Bolje biti sam kot nesrečen z nekom

Morda se sliši logično, a vendar, ko pride do situacije v našem življenju, ni vse tako samoumevno.

Bolje biti sam kot nesrečen z nekom (foto: profimedia) profimedia
29. 7. 2018

Veliko ljudi vztraja v rušilnih odnosih zaradi strahu pred osamljenostjo, kako bodo preživeli sami, pa zaradi trgovanja z materialnimi dobrinami, ujetostjo v navado, spomine, družbene vzorce, kako mora biti in podobno... A žal takšni razlogi za vztrajanje niso dobri; ne le da povzročajo nesrečo, pač pa tudi krušijo zdravstveno stanje. Bolezni pa velikokrat ne povežemo z našimi odnosi, ker nas žal ni nihče poučil, da so bolezni lahko znak našega čustvenega neravnovesja, žalosti, jeze ali pomanjkanja ljubezni.

V znanstveni reviji Family Psychology so preučevali, kako odnosi vplivajo na fizično in mentalno zdravje. Dve leti so sledili dvesto mladim parom, poročenim ali v resnih zvezah, in opazovali njihove odnose ter povezavo z zdravstvenim stanjem.

Rezultati so pokazali, da so tisti, ki se počutijo v odnosih dobro, predvsem pa tudi varno in spoštovano, kjer nimajo nenehnih prepirov, v boljšem zdravstvenem stanju. 

Pomanjkanje stabilnosti v odnosih pa je bilo povezano z depresijo, odvisnostnim (alkohol, hrana ipd.) ter različnimi zdravstvenimi težavami.

V raziskavi revije Psychosomatic Medicine, pa so ugotovili, da imajo pari, ki se nenehno prepirajo, 8.5% večje možnosti za bolezni srca in ožilja.

Vredno je torej preveriti, zakaj smo v določenem odnosu ali ta še vedno služi svojemu namenu? 

Seveda vsi ljudje v odnosih pridemo do konfliktov, odnosi so vendar namenjeni temu, da se klešemo in oblikujemo, da lažje vidimo, kaj moramo spremeniti pri sebi. A težave nastopijo, če smo v odnosu nenehno nesrečni, ne vidimo skupne poti in soglasja, potem bo naše zdravje slej kot prej otrpelo posledice. 

Bodite vedno iskreno tako do sebe kot do drugih. 

povzeto po: brightside.me

Preberite še: