13 citatov Gaborja Matéja, ki odlično pojasnjujejo odnos med travmo iz otroštva in zasvojenostjo

23. 7. 2023
Deli
13 citatov Gaborja Matéja, ki odlično pojasnjujejo odnos med travmo iz otroštva in zasvojenostjo (foto: profimedia)
profimedia

Dr. Gabor Maté, ugledna osebnost v svetu odvisnosti, je kanadski zdravnik in avtor knjižnih uspešnic. Specializiral se je za travme iz otroštva in njihovo povezavo z zasvojenostjo. Delal je z različnimi odvisniki - tudi z odvisniki od trdih drog v mestnem jedru Vancouvra. Dr. Maté, karizmatični govornik, je postal priljubljen tudi z odkritim govorjenjem o lastnih težnjah po odvisnosti.

Verjame, da to, kar se zgodi v prvih štirih letih življenja, močno vpliva na to, kakšni bomo skozi celo življenje. Neželene izkušnje iz otroštva in neizpolnjene čustvene potrebe so močno povezane z zasvojenostjo in disfunkcijami. Poudarja pa tudi, da čeprav so te zgodnje izkušnje zelo globoko zapisane v nas, jih je mogoče spremeniti. 

Dela dr. Matéja razkrivajo zasvojenost do njenih temeljnih vzrokov in lahko pomagajo vsakomur pri okrevanju od zasvojenosti. 

Tukaj je nekaj njegovih močnih citatov:

"Nemogoče je razumeti odvisnost, ne da bi se ob tem vprašali, kakšno olajšanje odvisnik najde ali upa, da ga bo našel v drogi ali drugem odvisniškem vedenju."

"Poskus pobega pred bolečino je tisto, kar ustvarja še več bolečine."

"Sposobnost, da lahko občutimo lastno bolečino je povezana z našimi najboljšimi upi na ozdravitev, dostojanstvo in ljubezen."

"Ni vprašanje zakaj zasvojenost, ampak zakaj bolečina."

"Razlika med strastjo in zasvojenostjo je razlika med božansko iskro in plamenom, ki sežiga."

"V jedru vsake zasvojenosti je praznina, ki temelji na absolutnem strahu. Odvisnik se boji sedanjega trenutka in se mu ta gnusi; mrzlično se nagiba le k naslednjemu trenutku, ko bodo njegovi možgani, prepojeni z izbrano drogo, za kratek čas izkusili osvobojenost bremena preteklosti in strahu pred prihodnostjo – dveh elementov, zaradi katerih je sedanjost neznosna."

"Vse odvisnosti so povezane z bolečimi izkušnjami. Bolečina je v središču vseh odvisniških vedenj. Prisotna je pri hazarderju, odvisniku od interneta, kompulzivnem nakupovalcu, deloholiku... Rana morda ni tako globoka in bolečina morda ni tako neznosna, lahko je celo povsem skrita – vendar je tam."

"Kar se zdi kot reakcija na sedanje okoliščine, je v resnici podoživljanje preteklih čustvenih izkušenj."

"Največja škoda, ki jo povzročijo zanemarjanje, travma ali čustvena izguba, ni takojšnja bolečina, temveč dolgoročna izkrivljanja, ki jih povzročajo v načinu, kako si bo otrok v razvoju še naprej razlagal svet in svoj položaj v njem."

"Nevede pišemo zgodbo naše prihodnosti iz pripovedi, ki temeljijo na preteklosti."

"Ranljivost je naša dovzetnost za ranjenost. Ta krhkost je del naše narave in ji ne moremo ubežati. Najboljše, kar lahko naredijo možgani, je, da onemogočijo zavestno zavedanje, ko bolečina postane tako velika ali neznosna, da ogrozi, da bo premagala našo sposobnost delovanja."

"Avtomatsko zatiranje bolečega čustva je glavni obrambni mehanizem nemočnega otroka in lahko otroku omogoči, da preživi travmo, ki bi bila sicer katastrofalna. Žalostna posledica je popolna otopelost čustvenega zavedanja."

"Kar se v sedanjosti zdi samopoškodovalno, je bilo na neki točki v našem življenju prilagoditev, ki nam je pomagala zdržati, skozi kar smo takrat morali iti. Če so ljudje odvisni od določenega odvisniškega "samopomirjujočega vedenja", je to samo zato, ker v svojih otroških letih niso bili deležni pomiritve, ki so jo potrebovali."

Vir: elephantjournal.com