Alkoholizem in vloga žrtve

Pri metodi Soulwork včasih uporabim tudi metaforo magične votline. Magična votlina vsebuje vzrok problema, ki pesti klienta, in tudi rešitev tega problema. Tokrat je v magično votlino vstopila Ana.

26. 2. 2013

Ana je 45-letna podjetnica, ki je izredno jezna na moža in njegovo navado, da nikoli ne naredi tistega, kar obljubi, in nikoli ne konča tistega, kar je začel. Ker imata skupaj podjetje, večina bremena in nedokončanih nalog pade na njo. Tako je psihično, fizično in čustveno izčrpana.

V magični votlini Ana sledi občutku jeze in najde svojega očeta. Zelo je postaran, čez 80 let in bolan. Izgubil se je. Čez nekaj časa je ugotovila, da je sam zašel v votlino in se ni znal vrniti. Ostal je popolnoma sam. Ana je takoj uvidela, da je isto z občutkom jeze – posrka te noter kot votlina in te ne izpusti. Ko si enkrat noter, pa je prazno, osamljeno in ne znaš ven.

Občutila je tudi, kot da je oče izgubljen tam notri, odkar se je Ana rodila, njena mama (njegova žena) pa je zaprla vrata, da ne bi mogel ven. Zakaj? Anin oče je bil alkoholik in z rojstvom Ane je žena zapahnila vrata votline, da ju mož in oče ne bi mogel prizadeti zaradi alkoholizma. Toda dosegla je ravno nasprotno. Jezo in pijančevanje moža. Če ne bi bil zaprt v votlini, sploh ne bi imel potrebe utapljati svoje bolečine v alkoholu.

Sicer je res sam vstopil v votlino, vendar pa je žena z zaprtjem izhoda iz nje pridobila kontrolo nad možem in bolj kot je pil, bolj je imela žena kontrolo nad njim. To je nezavedno storila zato, da bi dokazala, da je ona žrtev in da bi dobila usmiljenje s strani okolice. In začarani krog je bil sklenjen. Ana je vse svoje otroštvo to preživljala kot otrok v tej družini. No, mama v bistvu sploh ni dobila želenega usmiljenja iz okolice, kar pa je bil zopet njen vzorec iz njenega otroštva – bolj kot si je želela pozornosti in usmiljenja svojih staršev še kot otrok, bolj so jo le-ti ignorirali. Lačna pozornosti in usmiljenja še iz otroštva, ga je poskušala dobiti preko vloge žrtve ob pijanem možu.

Anina jeza je danes odraz krivice, ki se ji je zgodila v otroštvu. Anin mož je pravzaprav čista slika Aninega očeta: alkoholizem in nedoslednost pri opravljanju nalog. Verjela je tudi, da je mama res žrtev, zato je bila jezna na očeta, oče pa svoje situacije ni znal reševati drugače kot z alkoholom. Ana je prav tako igrala vlogo žrtve, česar se je naučila od svoje mame od ranega otroštva. Po samo treh seansah Soulworka je Ana premagala vlogo žrtve in končno zaživela svojo resnico. To je zelo pomembno ne samo zanjo, ampak tudi za njene otroke, saj vzorca žrtve ne bo predala naprej svojim potomcem.

Tina Puncer, Soulwork coach

Za osebna vprašanja in individualno svetovanje je Tina Puncer dosegljiva na info@soulwork.si.