Andrej Pešec: "V vsak odnos je potrebno vlagati. Redno."

Čeprav je Andrej po izobrazbi diplomirani politolog mednarodnih odnosov, se od leta 2012 od najboljših svetovnih pedagogov in psihologov uči o odnosih ter svoje znanje predaja po Sloveniji in na tujem.

Andrej Pešec: "V vsak odnos je potrebno vlagati. Redno." (foto: pexels) pexels
27. 10. 2020
Odgovarja Andrej Pešec, vodja projekta Znanje za življenje.

Ne glede na to, na katero temo Andrej predava, so vprašanja na koncu povezana z odnosi med ženskami in moškimi.

Ali mogoče ne poznamo razmišljanja in delovanja nasprotnega spola ter imamo zato nerealna pričakovanja drug do drugega? Kaj je torej o moški in ženski miselnosti nujno vedeti, da bi bilo nesporazumov čim manj? 

A: Ko ste ženske slabe volje, to vpliva na vse okrog, ko pa ste vesele, sije ves svet. V današnji družbi pa so ženske zelo zaposlene v službah, garajo tudi doma, zato velikokrat svojim najbližjim ne morejo nuditi vsega, kar ti od njih potrebujejo. V sanskritu je isti izraz, kot za obilje – za žensko, kar pomeni, da bo tam, kjer so ženske zadovoljne, spoštovane in preskrbljene, avtomatsko vse obilje in radost, kjer pa tega ni, nič ne bo zares uspevalo.

Moška in ženska narava se naravno razlikujeta. Z razlogom. Ženske imate čudežno intuicijo, ki pa pride do izraza le, ko ste spočite in srečne. Z njo lahko zdravite, ali pa uničujete. Tako, da rečete nekaj, kar ni treba reči: »Kdaj si pa ti še kdaj kaj sam naredil«, ali kaj podobnega. 

Prav tako navadno mnogo globlje doživljate čustva. Ravno zaradi tega se moški pogosto umika, ko ste nerazpoložene, saj težko prenaša takšno napetost, moral pa bi se naučiti ravnati s tem in ostati nevznemirjen. 

Zrel moški veliko lažje anulira vpliv čustev, kot ženska, saj pri moškem naenkrat delujejo ali razum ali čutila in čustva, pri ženskah pa oboje hkrati. Plus tega je v tem, da je njen razum vedno vsaj malo aktiven (zato redkeje popivate, več vas je na predavanjih...), minus pa v tem, da se tudi njene emocije nikdar ne izklopijo. Zato tako občudujejo mirne, a nikakor ne dolgočasne moške. Danes večino moških mučijo neobvladana čutila, tako domačim in svetu nismo kaj dosti v pomoč, saj naš razum praktično spi. 

Dr. Gadetsky piše, da noben psiholog ne more pomagati moškemu, ki nima svoje misije v življenju. Moški, ki ima psihične probleme, skoraj zagotovo nima jasno razdelanega, zakaj živi. Če tega nima, in če ni samoobvladan, ga ženska zelo težko spoštuje. 

Pa vendar nekateri pari skupaj vztrajajo že desetletja, čeprav se zdi, da razlik v mišljenju in delovanju nasprotnega spola sploh ne poznajo. 

Vse se da, če se res hoče. Na nivoju duše smo vsi kompatibilni. Na nivoju telesa in ega pa nihče. Na začetku vidimo en v drugem samo najboljše. Ko se sčasoma to obrne, se začnejo problemi. Zelo pomembno pa je, da ima par skupni cilj in podobne vrednote. Nobena zveza ali zakon pa ni čudežna škatlica neskončne zaloge sreče; v vsak odnos je potrebno vlagati. Redno.

Ženska pa naj bo že pred začetkom zveze pozorna na okus moškega. Dvignite standarde. Moški to potrebujemo. Ne pustite nam dostopa do vsega, preden jasno ne prevzamemo odgovornosti za odnos. Enako moški vedite, da je ženska končni produkt. Ne boste je spreminjali. Niti za malo. Na začetku zveze je pogosto točno takšna, kot ste želeli (ker vas je prebrala kot knjigo), kar pa pogosto ne traja … Moški radi rečejo tudi, da ženske želijo samo denar. To seveda ni res. Je pa denar izraz potrebe po varnosti. 

Lepo je, če par vztraja skupaj, posebej, če ima otroke. Prava sreča se ne skriva v praskanju drug drugega po hrbtu, ampak po vztrajnem polaganju vseh preizkusov v življenju, partnerja pa sta navadno glavna vršilca izpitov, usode, karme drug drugega. 

Modrost uči, da je moški ta, ki vodi v odnosu. Moški in celo večina religij pa si to razlagajo nekoliko po svoje, v duhu šovinizma, kar pa je daleč od jedra učenj modrosti. Da moški vodi, pomeni, da vodi z zgledom. Karkoli želi dobiti od drugih, mora sam najprej dati njim. Ko to opravi, ženska moškemu vse vrne stokratno in deluje kot prava zdravilka. Vse ženske ste mistiki. Neštetokrat preverjeno … Stokratno pa mu bo vrnila tudi, če jo bo izkoriščal … Sami pa vemo, da je ženska ta, ki dejansko vodi, no pa ne tako, kot to počno sodobne dame. 

Koliko moških obiskuje vaša predavanja in delavnice? 

Preko 85% gostov predstavljajo ženske. Zato boste očitno ženske orale ledino. To pa je potrebno početi na pravilen način. Tako, da ohranjamo družine, hkrati pa potrpežljivo in inteligentno pomagamo domačim uvideti njihove rezerve. Najboljši druge delajo boljše. 

Moški se navadno počasneje spreminja kot ženska. Sam sem rabil kar leto in pol poslušanja lekcij, da sem slišano začel prakticirati. Ko pa moški to stori, zvesto sledi vse naučeno. 

Se pravi, da so ženske pogosteje tiste, ki naredijo prvi korak pri razumevanju nasprotnega spola?

Ženske ste rojene učiteljice in psihologi. Moški pa naravno bolj dvomijo v vse, saj je to povezano z našo vlogo zaščitnika. Ženske poslušajo s srcem, moški z glavo. Ženska pomeni moč inspiracije. 

Predvidevam, da so ženske tiste, ki od nasprotnega spola pričakujejo več. 

Odkar so ženske začele opravljati moška opravila, pričakujejo, da bodo z »ženskimi« opravili sledili tudi moški. 

In kakšna so običajno pričakovanja moških?

Moški želi predvsem to, da je ženska ženska. Da ga ne poskuša spreminjati. Da ga bo sprejela takšnega, kot je. Da mu bo zaupala, ga spoštovala … Navadno pa dobi marsikaj, razen tega, kar pričakuje. Tako ga življenje uči, da postane ljubezniv, a samozadosten in nevezan. Zanimivo je, da če ne pričakuješ nič, navadno dobiš vse.

V vaša predavanja o tem, da so ženske z Lune, moški pa z Marsa, so vključeni tudi 'recepti', kako se dotakniti srca ženske in moškega, in nasprotno, kako enim in drugim stopiti na ego. Nam razkrijete katerega od teh 'receptov'? 

Moški živi za to, da ustreže ženski, ne želi pa delati tega, ko se to od njega zahteva ali pričakuje. V komunikaciji z njim naj bo zato pozorna na to, da mu ne tepta ega. Raje naj skuša zbuditi njegov razum. Primer: pred leti me je babica usmerjala takole: »Andrej, ne vidiš, da je mrzlo v hiši? Pojdi po drva.« Danes isti smoter nakaže drugače. Ko se vrnem domov, reče takole: »Uff … Tebe tudi kaj zebe?« (smeh) 

Podobno, če ženska zelo zagreto zagovarja nekaj, povprečen moški navadno avtomatično zavzame nasprotno stališče. Če ženska odločno zatrdi: »Od jutri naprej bomo pa vegetarijanci!«, moški navadno odvrne: »Pozabi! Danes zvečer bomo imeli koline.« Pametna ženska uredi tako atmosfero, da bo moški sam zaželel narediti spremembo (ali recimo priti na predavanje). 

Pred tedni je bila pri meni mlajša ženska. Prevarala je moža, ni pa želela enako kot starši izgubiti družine. Želela se je spremeniti. Rekla je: »Mož bo gotovo kaj posumil, če kar naenkrat začnem hoditi na predavanja, saj me pozna, da nisem taka.« Odvrnil sem: »Poskusi takole. Nerodno mi je, ko vidim, da niti ne znam komunicirati z otroki in s teboj. Rada bi postala boljša žena in mama. Bi te motilo, če grem občasno na kak seminar?« 

Ali pa to: sorodnica je bila v pravi mali vojni z možem, ker je navkljub bolezni, še več in več delal. Zjutraj kemoterapija, popoldan vinograd. Bolj, kot mu je govorila, naj neha, več je delal. Nalašč. Ni pa uspela poskusiti takole: »Ivan … 50 let sva že skupaj… V več podjetjih si bil med najbolj vidnimi… Imaš nemško, avstrijsko in slovensko penzijo… V naš kraj si napeljal asfalt, vodo … Kako bom živela brez tebe, če umreš? Strah me je…«

Prepričan sem, 108%, da bi jo najprej čudno pogledal, ker take ni vajen, sčasoma pa zagotovo malo po malo zmanjšal delo. Prav tako, če dame želite, da bomo več doma, doma ustvarite prijetno atmosfero, boljšo, kot jo najdemo drugod. 

Manj spretna ženska moškega neposredno poučuje. Moški tako postane ali neke vrste njen ˝otrok˝ ali pa odide. Modra ženska na moškega vpliva tako, da spretno prebudi njegov razum, kar stori tako, da mu kaže svojo žalost, odvisnost in nemoč. Vse dokler mu neposredno kaže njegove napake in pomanjkljivosti, se moški ne bo spremenil, ko pa nanj začne vplivati, kot je opisano zgoraj, lahko v nekaj tednih ali mesecih doživi pravi mali čudež.  

Npr: nedavno je na predavanju ženska obupano potožila, da moški ne želi plesati z njo. Za moškega ni nič bolj groznega, kot ko ga ženska vlači na plesišče in ga uči korakati ... Hkrati je ples jasni izraz tega, kako ženske obožujejo moške, ki znajo voditi v življenju. Svetoval sem ji takole: Ko gledata film, omeni: »Dragi, vse sva dosegla v življenju. Zdrava sva … Otroci so odrasli … Imava vikend na morju … No, vse pa nikdar ne more biti idealno, a ne … Tako rada bi nekoč zaplesala s teboj … Očitno pa mi to v tem življenju ni namenjeno …« Moški ob tem ne more ostati ravnodušen. 

Za zares hrabre priporočam še tole: če moški začuti, da je kriv za bolečino in agonijo plemenite ženske (mame, žene, hčere ...), ona pa ga za to ne krivi neposredno, ga njegova intuicija, Bog v srcu, dobesedno sesuje. Preverjeno.  

Da pa bo zmogla vse našteto, potrebuje primeren aranžma: materialno, emocionalno in duhovno varnost, ter okolje, ki ji vse to omogoča. Dr. Torsunov pravi: »Delo služi moškemu, da se razvije, ženski pa, da se spočije.«  

Kaj je vas pripeljalo do tega, da pod drobnogled vzamete odnos med spoloma in da poskusite najti 'recept' za kar najbolj uspešno sobivanje? 

Če bi rad iskal krivce za to, kar se ti dogaja, pri drugih, rezultatov v praksi zagotovo ne bo. V odnosih, kjer nisem znal postaviti mej, sem pogosto izpadel naiven. Spoznal sem, da beg ni rešitev. Kaj pa je? Včasih sem mislil, da je dobrota sirota. Danes vem, da ni. Veliko srce brez znanja poraja naivnost, veliko srce in veliko uporabnega znanja pa dajeta krasen rezultat – mir in srečo. Zato je treba poiskati ljudi, ki imajo kvalitete, ki bi jih pri sebi radi razvili tudi sami in se družiti z njimi. 

Recept? Ljubezen je najboljše zdravilo. 

Ste dolgo iskali pravo osebo zase, svoje darilo?

Dolgo, ja. Na nas je, da vedno naredimo vse, kar lahko, da se razvijamo, učimo, zorimo, hkrati pa aktivno potrpežljivo zaupamo v "božji timing". V življenju vse pride ob svojem času.  

Je lahko za moškega darilo tudi močna, neodvisna ženska? 

Vse v življenju je dobro gledati kot darilo. Pred časom sem gostoval v znani TV oddaji. V eter je poklicala gospa in vznemirjeno govorila v telefon: »Znorela bom. Moški mi nikakor ne izraža svojih čustev.« Pri sebi sem si mislil: »Jaz ti jih tudi ne bi.« Zaupanje si je treba zaslužiti. Če pa želite, da vam moški izražajo svoja čustva, jih morate same primerno izražati moškemu. Na tem področju ste dame navadno mnogo bolj inteligentne. S tem pridobite tudi njegovo zaupanje in zvestobo. 

Zame je močna ženska plemenita ženska, do katere se moški ne more ne vesti lepo, ne pa nekdo, ki komandira in gazi vse okrog. Če je ženska ostra in suverena, bo imela ob sebi skoraj zagotovo šibkega moškega. Če želite imeti ženske ob sebi močne moške, je nujno, da nam to dovolite, moški pa bi seveda morali kazati kvalitete, katerim se bodo ženske rade zaupale. Ženske so zelo predane, a se predajo le nekomu, ki točno ve, kaj dela. 

Kak pa je močan moški? Zame je to nekdo, ki se sooča s svojimi pomanjkljivostmi in ki jih tudi odpravlja. Ki se opraviči, ko nekaj naredi narobe. Ki nima slabih navad … 

In kaj porečejo vaši slušatelji, potem ko jim daste vse te nasvete? Ustvarjate tudi zgodbe o uspehu?

Pred leti mi je prijatelj za darilo prinesel že pripravljeno vrv za obesiti se. Na vprašanje, kaj naj s tem, mi je odgovoril: »Hvala ti. Ne rabim je več.« »Jaz je tudi ne rabim,«, sem mu odgovoril, na kar je odvrnil: »Rad bi ti jo dal za spomin, saj si mi bil v veliko pomoč, ko sem jo najbolj potreboval.«

Vsak pa sam ustvarja svojo zgodbo o uspehu, z veseljem pa sem v pomoč in oporo vsakemu, ki vidi vrednost v tem, kar počnem. Znanja, ki ga delim, si nisem izmislil jaz. Uporabno ni le v odnosu do partnerja, ampak enako v odnosu do staršev, bratov, sester, otrok … 

Še eno krasno pismo sem dobil pred kratkim iz ene izmed šol, kjer sem gostoval. Pisala mi je gospa, ki je imela zelo načet odnos z bivšim možem. Takoj po predavanju jo je poklical in jo prosil, če se lahko čim prej srečata. Iskreno se ji je opravičil za vse napake, ki jih je storil. 

Če bi moral izbrati samo eno temo, o kateri bi govoril, bi govoril le o ženski in moški naravi, saj je s tem povezano vse. Hkrati je to področje, kjer smo najbolj zavedeni, saj slepo sledimo vse, kar preberemo in slišimo v časopisih in na TV, zavračamo pa tradicionalno preverjena znanja raznih kultur, ki pa morajo biti pravilno razumljena. Včasih se je ženske zelo grdo izkoriščalo. Od tu tudi feminizem. Danes pa se jih izkorišča še bolj, no, pod pretvezo enakosti in pravic. A za kakšno ceno? Izčrpanih žensk, nemotiviranih moških, zapuščenih starejših, sesutih družin in nevzgojenih otrok...

Moški lažje najde mlajšo partnerko in nekaj sto evrov preživnine za otroka tudi pri 40ih ali 50ih letih. Ženski je to navadno bistveno težje. Zato je tako pomembno, da že mladi usvojijo znanje o odnosih in da se zavemo, da smo se pustili prevarati s strani družbe. Ženska, ki razume znanost o odnosih, lahko živi kot princesa. Ne kot afna, ampak kot prava dama. 

In za konec: kaj je za vas najboljši približek tistega, čemur bi lahko rekli 'prava' ljubezen?

Ljubezen pomeni dajanje. Inteligentno dajanje. Za dobrobit drugih. Vseh živih bitij. Brez želje po prejemanju. To je prava ljubezen. 

Izšla je tudi nova knjiga Andreja Pešca z naslovom Ženske in moški 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Poglejte si še: Ženska s svojim obnašanjem sama odloča, kakšnega moža bo imela