Čakre in debelost: Debelost je naš ščit pred čutenjem

Četudi se ne označimo za debele, si zagotovo večina od nas deli vsaj eno izkušnjo bojevanja s telesno težo. Za nekatere je to stvar daljne preteklosti, drugi pa se sami s seboj bojujejo že vrsto let. Nekateri so v boju uspešni, drugi manj. Kje je vzrok? Zakaj diete ne delujejo?

Čakre in debelost: Debelost je naš ščit pred čutenjem (foto: profimedia) profimedia
13. 3. 2018

V vsem tem času smo najverjetneje že pripravljeni priznati, da na telesno težo vpliva predvsem naše čustveno in duševno stanje. Kadar nismo v ravnovesju, se to odraža na različne načine. Eden od teh je nabiranje telesne maščobe, ki nam poskuša pokazati, česa v življenju ne želimo videti ali spremeniti. Lahko se tolažimo, da smo vsi v družini bolj 'močni', ampak svoj genetski zapis smo dobili z razlogom. V tem primeru raje usmerimo pogled na družinske čustvene vzorce.

Začnimo s sprejemanjem

Se lahko prepoznamo v naslednjih besedah? Ko sem bila letos na morju, sem nekega dopoldneva videla precej obilnega človeka v trgovini. Pomislila sem: "Njemu mora biti pa vroče." Ponovno sem ga videla malo pozneje ob obali, kamor sem jaz prišla peš, on pa z motorjem. Takrat se je iz začetnega sočutja dvignila misel, ki je obsojala: "Res mu ne bi škodovalo, če bi šel tudi on malo peš." Izziv je, da negativnih misli ne poskušamo opravičiti pred sabo ali jo zakriti (jaz že nisem tak/a), ampak jo sprejmimo, saj nam daje dragoceno informacijo o nas samih. Kar nas moti pri drugih, je v nas in na neki način tega še ne moremo sprejeti.

Čakre

Debelost je naš ščit pred čutenjem. Strah nas je čutiti, biti občutljiv, ker za nas to predstavlja grožnjo. Z maščobo se obdamo kot z ogrado. Ta ograda pa skriva naša pristna čustva, nas same. Lahko smo pozorni, če je debelost prisotna le na enem delu telesa in se je nikakor ne moremo znebiti. Vsekakor pa debelost ni stvar le ene čakre (prva, korenska je vedno vpletena), ampak se med sabo dopolnjujejo in prikrivajo.

Prva – korenska čakra

Je steber vsem drugim in predstavlja varnost ter vse, kar je trdnega, materialnega v našem življenju. Če nismo izkusili občutka varnosti v svojih zgodnjih letih prek staršev, nas je zdaj lahko strah za svoj položaj v službi, denar, družino in dom. To se odraža v našem življenju na različne načine. Kopičenje teže je psihični znak slabega delovanja korenske čakre, kar pomeni, da nas teža želi prikleniti na zemljo in nam s tem nuditi občutek, da stojimo trdno na tleh. Nudi nam lažno varnost.

Druga – spolna čakra

Čustva so glavna tema druge, spolne čakre, ko se zapremo pred čutenjem, se zapremo pred svetom. Če svojih čustev ne moremo prosto izražati, jih zatiramo in tlačimo. Potreba po izražanju ostaja, kar pogosto kompenziramo s hrano, saj hranjenje predstavlja užitek (tudi domena spolne čakre). S hrano, najpogosteje sladko, si mašimo čustvene

težave. Ker pa se zapremo pred čutenjem, to pomeni, da ne čutimo niti lastnega telesa in njegovih potreb, je rezultat debelost. Zaloga maščobe v spodnjem delu telesa lahko kaže na čustveno neravnovesje.

Tretja čakra – solarni pleksus

Solarni pleksus predstavlja moč. Če se nam maščoba nabira na področju trebuha, to pomeni, da želimo imeti kontrolo in nadzor nad svojimi čustvi. Lahko nas je strah in se počutimo nemočne, a to prikrijemo s tem, da se obnašamo ravno nasprotno. Postanemo oblastni in glasni. Trebuh nam kaže, kako občutljivi smo in kako smo se ogradili na tem področju. Navzven lahko kažemo podobo močnega, neobčutljivega silaka, v sebi pa trepetamo zaradi občutka nemoči. Ljudje, ki imajo težave s čakro solarnega pleksusa, delujejo navzven grobi, saj jim nežnost predstavlja šibkost. Treba je sprejeti svojo nemoč in šibkost ter najti kvalitete v njih.

Četrta – srčna čakra

Mir, ljubezen, ravnovesje, dajanje in sprejemanje so domene srčne čakre. Če se nam maščoba nabira na zgornjem delu telesa, se lahko čutimo nevredne ljubezni. Temu sledi, da si ničesar ne zaslužimo. Podrto je naše ravnovesje med sprejemanjem in dajanjem. Več dajemo, kot sprejemamo, hkrati pa se čutimo opeharjene zavedno ali nezavedno.

Peta – grlena čakra

S peto čakro sta povezana govor in izražanje. Ker so usta začetek prebavnega trakta in povezana z govorjenjem, je nekdo, ki se težko izraža, lahko nagnjen h goltanju in pretiranemu hranjenju. To mu služi kot varnostni ventil, da nadomesti svojo potrebo, ki je na zunaj ne zmore udejanjiti – govoriti resnico.

Šesta čakra – tretje oko

Šesta čakra med drugim predstavlja naš pogled na našo podobo. Če nismo zadovoljni s svojim videzom ali s sabo na splošno, je treba ozavestiti vzorce, ki nam zastirajo pogled tako, da se bomo videli v pravi luči. Spremenimo lahko vse.

Kdaj pomislite, da je drugo ime za debelost obilje? Če nimamo obilja v zunanjem svetu, naredimo kompenzacijo in si s telesom naslikamo lažno varnost.

Barbara Fojkar, Be Prema