Kako pa vi zapravljate vaš čas?

Kako dojemate čas? Kaj vam pomeni? Ste že kdaj razmišljali o tem? Vse, kar storimo s svojim življenjem, je povezano s časom, ki ga imamo. Vse se zgodi v času, ki nam je namenjen. In ko nam ga enkrat zmanjka, je konec. Ko porabimo čas, ki nam je dan, ne moremo storiti ničesar več. Sliši se kar malo grozljivo, ampak še kako resnično.

7. 12. 2015

Vsak vaš vdih vas pripelje bližje smrti.

V življenju se pogosto zgodi, da povsem pozabimo na čas. Vsakodnevno imamo toliko opravkov, da niti ne vemo, kako bi vse opravili v enem dnevu. Tako minevajo dnevi, tedni, meseci, leta, in nato ugotovimo, da se nismo premaknili tja, kamor bi se želeli, toliko kot bi želeli in se sprašujemo, kam je šel ves ta čas. In najhuje pri tem je, da ga ni mogoče dobiti nazaj. Malo za šalo malo za res, če bi dobil evro za vsakič, ko sem pomislil na časovni stroj, bi bil danes milijonar.

Drugi problem pa je ravno nasproten – imamo preveč časa. Le razmišljamo o stvareh, ki bi jih želeli narediti in si mislimo, kako dobro bi se počutili, če bi imeli to, naredili ono, počeli tisto. Ampak se nekako prepričamo, da bomo to enkrat v prihodnosti že storili. Da še ni pravi čas. In potem gremo raje še malo zadremat, pogledat, kaj se dogaja na televiziji, pregledat obvestila na facebooku. Tako neproduktivno zapravimo čas, ki ga NIKOLI ne bomo dobili nazaj. Če bi se zavedali, da se časa ne da dobiti nazaj, bi ljudje marsikaj storili drugače.

Tu bi rad opozoril na to kaj pomeni res zavedati. Večina ljudi, ki bi jim postavili vprašanje, če vedo da se časa ne da dobiti nazaj bi verjetno odgovorilo da vedo. Živijo pa, kot da jim ga nikoli ne bo zmanjkalo. Če izgubiš denar, ga lahko ponovno zaslužiš, vse materialne stvari lahko ponovno dobiš, tudi zaljubiš se lahko ponovno. Življenje pa je sonce, ki enkrat zaide in ne vzide nikdar več. Poskrbite, da bo sijalo z vso veličino ki jo premore.

Zato je potrebno razmisliti, kako porabimo čas, ki ga imamo. Investirajte svoj čas v stvari, ki vas motivirajo, v stvari, ki vam dajejo občutek zadovoljstva, v stvari, s katerimi rastete tudi vi, predvsem osebnostno. Ne izgubljajte časa z navidez pomembnimi stvarmi, za katere vam drugi pravijo, da so pomembne, ampak le s tistimi, ki tudi vas osrečujejo.

Prav tako kot stvari, ki jih počnete, so pomembne tudi osebe, s katerimi jih počnete. Ne izgubljajte časa z ljudmi, ki vam dajejo občutek krivde, ki vas ponižujejo, ki vam ne pomagajo rasti, stopiti stopničko višje. Takšni ljudje vam le jemljejo energijo in posledično tudi vaše življenje.

Kako pa vi zapravljate vaš čas?

Matej Matko