Čustvene bolečine ne moremo pregnati z alkoholom

Včasih je bolečina nevzdržna. Nagnemo kozarec, dva, tri. Steklenico. Postanemo prijetno omotični in vse se zdi oddaljeno. Nič nas zares ne doseže, nič več ne boli. Ampak bolečina je še vedno v nas … in zopet bo prišla na plan, ker je nismo odstranili, ampak le začasno utopili.

Čustvene bolečine ne moremo pregnati z alkoholom (foto: pexels) pexels
23. 10. 2020

Otopelost ni in nikoli ne more biti rešitev!

Ne moremo iti skozi življenje omotični zaradi substanc, ki bolečino začasno potisnejo na stran. Beg v opijanje ni pravi izhod iz situacije. Bolečina nas bo slej ko prej spet dohitela in potrebovali bomo vedno več zastranitev, vedno več alkohola, drog, tablet... Na koncu bomo še bolj izmučeni, še bolj oddaljeni od sebe in naše zdravje bo na nitki, stik s seboj pa zagotovo izgubljen. Je vredno iti tako daleč? Bolje se je soočiti s tistim, kar nas teži, najti vir problema in se posloviti od bolečine za vedno. 

Z alkoholom nikoli ne rešimo ali predelamo bolečine ali stiske. Jo pa potisnemo vase in se pretvarjamo, da je ni. Vendar nekoč bo vse to prišlo za nami. Vsaka bolečina oz. vsako čustvo se mora izraziti. Vsako travmo moramo zavestno predelati. Nič nam ne uide. Lahko bežimo, vendar bo vse prišlo za nami. 

Omamljanje je torej lahko le začasna rešitev. Kadar bolečino na hitro 'pozdravimo' z alkoholom, se zgodi naslednje: najprej nas omami in za nekaj trenutkov se počutimo lažje. Prej ali slej pa bruhne na plano v obliki jeze, agresivnosti, žalosti ali obupa. Morda s takšnim časovnim zamikom, da se niti ne zavedamo, od kje prihaja. 

Ko vas prime, da bi težavo pomaknili v ozadje z neko zdravju škodljivo substanco, se raje poslužite tehnik, ki bodo preusmerile vašo pozornost. Izberite nekaj, kar vas sprosti in vam običajno pomaga:

  • Sprehod v naravi
  • Pogovor s prijateljem
  • Tek 
  • Slikanje
  • Joga
  • Meditacija
  • Pisanje dnevnika
  • Oz. karkoli vam pomaga... 

Če bežimo od problemov, jim nikoli ne bo konca

Obračamo se na vse strani, bežimo pred odgovrnostmi in pred samim seboj, pretvarjamo se, da se vse v redu … dokler ne naredimo kakšne traparije ali se nam zgodi nekaj hudega, kar nas strezni. Za nekatere je to fizična poškodba, bolezen, uničenje doma, odnosov, kariere, prometna kazen, odvzem vozniške ipd.

Ni vam treba čakati, da dosežete dno in da nimate druge izbire, kot da nekaj spremenite. Še prej lahko ozavestite svoj problem, ga sprejmete in začnete korak za korakom zavestno delati na izboljšanju situacije. Potrebna je velika mera iskrenosti do sebe in zavedanje, da se da z močno voljo streti tudi najtrši oreh. Zelo pomaga, če poiščete pomoč v obliki terapevta, terapevtske skupine, bližnjih, lahko se zatečete tudi v literaturo, naravo ipd.

Celjenje se lahko začne, ko boste globoko v sebi pripravljeni na ta odločilni korak, da spremenite svoj način življenja. 

Ni vam treba živeti po starih vzorcih. Ni vam treba trpeti. Ni vam treba, da uničujete sami sebe. Dovolite si več od življenja. Dovolite si premika naprej - v boljše, v višje zavedanje. Zavedajte se, da ste pomembni in da vas je škoda. Morate se imeti radi. Dovolj radi, da ne boste več pustili umu, da vas zapelje na stranski tir. Če si dovolj močno želite, da bi se vaše življenje zasukalo na boljše, se tudi bo – ker boste sami ustvarili preporod.

Preden lahko opustite bolečino, morate najti njen izvor

To je lahko dolgotrajen in mučen proces, a je vredno – na koncu vas čakata odrešitev in svoboda. Da bi odkrili vzrok bolečine, se morate poglobiti globoko vase, v svoje otroštvo, v vzorce obnašanja, ki ste jih opazovali in prevzeli v družini, v miselne vzorce, ki so se vam vsadili globoko v um še preden ste se dobro zavedali, da se to dogaja. Lahko sprostite vse spomine na papir ali pa v mislih, morda se vam utrne, kje je srčika problema. Pogovarjajte se z ljudmi, ki vas razumejo in poslušajo. Odprto, iskreno in brez predsodkov ali zavor. Izmenjajte mnenja s tistimi, ki so bili priča težavnim situacijam. Ko boste svojo bolečino razumeli, jo boste lahko lažje sprejeli in nadomestili nezdrave vzorce  z zdravimi.

Mnogo oseb, ki so prestale zdravljenje od zasvojenosti z alkoholom ali drogami poroča, da je bila pot naporna, obenem pa se zavedajo, da je bila streznitev najboljša odločitev v njihovem življenju. Dovolili so si, da se pozdravijo in na novo rodijo – da zaživijo, kot si zaslužijo. Da so notranje mirni in srečni. 

Zberite pogum in se soočite sami s seboj. Ni vam potrebno več bežati.

Vir: Tiny Buddha, VH

Preberite še: