Če bomo starši začeli delati na sebi, se bodo odnosi z našimi otroki izboljšali

Živimo v času, ko imamo starši na voljo več informacij in novih odkritij o bolj učinkovitih vzgojnih pristopih kot jih je bilo kadarkoli v preteklosti.

Če bomo starši začeli delati na sebi, se bodo odnosi z našimi otroki izboljšali (foto: pexels) pexels
10. 9. 2021

Ni potrebno, da je starševstvo vedno tako stresno in naporno - veliko težavnih situacij lahko rešimo, če poznamo učinkovitejše pristope.

Veliko novih raziskav je pokazalo, da stari vzgojni pristopi, kaznovanje in pretirana popustljivost, niso več učinkoviti in nimajo dobrega vpliva na razvoj otrokovih osebnih potencialov ter na izboljšanje njegovega vedenja.

Stari pristopi, ki temeljijo na pretirani poslušnosti, nezdravi strogosti ali popustljivosti so morda dobro delovali v preteklosti, ko še ni bilo na voljo dovolj informacij na področju nevroznanosti, otroške in osebnostne psihologije, v današnjem času pa ne več. 

Danes živimo v svetu, v katerem se soočamo s porastom težav pri vzgoji. Doslej nismo mogli poznati učinka naših pristopov na vedenje otrok, zdaj pa vemo, da je večina teh težav prav posledica uporabe starih pristopov pri vzgoji otrok.

Najpogostejše težave, s katerimi se soočamo so naslednje:

  • večja dovzetnost za psihološke bolezni kot so depresija, nezdrav stres, jeza, zaskrbljenost;
  • nenehni boji in konflikti s starši in sorojenci;
  • ustrahovanja med otroki;
  • slabo samospoštovanje;
  • težave pri učenju;
  • pretirana zaskrbljenost, nemirnost, pretirano ne-sodelovalni in nezadovoljni otroci;
  • nesamostojnost itn.

Starševstvo je v resnici zelo zahtevna in odgovorna naloga. Čeprav je vlaganje v otrokovo vzgojo najbolj pomembna naložba za njegovo prihodnost, imamo starši še vedno premalo podpore in znanja o učinkovitejših vzgojnih pristopih.

Vse to pa povzroča, da se v težavnih situacijah ne znamo odzvati dovolj učinkovito. Pogosto smo jezni, nemočni in zato svoje otroke kaznujemo ali pa smo z njimi pretirano popustljivi.

Starši brez podpore in znanja ne moremo biti ustrezno pripravljeni na tako široko in zahtevno področje, zato v večini primerov, ne da bi se zavedali dolgoročnih negativnih posledic, še vedno pri vzgoji uporabljamo veliko neučinkovitih pristopov.

Večina neučinkovitih pristopov, ki jih danes starši uporabljamo so posledica: neznanja, nezavednih vzorcev iz otroštva, nezadovoljenih psiholoških potreb, nezdravih čustev in negativnih prepričanj.

Čas je, da izprašamo učinkovitost starega načina razmišljanja in vedenjskih pristopov, ki jih še vedno uporabljamo in ki nam z otroki prinašajo več bolečine kot užitka in sodelovanja.

Če želimo narediti pozitivno spremembo v starševstvu in prenehati z uporabo pristopov, ki nam ne dajejo želenih rezultatov, je pomembno, da se začnemo učiti na novo.

Sami sebi in svojim otrokom bomo lahko najbolje pomagali, če bomo le vedeli kako.

Kot je dejal že Albert Einstein:

»Težave ni mogoče odpraviti z zavestjo, ki je na enaki ravni kot tista, ki je težave ustvarila. Za reševanje naših težav moramo spremeniti raven naše zavesti.«

Starši potrebujemo večje zavedanje o svojem vedenju, ki ga povzroča naš notranji svet - to so naše misli, prepričanja, čustva in potrebe. Dobra stvar pri tem je, da če bomo starši začeli delati na sebi, zdraviti svoje strahove, neučinkovita in škodljiva prepričanja, se bo naše zavedanje znatno povečalo in odnosi s samimi seboj in z našimi otroki izboljšali.

Bolj kot bomo povečali zavedanje našega notranjega sveta in osvojili znanje o učinkovitejših pristopih, manj stresno bo naše starševanje.

Starševanje bo postalo bolj umirjeno in sodelovalno, če bomo osvojili vsaj osnovno razumevanje tega, kateri so osnovni vzroki neprimernega vedenja in kako se bolj učinkovito odzvati v težavih situacijah z otroki.

Pozitivnejši in zavestnejši pristopi v starševstvu so pomagali milijonom staršev po vsem svetu do bolj umirjenih, samostojnih in sodelovalnih otrok.

Tako kot imamo za različna področja dodatna izobraževanja, ki nam pripomorejo k bolj kakovostnim življenjskim odločitvam, je pomembno, da imamo tudi starši možnost učenja bolj učinkovitih starševskih pristopov.

Če želimo živeti v bogatejših in zadovoljnejših odnosih z našimi otroki, je pomembno, da se prenehamo oklepati pristopov, ki pri vzgoji ne delujejo več, ampak poiščemo pristope, ki nas podpirajo in izvabljajo najboljše iz nas in naših otrok. 

Če želite izvedeti več o pozitivnejših in zavestnejših pristopih pri vzgoji otrok, vas vabim, da preberete mojo brezplačno e-knjigo: 3 pristopi do bolj umirjenih, samostojnih in sodelovalnih otrok.

Brezplačno knjigo dobite tukaj

ali pa mi pišite na mail: pozitivnavzgoja@gmail.com

Klara Bajec, pozitivnostarsevstvo.com