Bolečino lahko prenesete v sliko, pesem, obliko

Ko se znajdete v fazi žalosti, vedite, da lahko prav to obdobje izkoristite za ustvarjalno prebujanje. Bolečina se pogosto lahko prenese v sliko, pesem ali obliko.

Bolečino lahko prenesete v sliko, pesem, obliko (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
26. 5. 2019

Ko se soočite z ovirami zunanjega sveta, se obrnite k subtilnemu svetu ustvarjanja. Takrat notranji svet postane pomembnejši in le tako lahko zares najdete smisel v svetu, v katerem živimo.

Nekaj namigov:

Tako kot vsem stvarem, za katere si želimo, da bi rasle ali se razvijale, se moramo redno posvečati tudi vidiku ustvarjalnosti. Na začetku ne hitite. Od sebe ne pričakujte preveč in ne ustvarjajte pritiska. Svoja dela obravnavajte kot vaje v slogu.

Včasih je za to, da naša duša najde pot za obvladovanje tehnike, potrebnih tudi več let. Da pridete do svojega edinstvenega umetniškega izrazja, morate biti potrpežljivi. Ustvarjajte samo toliko, kolikor vam ustreza.

Pustite, da vaše delo zadiha kot vino in se mu pozneje spet posvetite. Nič ne bo narobe, če boste na začetku kopirali velike umetnike. Dopustite jim, da vodijo vašo roko, vaš glas, vaše pisalo.

Pojte ob svoji najljubši pesmi in to tako, kot to počne vaš najljubši pevec. Oponašajte. Naj vas ne skrbi – vsak je po svoje individualist, zato bo tudi kopija nosila osebno noto. V umetnosti se vse nadgrajuje. Nihče v resici ne začne z nič.

Dovolite, da vas nekaj navdahne, povzdigne, navduši, očara. Resnobnežu v sebi ne dovolite, da bi vam rekel: 'To je neumno!'

Dajte si priložnost, da vas navdihujoča glasba gane do solz. Pet minut jutranjega plesa, na primer ob zvokih bobnov, vas bo osvežilo in navdahnilo. Poiščite svoj navdih ob glasbenih, filmskih ali literarnih mojstrovinah.

Kolikokrat ste s koncerta ali s projekcije filma prišli z občutkom vzvišenosti, z željo, da naredite nekaj vzvišenega, da to svojo energijo razširite okrog sebe? Vse naokrog nas je toliko navdiha in toliko nadarjenosti. Da bi se naš ustvarjalni del izrazil, ni potrebno drugega kot naše dovoljenje.

Dovolite si biti svobodni. Umetnost ni le za vrhunske umetnike, temveč tudi za vas! Napišite ustvarjalno zgodbo ali pesem, igrajte se z glino, z otroki ustvarjajte iz plastelina, slikajte, igrajte, plešite, pojte ... Morda še veste ne, kako dobri ste.

Poiščite svoj talent in ustvarjalnost močno spodbujajte pri svojih otrocih. In ne razmišljajte o rezultatih. Uživajte v samem procesu ustvarjanja, ker je zdravilen. Ustvarjanje samo je nagrada.

Branko Isaković