Ayahuasca: "Straši me, da postaja tako popularna."

Ayahuasca je v uporabi že stoletja v zdravilne in duhovne namene ter je del ritualov šamanizma v Južni Ameriki. V zadnjih letih pa se je razširila po vsem svetu. Tudi pri nas je njena uporaba postala zelo razširjena. Vendar je potrebna pozornost. 

Ayahuasca: "Straši me, da postaja tako popularna." (foto: profimedia) profimedia
11. 11. 2022

"Ayahuasca in drugi rastlinski psihadeliki so dandanes deležni izjemno velike in pozitivne pozornosti. Nekatera pomembna imena na področju zdravljenja podpirajo njihov terapevtski potencial. In če sem iskrena, me to zelo straši. Ne razumite me narobe, poznam veliko ljudi, ki so poročali o pozitivnih izkušnjah z različnimi rastlinskimi psihadeličnimi zdravili. Srečujem pa tudi vse več grozljivih zgodb, kot je ta, ki sem jo slišala od svojega učenca Juana Pabla. Brez zmogljivosti, da bi bili z našo biologijo in brez osnovnega znanja o živčnem sistemu, lahko ta rastlinska zdravila povzročijo velike, včasih usodne posledice. Juan Pablo je imel srečo, da je preživel grozljivo izkušnjo z ayahuasco," je zapisala Irene Lyon, strokovnjakinja za živčni sistem, ki opozarja, da lahko v takšnih seansah pride do retravmatizacije. Celoten pogovor z Juan Pablom bo objavila v ponedeljek, 14. novembra. 

Podobno pravi tudi Marjan Ogorevc, bioterapevt:

"Obstajajo procesi, v katerih imamo lahko zelo globoke izkušnje, pa tudi težave. Če zaužijemo neko snov, kot je recimo ayahuasca, pejotl ali gobice, te snovi vplivajo na nas oz. na našo podzavest, da se odpremo in vidimo v sebi tisto, kar sicer ne bi zmogli videti v tem času oz. bi potrebovali veliko časa in terapevtskega dela, da bi to videli.

Ko greste v takšne seanse, je vedno rahlo tvegano, da vidite v sebi tisto, s čimer se ne želite ali se še ne zmorete v tem trenutku soočiti. Prižgali boste luč v kleti, kamor mečete kramo že sto življenj vi in vaši predniki. Ayahuasca ali gobica vam lahko prižge to luč in vprašanje je, ali ste pripravljeni nositi vse to. To lahko v nekaterih primerih pomeni tudi, da bodo prišle na plano težave, ki smo jih do sedaj dobro skrivali oz. jih nismo želeli videti. Takšni procesi nam lahko nakažejo, kje imamo težave, in potem imamo zares težave, ki smo jih sicer tudi prej že imeli, ampak jih še nismo videli. Nekdo, ki še ni delal nič na sebi, in gre na neko duhovno delavnico, ima lahko kar naenkrat težave in tudi konča tudi pri psihiatru, ker se ne zna soočiti z vsem, kar je prišlo na površje."

Na to opozarja tudi Aleš Ernst, avtor in učitelj AEQ metode, ki je zapisal:

"Nevarno je, če na hitro izgubimo zaščito pred potlačenim, in nimamo primerne čustvene zrelosti potrebne za soočanje s tem." 

"Psihadeliki omogočajo ohranitev ali povečevanje ločenosti med telesom in zavestjo. Kratkoročno jo sicer povečajo, telo se sprosti zaradi učinka kemičnih substanc na podzavest. Če je dovolj visoka koncentracija, pride do spremembe delovanja podzavesti, ki zmanjša kronično zakrčenost v telesu, iz telesa gredo ven različne, v njem ujete energije. Ko pa učinek neha delovati, se sistem vrne nazaj na staro.

Psihadeliki so, če so premišljeni in usklajeni s splošno logiko pristopa ali procesa, v katerem ste, pogojno uporabni. Vendar na splošno se je potrebno zavedati da, če želite dati iz telesa boleče spomine ali vzorce, ki ste jih podedovali od prednikov, se to na lep in prijazen način ne da narediti. Energija, ki je bila enkrat ujeta in zadržana v telesu ter se ni izrazila, mora ven, ko gre ven, jo zopet začutimo. Če v tem procesu niste prisotni zaradi substanc ali transov, je to sicer lažje, vendar jih s tem ne spremeni oz. ne spremeni dolgoročno vedenja, ker oseba ni bila zavestno prisotna v procesu." 

Več razloži v videu: