Če ženska rodi otroka, to še ne pomeni, da je mati

25. 3. 2024
Deli
Če ženska rodi otroka, to še ne pomeni, da je mati (foto: profimedia)
profimedia

Ko so Osha vprašali, naj nekaj pove o materinskih lastnostih ženske, je med drugim povedal: "Ne pozabite: če otroka samo rodite, še niste mati."

Na tem planetu je na milijone mater, obenem pa se zdi, da ni nobene sladkosti. Če bi vprašali psihologe, bi vam najbrž povedali ravno nasprotno. Pravijo, da je edina težava, ki jo je treba razrešiti, prav mati.

Patologija, zaradi katere trpijo milijoni ljudi, je mati. In kar pravijo, je plod petdesetih, šestdesetih let nenehnega analiziranja več tisoč ljudi. Tegobe slehernega človeka izvirajo iz iste točke: bile so vam dane, prenesene od vaše matere.

Obstajajo ljudje, ki se bojijo žensk, in če se bojite žensk, jih ne morete ljubiti. Kako lahko ljubezen vznikne iz strahu? In zakaj se bojite žensk? Ker ste otroštvo preživeli v strahu pred materjo. Nenehno je prežala na vas in vam nenehno ukazovala. Ves čas vam je govorila, da počnite to in ne onega - seveda za vaše dobro. Pohabila vas je in v vas uničila mnogo stvari. Iz vas je napravila nepristnega človeka, saj vam je govorila, kaj je prav. Ubogati morate, če vam je to všeč ali ne, ne glede na to, kakšni občutki se porajajo v vas. In bili ste tako nemočni ... Vaše preživetje je bilo odvisno od matere, zato ste jo morali ubogati. Vcepila vam je svoje vzorce in načine razmišljanja. In zaradi strahu pred lastno materjo se bojite žensk.

Milijoni moških postanejo copatarji iz preprostega razloga: njihove matere so bile premočne. Zadeva nima nič opraviti z ženo - možje zgolj projicirajo mater na ženo. Žena je samo nova različica matere. Od žene pričakujejo vse, kar so pričakovali od mame. Po eni strani to moške hromi, po drugi pa začnejo doživljati stvari, ki jih od žene ne bi mogli pričakovati - ker žena ni vaša mati. Zato ste zagrenjeni. In kako se lahko ljubite z ženo?

Fant, ki je imel resnično dominantno mater, ki jo je moral brezpogojno ubogati, se ne bo zmožen ljubiti z žensko, saj bo postal impotenten, ko se ji bo psihološko približal. Kako naj se človek ljubi z lastno materjo? To je nemogoče.

Na tisoče ljudi je nevrotičnih in psihotičnih zaradi svojih mater. In Buda pravi: "Biti mati je sladko." Gotovo je hotel povedati nekaj drugega. Gotovo ni imel v mislih judovske matere! Ne govorimo samo o rojevanju otrok - če ženska rodi otroka, to še ne pomeni, da je mati. Biti materinski je nekaj povsem drugega. Zadeva ni povezana z biologijo. Je ljubezen, čista, brezpogojna ljubezen.

Ko mati brezpogojno ljubi - in samo mati lahko ljubi brezpogojno - otrok spoznava radosti brezpogojne ljubezni. Postane sposoben brezpogojno ljubiti. Če je človek materinski, pomeni, da je sposoben brezpogojno ljubiti. Drugega ljubi iz čistega veselja do ljubezni, pomaga mu rasti, ker uživa, ko vidi, kako ta človek raste.

Pravi terapevt je kot mati. Če ni, potem ni pravi terapevt. Je zgolj strokovnjak, ki izkorišča ljudi, izkorišča jih, ker so v stiski. Pravi terapevt je kot mati. Postane maternica za pacienta. Pomaga mu, da se znova rodi. Omogoči mu, da svoje življenje začne znova.

Iz Oshove knjige: Knjiga o ženski, založba Primus

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel