Alkoholiki imajo pogosto prekinjen odnos z OČETOM

2. 11. 2023
Deli
Alkoholiki imajo pogosto prekinjen odnos z OČETOM (foto: Profimedia)
Profimedia

Matej Škufca o vzrokih za alkoholizem. 

Kaj je običajno vzrok za alkoholizem? 

Če je bil naš oče alkoholik, si pogosto najdemo partnerja, ki je zelo podoben očetu, lahko ima tudi druge odvisnosti, vednar je enako nezanesljiv. Alkohol ni edina odvisnost. Deloholik je zelo blizu alkoholiku, podobno je odsoten.

Alkoholikov običajno ne spoštujemo. A očitno je, da gre družinam, kjer je alkoholik, slabo. Alkoholiki sicer lahko povzročajo nemir, agresijo, slabe odnose, vendar niso slabi ljudje. Alkoholiki ne pijejo, ker so slabi ljudje, ampak, ker jim gre slabo. Alkohol omami bolečino. Kdor ima težave z alkoholom, je žalosten. Nima rad sebe, ima občutek, da ni dovolj dober in si tudi dokaže, da ni dovolj dober.

Zakaj je ta človek tako žalosten? Če naredimo distanco in ne obsojamo, lahko vidimo več. 

Recimo, če je bil oče alkoholik, lahko ugotovimo, da je v otroštvu ali med vojno izgubil očeta. Ostanemo brez besed in ugotovimo, da smo bili zelo slepi, ko smo mislili, da je slab človek.

Ni slab, je zelo prizadet otrok. Alkohol je energija, od katere odvisnik postane odvisen. Ne nadomesti pa energije, ki mu manjka. Tista energija je oče. V klinikah za odvisnike so zato bistveno bolj uspešni moški terapevti, ker imajo večinoma vsi alkoholiki prekinjen odnos z očetom, z moškimi. Terapevt že samo s tem, ker je moški, nekaj nadomesti. 

Iz intrevjuja: Matej Škufca: “Mir lahko najdemo le tam, kjer smo ga izgubili.”

Poglejte si še Sensa podkast: