Kako prekiniti ponavljajoče življenjske vzorce?

Vsi se v življenju prebijamo skozi vrsto vzorcev. Te smo pobrali bodisi v kolektivni zavesti družbe, v družini ali šoli in medijih... Vredno jih je prepoznati in razgraditi.

Kako prekiniti ponavljajoče življenjske vzorce? (foto: pexels) pexels
26. 6. 2021

»Čemur rečemo kaos, so le vzorci, ki jih še nismo prepoznali.« (Chuck Palahniuk)

Življenje ima prav zabaven način poučevanja. Ko se morate nekaj naučiti, vam bo podajal vedno enake ali podobne situacije, ki se bodo pojavljale, vse dokler ne boste lekcije spoznali ter jo opravili. Običajno so na začetku milejše, nato pa se stopnjujejo.

Situacije se lahko ponavljajo na kateremkoli področju življenja. Nekateri tako vedno znova prikličejo v življenje podobnega partnerja, ki jih izkorišča, saj je njihova lekcija, da se naučijo postaviti zase, prenehajo z igranjem žrtve ter preprečijo izkoriščevanje. Nekateri bodo vedno znova obtičali v službah, kjer bodo nesrečni, dokler ne bodo pričeli živeti po svojih načelih in verjeli vase. Nekateri vztrajno ponavljajo svoje družinske vzorce. Dekleta denimo rada podedujejo vzorce po materah, da morajo biti tiho, pridne in uglede, zato bodo vedno znova pahnjene v situacije, ki bodo od njih izzvale, da se za razliko od predhodnih generacij, končno izrazijo. Moški so pogosteje zataknjeni v tekmovalnost in dokazovanje, in bodo zato dobivali lekcije, ki jih bodo poučevale, da dokazovanje ni zdravo. Morda tedaj doživimo izgubo tudi na materialnem ali fizičnem nivoju in zbolimo, da lažje dojamemo, da naše življenje ni v harmoniji. Primerov zataknjenosti v začarane kroge svojih lastnih vzorcev, ki jih imamo prav vsi, je nešteto.

Kako jih torej prekiniti?

Le tako, da jih jasno prepoznamo in zavestno prekinemo.

Dobro se je vprašati: Ali ponavljamo situacije, katere in zakaj?

Ko se vam zgodi situacija, ki se je že ponovila v preteklosti. Ustavite se in razmislite. Od kod prihaja vzorec? Pobrskajte po spominih iz otroštva in drugih izkustvih. Kaj morate dojeti in narediti drugače? In poskusite narediti spremembo. Četudi je za začetek čisto majhna.

Za nekatere lekcije rabimo več časa in nekateri vzorci so trdovratnejši, zato jih težje prepoznati, saj so tako globko prisotni v naši podzavesti. A dokler smo zavestni opazovalci sebe in svojega življenja, z željo po napredku, smo na dobri poti.

Ključ je v tem, da smo nenehno na preži, odprti za prepoznavanje vzorcev in z željo po razgrajevanju. Saj vemo, da le, ko bomo lekcijo opravili, bomo lahko zares zaživeli svoje življenje v vsej svoji polnini in čarobnosti.