Boleča izpoved mame, ki je izgubila hči zaradi partnerskega nasilja

Med sporočila smo prejeli boleče sporočilo mame. Pomembno se nam zdi, da se tudi takšne zgodbe objavijo oz. da si ne zatiskamo oči pred stiskami, ki jih nekateri doživljajo. "Kje oz. kaj je rešitev?", pa je vprašanje, ki se ob tem žalostnem dogodku poraja. 

Boleča izpoved mame, ki je izgubila hči zaradi partnerskega nasilja (foto: pixabay) pixabay
9. 3. 2021

"Razmišljam o mnogo prezgodnji smrti. O molku... O krivici... O morilcu moje Jasne. O moji vnukunji Uli, ki je pri svojih 2 letih in pol, ostala brez mamice... ZAKAAAAJJJ???

Sprašujem se in obsojam se, ker nisem odločno posegla vmes, ko sem gledala kako moja Jasna povsem izžeta in utrujena od vseh maltretiranj, izgublja življenjsko energijo. Nisem vedela, kaj vse se dogaja za štirimi stenami, v katere je bila zadnja tri leta vse bolj ujeta. Nisem hotela bit zlobna tašča in se vmešavati.

Sama mi ni hotela tožiti, ampak sem vedela, da se nekaj hudega dogaja. Nisem posegla vmes, in se sedaj počutim krivo, da je bolečina še večja. Hotela je zadeve reševati mirno, s pogovorom, pa preko Centra za socialno delo. To mi je povedala. In povedala je, da bo počasi urejala zadeve, po mirni poti, samo, da ji ne bi vzeli otroka, Ule.

Tudi na CSD, so ji povedali, da ne more kar tako (pa čeprav je bila trpinčena) oditi z otrokom, ker je otrok od obeh. In je čakala in trpela... Njeno življenje je postalo last morilca! Kdo bo to sedaj razložil Uli, da njene mamice ni več, da jo je umoril njen preljubi očka? Zelo ga ima rada in sedaj je ostala tudi brez njega, ker je v priporu.

Kaj vse je trpela, niti ne vem, ker mi je hotela prizanesti. Delno se je zaupala svoji sestri, delno nekaterim prijateljicam, ki jih zadnje čase ni smela obiskovati, se z njimi pogovarjati. Vedno je bila kontrola, tudi ko je prišla k meni na obisk; kje je, s kom je... Morda je pred mano molčala, ker sem obe hčerki učila spoštovanja drugih in sebe.

Vedno sem govorila: ‘Spoštuj partnerja in njegove starše, otroke... Spoštuj sebe in nikoli si ne dovoli poniževanja, najmanj pa, da si dovoliš pretepati. Tega ti jaz nikoli ne bi odpustila, ker vem, da, ko udari enkrat, bo udarjal dokler to dovoliš."

In moja Jasna je na moje besede, kar se nje tiče, pozabila. In bila je tiho, vse do sinoči, ko je za vedno utihnila. Sedaj bo lahko svojo Ulo gledala od zgoraj in jo čuvala.

Naj počiva v miru!

In v tem trenutku, ko ne morem spati in čakam dan, da odrinem nazaj k svoji drugi hčerki, ki je nocoj izgubila svojo drugo polovico dvojčico, razmišljam, kaj se da storiti, da bo "mojih" Jasen čim manj?

Razmišljam o ustanovitvi fundacije za učinkovitejšo pomoč trpinčenim ženskam, ki bi omogočile takojšnji umik iz ogrožujočega okolja in večjo pravno zaščito teh žensk in njihovih otrok. O spremembi zakonodaje in sistema nudenja pomoči na CSD-jih. Koliko žensk je v zadnjih 2 letih umrlo od rok nasilnih moških? Tudi če bi to bila samo moja Jasna, je preveč, mnogo preveč!!!

Storila bom vse, da pomagam takim ženskam in upam, dragi prijatelji, da mi boste tudi vi pri tem pomagali! Veliko vas je, in če stopimo skupaj, ni vrag, da ne bi uspeli rešiti vsaj kakšen primer več, ker vem, da vsega ne moremo. Če bi uspeli še na CSDjih premakniti zadeve, da ne bi vse ostalo pri zabeležkah in prelaganju odgovornosti za rešitev na žrtev, ki je nemočna in zato išče pomoč, bi se zagotovo veliko žensk rešilo pekla in ohranilo življenje.

Samo odprt spis in pojasnitev, da so to dolgotrajni postopki, rine žrtev morilcu v roke. Nobena ženska, ki nima tehtnih razlogov, ne hodi na CSD po pomoč! Najtežje je prositi zase, če si "normalen", ker nihče ne rad prizna, da je nemočen, da potrebuje pomoč.

In jaz vas sedaj prosim za pomoč. Prosim povejte, kako spreminjati sistem, ki ne deluje in kako ustanoviti fundacijo za pomoč žrtvam nasilja? Vem, da obstajajo varne hiše in svetovalnice ženskam, ampak to je premalo! Potrebno je več akcije in več solidarnosti. Vesela bom vsake vaše sugestije in pomoči. Hvala vam in hvala, ker v teh težkih trenutkih mislite name! Rada vas imam in radi se imejte! Vse drugo ni pomembno."

Nasilje v intimnopartnerskih zvezah lahko v najhujši obliki privede tudi do smrti. V Sloveniji je lani zaradi femicida umrlo 8 žensk. Vsaka žrtev je preveč!