59 odstotkov) in pospešujejo komunikacijo (50 odstotkov).

Poslovna prijateljstva so glede marsičesa posebna in s sabo nosijo tudi tveganja. Tako je 44 odstotkov anketiranih v omenjeni raziskavi kot slabo stran takšnih prijateljstev navedlo možnost za spodbujanje tračev. Druge slabe strani poslovnih prijateljstev, ki so ji anketirani navedli, so bili konflikt interesov, brisanje mej med zasebnim in poslovnim, padec produktivnosti in nelagodje, ki ga čutijo tisti, ki so izključeni iz prijateljstva.

Prijateljstvo ali službeno zavezništvo?

Očitno je, da niso vsa poslovna prijateljstva enako globoka ali trajna. Spodbujen z varljivo naravo in negotovo usodo prijateljstev, ki se začnejo v službi, si je ameriški sociolog Dan Yager omislil termin 'deloteljstvo' (angl. workship) za razliko od običajnega prijateljstva (friendship).

"Kadar govorimo o prijateljstvih na delovnem mestu, ne mislimo na ustvarjanje povezav za vse življenje," je v poslovni reviji Forbes napisala kolumnistka Maureen Henderson. "Pri izrazu službeno prijateljevanje mislimo na dobro ujemanje s kolegi, na šale in celo odhod na pijačo. Eno so prijatelji in drugo 'prijatelji'. Druženje v službi je povsem izvedljivo, toda ali so možna resnična prijateljstva, ki preraščajo okvirje podjetja?"

Če niste prepričani, ali je vaše prijateljstvo s kolegom iz pisarne resnično in trajno ali le priložnostno in odvisno od okoliščin, premislite, ali bi se z njim družili, če bi kateri od vaju zamenjal službo. Resnična prijateljstva se razvijajo na podlagi tega, kar ljudje so, in ne le na podlagi tega, kar skupaj počnejo. Če gre le za slednje, prijateljstvo hitro poči, ko pride do profesionalne ločitve.

Ozren Podnar, Petra Arula