Če želite uspeti v življenju, morate po Jungu narediti te 3 korake

15. 5. 2024
Deli
Če želite uspeti v življenju, morate po Jungu narediti te 3 korake (foto: Profimedia)
Profimedia

Psiholog Carl Gustav Jung pravi, da so za uspeh ključni 3 koraki.

Bistvo je naslednje. Če si človek nekaj resnično želi in dela za svoj cilj, potem se bodo v njegovem življenju zgodili dogodki, ki bodo pripeljali do uspeha. Morda se nam na trenutke zdi, da se ne premaknemo nikamor ali da smo priča nekim naključnim dogodkom, na koncu pa se vsi dogodki povežejo v celoto in nas popeljejo točno tja, kjer moramo biti.

Tako je menil tudi švicarski psihiater in psihoanalitik Carl Gustav Jung. Prepričan je bil, da se takrat, ko se usmerimo proti ciljem, izpostavimo dogodkom, ki nas pripeljejo do uspeha.

Na primer, bančni uslužbenec sanja, da bi postal pesnik in že dolgo piše pesmi. Nekega dne se trdno odloči, da bo svojo ustvarjalnost pokazal pravemu pisatelju, a med njegovimi prijatelji ni nobenega. Dva dni kasneje pesnik po naključju sreča izkušenega pisatelja in z njegovo pomočjo izda svojo prvo zbirko.

Po mnenju Junga so za uspeh ključni 3 koraki:

Sanje

Pomembno je, da o svojih željah drzno sanjamo kakor, da se lahko uresničijo čisto vse. Tukaj ni prostora za omejitve in strahove. Za začetek se vprašajmo: "Kaj bi naredili, če bi imeli čarobno paličico?" 

Cilji

Ko imamo neke sanje, je čas, da si postavimo jasne cilje, ki si jih želimo izpolniti. Ob tem lahko razmislimo tudi, kako bi te cilje lahko uresničili. Na tej točki se nam še ni treba pretirano obremnjevati z razmišljanjem o sredstvih, ki jih za uresničitev potrebujemo. 

Delo

Sanjati in načrtovati pa seveda ni dovolj. Pomembno je, da tudi ukrepamo in počnemo nekaj v smeri našega cilja. Tudi če je slednji zelo daleč, lahko vedno naredimo majen korak, s katerim se mu bomo približali. Če si denimo želite obiskati Pariz, si lahko uredite potni list, se naučite francoščine ali se pozanimate o mestu.

Jung je verjel, da je vesolje človeku naklonjeno in vedno spodbuja njegove dobre namene. A pomembno je, da delamo v pravo smer. Tako nam bodo okoliščine zagotovo pomagale doseči tisto, kar želimo.

Prirejeno po: stil.kurir.rs

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu