Črna ovca v družini je dragocen dar za celotno družinsko drevo

To so tisti člani družine, ki so zelo drugačni od večine v svojem rodu. 

Črna ovca v družini je dragocen dar za celotno družinsko drevo (foto: shutterstock) shutterstock
20. 1. 2023

Znan pokojni psihoterapevt Bert Hellinger je povedal nekako takole: Tisti, ki se jih drži naziv "črna ovce družine", v resnici iščejo pot in načine osvoboditev za celotno družinsko drevo. Člani družinskega drevesa, ki ne ustrezajo standardom ali tradiciji družinskega sistema, so tisti, ki običajno že od mladih nog poskušajo narediti revolucijo v verovanju, mišljenju in delovanju družine ter gredo proti (nezdravi) tradiciji. Seveda so zato kritizirani, se jih obsoja ali celo zavrača...

Pomembno pa je spoznanje, da biti črna ovca ni nekaj slabega, pač pa je to velika priložnost za celotno družinsko drevo. Črna ovca je kot svež veter za vse tiste, ki še ne znajo slediti sebi, saj tudi druge spodbudijo, da se odprejo svoji resnični vlogi ter sprejmejo svojo drugačnost. 

Črne ovce poskušajo zaceliti svoje rane in tudi tiste, ki se dedujejo v družini že generacije. Želijo se rešiti. So dragocen dar za celotno družino. 

Kdo je torej sploh črna ovca?

To je preprosto nekdo, ki je drugačen in ne sledi utečenim potem. Morda je to umetnik v družini matematikov ali pravnikov. Morda nekdo, ki zavrača religijo, pa je rojen v zelo krščansko družino. Morda je to zaščitnik živali v družini lovcev ali vegetarijanec v mesarski družini. Morda je to nekdo, ki ga ne zanima denar, pa se nahaja v družini bogatašev. Morda nekdo v družini, ki se uči drugačnih veščin komunikacije, kjer se člani ne znajo dobro izražati. 

To je lahko nekdo, ki bo pozdravil nezdrave dedovane vzorce in zato prinaša v družino nekaj pomembnega. 

To so tisti, ki jih zanimajo področja, ki doslej niso zanimala še nikogar v družini. So pionirji.

To so tisti, ki imajo povsem drugačne vrednote kot celotna družina. Pa naj bo govora o veri, politiki, ekologiji, prehrani, etiki ali življenju na splošno.

Običajno vidijo stvari povsem drugače od ostalih v družini. In običajno jih ostali ne razumejo.  A ravno tej člani vzpostavljajo ravnotežje v družini, ustvarjajo novo ter obnavljajo korenine družinskemu drevesu. Njihova drugačnost je tista, ki hrani drevo, njihova strast je veter, ki obuja srca naših prednikov. 

Neizpolnjene sanje, zatrti talenti naših prednikov se manifestirajo in končno uresničijo skozi ti. črne ovce. 

Nove veščine, nove vrednote, novi koncepti... to je tisto, kar prinese novo kri v družino in poskrbi tudi za to, da se ostali člani lažje rešijo zastarelih vzorcev. Pretresejo napačne temelje ter rušijo blokade. In tako zdravijo celotno družinsko drevo. 

Carl G. Jung je dejal:

"Ko sem delal na svojem družinskem drevesu, sem spoznal čudno skupno usodo, ki me veže na moje prednike. Imam močan občutek, da sem pod vplivom stvari ali vprašanj, katera so ostala nepopolna in brez odgovorov mojih staršev, dedkov in babic, pradedkov in prababic, na splošno torej mojih prednikov. Pogosto se mi zdi, da obstaja karma družine, ki se prenaša iz staršev na otroke. Vedno sem mislil, da sem jaz tisti, ki mora odgovoriti na vprašanja, katera je usoda postavila že mojim prednikom, na vprašanja, ki še niso našla odgovora ali zgolj, da popravim ali se naučim lekcije iz težav, ki so nastala v preteklem času. (C.G. Jung, Ma vie, Gallimard, Pariz, 1973) 

Črne ovce torej prinašajo raznolikost in uravnovešajo elemente - vegetarijanec prinaša večje zavedanje etičnih vprašanj glede drugih živih bitij. Nekdo, ki ne priznava religiji, omogoča zaustavljanje verskega fanatizma. Umetnik uravnoveša in zmanjšuje prevelik materializem itd.

Vse to omogoča družini, da spleza preko zidov, katere so si zgradili skozi rodove. Raznolikost postane bogastvo in privede do zdravljenja. Omogoči cvetenje in nadaljni razvoj. 

Če se počutite kot črna ovca, poslušajte Hellingerjev nasvet: "Varujte svojo edinstvenost kot najdragocenejši cvet drevesa. Vi uresničujete sanje svojih prednikov." 

Prirejeno po: Sandra Saporito, eticamente.net