Ali radi kopičite stvari?

Včasih nam srečo lahko prinesejo malenkosti: dobra knjiga, nov konjiček, nepotrebne reči, ki se jih znebimo …

Ali radi kopičite stvari? (foto: unsplash) unsplash
19. 7. 2019

Premislite o stvareh, ki vas obkrožajo

O stvareh, ki jih imate radi, in tistih, ki zgolj zavzemajo prostor v vašem življenju in vašem domu.

Vsak mojster feng šuija svetuje, da stanovanje, delovni prostor, pa tudi torbico redno pospravljate, da se ne bi nakopičilo preveč stvari, ki privlačijo negativno energijo. Očistite dom stvari, ki jih ne uporabljate, da bi naredili prostor za resnično bogastvo.

Zgodbe o ustvarjalnem neredu so v resnici le pravljice. Če hranite stvari, ki jih ne potrebujete, iz svojega življenja ne odnašate čustvenih smeti in s tem kažete, da preteklosti niste pripravljeni pustiti tam, kjer je njeno mesto.

Zavrzite stvari, ki jih ne uporabljate, ki vam niso všeč, ki vas spominjajo na neprijetne dogodke ali nekdanje ljubezni, pospravite neorganizirane kotičke … Prenatrpanost s stvarmi ustvarja občutke tesnobe in pomanjkanje življenjskega prostora.

Imate v svojem domu kaj, česar niste uporabljali že več kot eno leto? Bi prišlo prav komu drugemu? Zberite vse, česar ne potrebujete več, in podarite ali prodajte. Uvedite pravilo, da se ob nakupu nove stvari znebite ene stare. Da bi se prepričali o tem, zakaj in za koga v resnici nekaj kupujete, se prej vprašajte, ali bi to stvar kupili, tudi če ne bi bilo nikogar, ki bi jo občudoval.

Recite dovolj

Če obstaja ena stvar, ki stoji med vami in izpolnjenim življenjem, je to prepričanje, da nikoli nimate dovolj kosov oblačil, prostega časa ali ljubezni. Živimo v potrošniški družbi, ki nas prepričuje, da nimamo ničesar dovolj: denarja, dela, ljubezni, energije …

V strahu, da nam ne bi kaj ušlo, v paniki grabimo stvari, za katere mislimo, da nam bodo prinesle ugodje in varnost. A morda to ni tisto, kar potrebujemo. Ni pomembno kopičenje ali borba za bogastvo, temveč lagodno in umirjeno življenje.

Pazite, da zaradi instinkta po preživetju ne bi kopičili več stvari, kot je potrebno. Morda so vaše omare prepolne, vi pa še naprej trdite, da nimate česa obleči. Morda shrambo polnite z več stvarmi, kot jih boste kdaj lahko pojedli, ali pa kupujete drobnarije, ki jih sploh ne potrebujete.

Kaj je vzrok takšnemu vedenju? Se počutite bolje, kadar imate zaloge, vas je strah, da vam bo česa zmanjkalo? Zakaj? Bodite iskreni do sebe. Vprašajte se, česa vam v resnici primanjkuje, da to potem nadomeščate s toliko stvarmi. Razmišljajte in vedite se kot bogatašinja, ne kot obupanka.

Vaše življenje sestavljajo odločitve, ki jih sprejemate sami, ne pa zla usoda, ki jo morate prenašati.

Darujte tudi takrat, ko mislite, da nimate

Morda mislite, da lažje darujejo tisti, ki imajo več od vas, a verjemite, da lahko z darovanjem delate čudeže, tudi takrat, ko ste z denarjem bolj na tesno. To humano dejanje s seboj odnese strah pred revščino. Navezovanje nam materialno ne prinese sreče.

Če se ločimo od stvari in to, kar imamo, delimo z drugimi, življenje pripeljemo v ravnotežje in vanj povabimo večje bogastvo. Ni pomembno kje, kaj in koliko podarite ljudem in organizacijam, vse se vam bo večkratno povrnilo.

Ko pomislite, da nimate dovolj, darujte. Poglejte v omaro, zagotovo imate vsaj nekaj kosov oblačil, ki jih že lep čas niste oblekli. Namenite jim brezdomcem ali jih podarite sorodnikom. Starejšemu sosedu specite kolač, pokličite prijatelja in si vzemite čas za pogovor o njegovih težavah, pomagajte kolegici, ki ima preveč dela, vrzite kovanec v posodo, v kateri se zbira denar za humanitarno združenje ali za zdravljenje bolnega sočloveka.

Preprosto darujte.

Besedilo: Magda Dežđek, za pomoč pri članku se zahvaljujemo psihologinji Olgi Petak.

Poglejte si še:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri