Če od starša niste dobili dovolj, čutite sedaj tudi, da od partnerja ne dobite »dovolj«

Ko pomislite na svojo mamo, se vam srce odpre s sočutjem ali se stisne z zamero? Ali si dovolite občutiti njeno nežnost in skrb? Način, kako sprejemate njeno ljubezen, je lahko podoben temu, kako doživljate ljubezen partnerja.

Če od starša niste dobili dovolj, čutite sedaj tudi, da od partnerja ne dobite »dovolj« (foto: shutterstock) shutterstock
15. 3. 2023

Kar ni rešeno s starši, ne izgine samodejno. Služi kot predloga, ki kuje vaše kasnejše odnose. Morda ste to že doživeli s partnerjem. Če ste čutili, da od svoje matere niste dobili dovolj, morda tudi čutite, da od partnerja ne dobite »dovolj«. To je kruta resničnost.

Enako velja za vašega očeta. Vaš nerazrešen odnos z očetom se bo pokazal tudi v vašem ljubezenskem življenju.

Ženska, ki na primer zavrne očeta, lahko ponovi usodo svoje matere, in pritegne partnerja, ki se obnaša podobno kot oče, ki ga zavrača. Na ta način v svoje življenje vrne tisto, kar ji pri očetu ni všeč. Ne samo to, ampak se s podoživljanjem materine izkušnje pridružuje materi v njenem nezadovoljstvu.

Moški, ki zavrne svojega očeta, morda nima kapacitete, da bi se posvetil svoji partnerki. Recimo, da si je bil zelo blizu s svojo mamo in ne tako blizu z očetom – zelo pogosta dinamika za mnoge moške. Moški v tej situaciji bo verjetno doživel odpor, ko se bo povezal s svojo partnerko. Lahko se čustveno ali fizično zapre v strahu, da bo njegova partnerka, tako kot njegova mati, želela ali potrebovala preveč od njega. Rešitev je tesnejša vez z očetom.

Nasprotno pa se bo ženska, ki je bližje očetu kot materi, verjetno počutila nezadovoljna s partnerji, ki jih izbere. Koren problema niso oni. To je distanca, ki jo čuti do matere. Ženski odnos z materjo je lahko pokazatelj, kako izpolnjujoč bo njen odnos s partnerjem.

Zavračanje staršev nam prinaša trpljenje. Čustva, lastnosti in vedenje, ki jih pri starših zavračamo, pogosto živijo v nas. To je naš nezavedni način, da jih ljubimo, način, da jih vrnemo v svoje življenje. Tudi naša telesa bodo čutila določeno mero nemira, dokler staršev ne bomo v sebi izkusili na ljubeč način.

Ni pomembno, ali so vaši starši živi ali pokojni. Če želite mir v svojem ljubezenskem življenju, morate poiskati pomiritev s starši. 

markwolynn.com

Preberite si še: Matej Škufca: “Mir lahko najdemo le tam, kjer smo ga izgubili.”