Kako se soočate s konflikti v odnosu?

Konflikti so del vseh odnosov, a naše reakcije na konflikt lahko odnos uničijo. Preverite, kako prepoznati, ali vaše reakcije odnos uničujejo ter kako si v tem primeru pomagati.

Kako se soočate s konflikti v odnosu? (foto: profimedia) profimedia
26. 5. 2022

Čeprav so nesoglasja in konflikti v odnosih neizogibni, je pomembno razumeti, ali način, kako se nanje odzovete, pomaga vašemu odnosu ali ga uničuje.

Vam je znan scenarij?

Srce vam razbija. Občutek imate, da vam bo skočilo iz prsi. Tako močno stiskate čeljust, da čutite, kot da se vam bodo zlomili zobje. Veste, da imate dve možnosti; ostanete mirni ali izbruhnete vso jezo, ki se nabira. Vdihnete, se po najboljših močeh trudite ostati mirni, nato pa ne zmorete več in izbruhnete.

Sledijo; ignoriranje partnerja, loputanje z vrati, boleče besede, ki jih v resnici sploh ne mislite ter pokvarjen dan. 

Kako se odzivate na konflikt?

Razmislite o svojem odnosu in o tem, kaj se zgodi, ko pride do konflikta. Ostanete mirni? Se znojite? Ste pripravljeni na spoštljiv način izraziti svoje misli in občutke? Spremenite vsako najmanjše nesoglasje v bitko? Vam je to, da imate prav pomembnejše od občutkov vašega partnerja?

Če ste na katero koli od vprašanj odgovorili pritrdilno, obstaja verjetnost, da slabo obvladujete konflikte oziroma ste reaktivni.

Ko se počutite ogrožene, vas preplavijo stresni hormoni in logični del možganov se začne ugašati. Partner reče nekaj, s čimer se ne strinjate ali vas prizadene in namesto da bi se odzvali racionalno, napadete. Izgubite nadzor nad sabo; ne zavedate se svojih besed, tona glasu in govorice telesa. Namesto da bi delali na iskanju skupne rešitve, se začnete boriti proti partnerju.

Dejstvo je, da čustveno zrelost podedujemo od staršev. Takih reakcij smo se naučili že v zgodnjem otroštvu. To je edino, kar je naši podzavesti poznano.

Težava je v tem, da s takšno reakcijo situacijo še poslabšate

Če vaš partner ni tako reaktiven, se bo počutil kot, da ste tempirana bomba. Ne bo razumel, od kod takšne reakcije in morda se vas bo celo začel bati. Besede, ki jih izrečete, ga bodo prizadele in težko bo razumel, da ste rekli nekaj samo v afektu.

Tudi, če je vaš partner enako reaktiven, kakor vi, to predstavlja težavo. Vaši pogovori se tako hitro spremenijo v pravo vojno, kjer je komunikacija zelo težka in iskanje rešitve je praktično nemogoče.

Brez pravilne in spoštljive komunikacije konflikt ne bo rešen in situacija se ne bo izboljšala. Če ne boste delali na svoji reaktivnosti in čustveni zrelosti, se bodo nesporazumi samo povečevali.

Skrivnost zdravega in srečnega odnosa je, da ste pozorni na svoje reakcije

Ko ste pozorni, se zavedate, kaj govorite in kako se počutite. Razumete, kako lahko vaše besede in dejanja vplivajo na drugo osebo.

Študija je pokazala, da pozornost med konflikti pomaga partnerjem, da stvari ne jemljejo tako osebno, hitreje uravnavajo svoje čustvene reakcije in bolje razumejo občutke druge osebe.

Tako lahko k konfliktu pristopite z večjo pozornostjo:

  • Ko se naslednjič počutite preobremenjene ali jezne, se najprej umaknite iz situacije;
  • Vzemite si "premor" ter v miru razmislite, kaj čutite in kako je do teh občutkov prišlo;
  • Na svoje občutke poglejte tudi iz racionalnega vidika in se potrudite, da vidite širšo sliko;
  • Ko ste pripravljeni, se lotite umirjenega pogovora. Potrudite se razumeti tudi občutke partnerja in bodite pozorni na to, kaj govorite in kako se obnašate;
  • Če čutite, da boste izbruhnili, partnerja prosite za premor in se ponovno umaknite, zadihajte in razmislite
  • Bodite ves čas pozorni na svoje dihanje.

Ko boste k konfliktom pristopili z več pozornosti, boste lažje razumeli sebe, obenem pa boste izboljšali komunikacijo, okrepili odnos ter se usmerili v iskanje rešitve.